Altılı Masa: İş güvenliği uzmanlarının işveren bağımlılığı ortadan kalkacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altılı Masa: İş güvenliği uzmanlarının işveren bağımlılığı ortadan kalkacakAltılı Masa Ankara’da yapılan tanıtım toplantısında bir araya geldi. Ortak Politikalar Mutabakat Metninin yayınlandığı toplantıda İş Sağlığı ve Güvenliği politikaları da yer aldı.
 
İSG HABER AJANSI | SARA ÖZDEM
 
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin bulunduğu Altılı Masa Ankara’da yapılan tanıtım toplantısında bir araya geldi. Ortak Politikalar Mutabakat Metninin yayınlandığı toplantıda İş Sağlığı ve Güvenliği politikaları da yer aldı.
 
Sektörel politikaların yer aldığı mutabakat metninde Enerji ve Madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği politikalarına yer verildi. Bu kapsamda İş Sağlığı ve Güvenliği ile Çevre duyarlılığını ön planda tutarak ‘Sorumlu Madencilik İlkeleri’ni’ belirleyeceklerini ifade ettiler. Ayrıca madenlerde hem ulusal düzeyde hem de işletme bazında acil durum planlarını ve risk haritalarını hazırlayacak ve titizlikle uygulanacağı vurgulandı. Tüm madenleri, ILO standartlarını göz önünde tutarak, iş güvenliği açısından iyileştirilecek, bu standartlarla yeniden denetleyecekleri belirtildi.
 
Madenlerde özellikle önemli sorunlardan biri olan uzman eleman eksikliği için politikalarını açıklayan Altılı Masa, maden işletmelerindeki uzman eleman eksikliğini gidereceklerini belirterek, yetkilendirilmiş tüzel kişilik temsilcisi mühendis, daimî nezaretçi ve/veya iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının iş güvencesini ve bağımsızlığını maliyeti işverenlerce karşılanacak bir
fondan dağıtarak sağlayacaklarını vurguladı. İş kazalarının önemli sebeplerinden biri olan taşeron sistemi için yüksek kaza riski barındıran esas faaliyet alanlarında taşeron sistemine son vereceklerini ifade ettiler. Yeryüzünden ve üretim esnasında metan drenajıyla çalışma ortamının güvenliğini sağlayacaklarını vurgulayan Altılı Masa, madencilik sektörü ve çalışanların sigorta kapsamını genişletecek, ayrıca ferdi kaza sigortalarının minimum teminat bedellerini arttıracaklarını belirtti.
 
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE ILO STANDARTLARI UYGULANACAK
Sosyal Yardımlar, Sosyal Hizmetler, Sosyal Güvenlik ve Çalışma Hayatı politikaları kapsamında iş sağlığı ve güvenliği alanında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün standartlarının uygulanacağı ifade edilirken, çalışma hayatı kapsamında şu politikalar uygulanacak.
 
• Sigortalının çalıştığı süre arttıkça aylık bağlama oranın da arttığı bir sisteme geçecek, daha uzun süre çalışanın daha fazla emekli aylığı almasını sağlayacağız.
 
• Emekli aylıklarının artışında sadece enflasyonu değil, büyümeden kaynaklı refah payını da hesaba katacağız.
 
• İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik hakkı bulunan ev kadınları için prim ödeme gün sayısı ve oranı ile sigortalılıktan önce yaptıkları doğumlarla ilgili borçlanma hususlarında iyileştirmeler sağlayacağız.
 
• Emeklilerin sağlık hizmetlerinde ödedikleri katılım payını almayacağız.
 
• 3600 ek gösterge düzenlemesindeki eksiklik, haksızlık ve dengesizlikleri gidereceğiz.
 
• ILO’nun 175 sayılı part-time çalışma sözleşmesini kabul edeceğiz.
 
• ILO’nun 189 sayılı “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş” sözleşmesini onaylayacağız.
 
• Asgari ücret tespitine ilişkin 131 sayılı ILO Sözleşmesi onaylayacağız.
 
• İşsizlik ödeneğinden daha fazla işsizin daha uzun süre ve daha fazla yardım almasını sağlayacağız.
 
• Kıdem tazminatı sistemini sosyal taraflarla diyalog çerçevesinde gözden geçireceğiz.
 
• İş sağlığı ve güvenliğini ILO standartlarına getireceğiz.
 
• Sendikal alanı düzenleyen mevzuatı ILO ve AB standartlarına uygun hale getireceğiz.
 
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI İŞVERENE BAĞIMLI OLMAYACAK
Ortak Politikalar Mutabakat metninde iş sağlığı ve güvenliği alanı hakkında önemli kararlar alan Altılı Masa, iş sağlığı ve profesyonellerinin özellikle sorun yaşadığı işverene bağlılık durumu hakkında yeni politikalar oluşturdu. Bu kapsamda iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin bağımsız olarak hareket edebilmesi adına yeni yasal ve kurumsal düzenlemeler gerçekleştireceğini açıkladı. İş Sağlığı ve Güvenliğine dair gerçekleşecek politikalar ise şu şekilde yer aldı:
 
• Yaşanan iş kazalarını dikkate alarak tehlikeli sınıfta yer alan iş kollarını yeniden düzenleyeceğiz.
 
• Ev iş yerlerinde iş kazası ve meslek hastalıklarının yaşanmaması için önleyici tedbirleri zorunlu tutacak, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda gerekli düzenlemeleri yapacağız.
 
• İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının işverenlere bağımlılığını ortadan kaldıracak ve tarafsız harekete etmelerini sağlayacak yasal ve kurumsal düzenlemeleri hayata geçireceğiz.
 
• İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymayan işyerlerine ağır yaptırımlar getireceğiz.
 
• İş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğinin denetlenmesinde, sendika temsilcilerinin de bulunmasını sağlayacağız.
 
• Meslek hastalıklarını ILO standartlarına göre yeniden değerlendirecek, meslek hastalıklarına sebep olan nedenlerin kaldırılması için iş hukuku ve tıp alanını kapsayacak çalışmalar yapacak, meslek hastalığı hastanelerinin sayısını arttıracağız.
 
• İş yeri müfettişlerinin sayısını arttıracak, iş yeri denetimlerini düzenli hale getirecek, risk bazlı denetimi mümkün kılacak dijital altyapıyı geliştireceğiz.
 
• Yasal sınırlarla belirlenen çalışma sürelerine ve fazla mesai düzenlemelerine uymayan işyerlerine ağır yaptırımlar uygulayacağız.
 
• Sendikal alanı düzenleyen mevzuatı ILO ve AB standartlarına uygun hale getirecek ve böylelikle çalışanların sendikal hak ve özgürlüklerden çağdaş normlara uygun biçimde ve azami ölçüde yararlanmalarını sağlayacağız.
 
• Sendikalaşmayı ve işyerlerinde toplu iş sözleşmesi yapılmasını destekleyecek, sendikalı işyerlerinin rekabet gücünü korumak amacıyla destek modelleri geliştireceğiz. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Altılı Masa: İş güvenliği uzmanlarının işveren bağımlılığı ortadan kalkacak