Almanya’da; Aşağı Saksonya Eyaleti’nde seçim var

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya'da; Aşağı Saksonya Eyaleti'nde seçim varHaydi sandığa
HANNOVER- Almanya’nın ikinci büyük eyaleti olan Aşağı Saksonya’da (Niedersachsen) 9 Ekim 2022 Pazar günü 19. Eyalet Meclisi seçimleri yapılacak. 6 milyon üzeri seçmenin yaşadığı eyalette 14’ü eyalet listesinde olmak üzere toplam 23 partiden 8‘i Türkiye kökenli olmak üzere 756 aday, 135 sandalyeden oluşan eyalet meclisine girebilmek için yarışacaklar. Tüm partilerin demokrasi haklarını kullanmaları doğrultusunda çağrıda bulundukları seçmenler, 08:00 – 18:00 saatleri arasında bulundukları bölgede (87 seçim bölgesi bulunuyor) kurulan sandıklarda oylarını kullanabilecek.

23 parti yarışacak
Eyalet seçim komitesinin onayıyla 9 Ekim’de seçime katılacak olan partilerin listesi ve baş adayları şöyle:
SPD: Stephan Weil
CDU: Bernd Althusmann
Yeşiller: Julia Hamburg
FDP: Stefan Birkner
Sol Parti: Jessica Kaußen
Almanya için Alternatif (AFD): Stefan Marzischewski-Drewes
Almanya Temel Demokrat Partisi: Christian Bahr
Serbest Seçmenler: Arnold Hansen
İşçi Partisi, Hukukun Üstünlüğü, Hayvan Refahı, Seçkinlerin ve demokratik girişimin desteklenmesi: Luca Schröder
Hümanist Parti: Jim König
Sağlık Araştırmaları Partisi: Wiebke Holst
İnsan Çevre Hayvan Refahı Partisi: Suzanne Berghoff
Almanya Korsan Partisi:Thomas Ganskow
Volt Almanya: Emine Tunç

Kendi seçim bölgelerinde bireysel yarışacak 9 parti ise: Alliance C – Almanya için Hristiyanlar, Alman Merkez Partisi, DiB – Hareket halindeki demokrasi, Frizler,Köpekbalıkları – ısırıklı parti, DİĞER Aşağı Saksonya X, ÖDP – Aşağı Saksonya Ekolojik Demokrat Partisi, SGV – Dayanışma, Adalet, Değişim ve Team Todenhöfer – Adalet Partisi.

Türkiye kökenli 8 aday:
Sosyal Demokrat Parti SPD’den 2, Yeşiller partisinden 4, Hür Demokrat Parti FDP’den 1 ve Volt partiden 1 olmak üzere 8 Türk kökenli aday yer alıyor. Seçimlerde, SPD’den Alptekin Kırcı 27. seçim bölgesinden 43. liste sırasında ve Deniz Kurku 65. seçim bölgesinden 51. sırada. Yeşiller’den Tuğba Bıyıklı-Wiesermann 40. seçim bölgesi 41. sırada, Mesut Ercik 60. seçim bölgesi 44. sırada, Begüm Langefeld 66. bölgeden 49. sırada, Evrim Camuz 25. seçim bölgesinden 6. sırada. FDP’den Murat Kalmış ise 65. seçim bölgesinde 16. sırada ve Volt’tan Emine Tunç 77. bölgeden listebaşı adayı olarak yarışacak. Mecliste mevcut, yine SPD adayı 2 Türk kökenli üye bulunuyor. Tecrübeli siyasetçilerden Kırcı, Kurku, Kalmış ve Camuz’ın seçilme ihtimalı yüksek gösteriliyor.

Kimler oy kullanabilecek?
Beş yılda bir yapılan Aşağı Saksonya’daki eyalet seçimlerinde iki oy verme hakkı bulunan seçmen, kendi bölgelerinden bir adayı ve ikinci oyu ile bir partiyi seçebilecek. Seçimde, Alman vatandaşı olan, 18 yaşını dolduran ve eyalette 3 aydır ikamet ediyor olan oy kullanabilecek. Yaklaşık 89 bini Türk kökenli olmak üzere 8 milyon nüfuslu Aşağı Saksonya Eyaletinde bu kriterlere uygun 6 milyon 078 seçmen bulunuyor.

Aşağı Saksonya’da seçim heyecanı
Seçim tarihi yaklaşmasıyla seçim heyecanı sardığı Aşağı Saksonya’da parti adayları pandemi ve Ukrayna savaşı nedeniyle tırmanışa geçen enflasyon, enerji krizi gibi konuların damga vurduğu seçim kampanyalarını kıran kırana sürdürüyor. Son anketlere bakıldığında eyalette Başbakan olarak görevine devam etmek isteyen Stephan Weil’in partisi SPD, az bir farkla CDU’nun önünde görünüyor.

Seçim sonuçları merakla beklenen eyaletin 2017 yılında yapılan seçimlerinde SPD 36,9, CDU 33,6, Birlik90/Yeşiller 8,7, FDP 7,5 ve AfD 6,2 oranla oy almıştı. AfD meclis grubunun Eylül 2020’de dağılmasından bu yana, CDU, SPD, Yeşiller ve FDP meclis guruplarıyla temsil ediliyor. Eyalet hükümeti, SPD ve CDU ortaklığında Başbakan Stephan Weil tarafından yönetiliyor.
Haber: Hasan Akdoğan – Gülsüm Tan (Erdal Altuntaş)

Almanya’da; Aşağı Saksonya Eyaleti’nde seçim var