PEPSICO TÜRKİYE TARIMDA POZİTİF GELECEK SEMPOZYUMU İLE TARIM EKOSİSTEMİNİN PAYDAŞLARINI BİR ARAYA GETİRDİ
Dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olan PepsiCo, İstanbul’da düzenlediği “Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu”nda tarım ekosisteminin paydaşlarını bir araya getirdi. PepsiCo Türkiye’nin ev sahipliğinde PepsiCo Global Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan ve PepsiCo Vakfı Başkanı Roberto Azevêdo ve PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen’in açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulmasından yenileyici tarım ve yeni nesillerin tarıma devam etmesinin sağlanmasına kadar uzanan birçok önemli konu alanında uzman isimlerin katılımıyla masaya yatırıldı.
Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden olmasının yanı sıra aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olan PepsiCo, PepsiCo Pozitif (Pep+) stratejisi doğrultusunda tarladan son tüketiciye kadar uzanan değer zincirinin her noktasında sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşumuna katkı sağlamaya devam ediyor.
PepsiCo Türkiye, bu stratejinin Pozitif Değer Zinciri ve Pozitif Seçenekler ile birlikte üçüncü temel başlığı olan Pozitif Tarım kapsamında, global hedefler doğrultusunda çok önemli çalışmalara imza atmayı sürdürüyor. Yenileyici tarım uygulamalarından, sözleşmeli tarıma, bilinçlendirmeye yönelik çiftçi eğitimlerinden, tarımda teknoloji kullanımına kadar uzanan birçok alanda çalışırken aynı zamanda bu konuda ortak bilinç ve farkındalık oluşması için öncü olacak programlarla tarım ekosisteminin paydaşlarını bir araya getirerek kolektif çabayı destekliyor.
Bu anlayışla, PepsiCo ev sahipliğinde 19 Ekim 2022 Çarşamba günü gerçekleştirilen Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu’nda PepsiCo Global Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan ve PepsiCo Vakfı Başkanı Roberto Azevêdo ve PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen’in yanı sıra alanında uzman birçok ismin katılımıyla, tarımda pozitif bir geleceğin nasıl oluşturulacağına dair fikir, uygulama ve projeler konuşuldu.
Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu’nda gazeteci Ilgaz Gürsoy moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Tarımda Pozitif Dönüşüm: “Yenileyici Tarım” Oturumunda PepsiCo Vakfı Başkan Yardımcısı C.D. Glin, Anadolu Meraları Kurucu Ortağı Durukan Dudu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Dellal yenileyici tarıma yönelik keyifli ve verimli bir sohbet gerçekleştirdi.
Bloomberg HT televizyonundan İrfan Donat’ın moderatörlüğünü yaptığı “Gıdaya Erişim ve Sürdürülebilir Gıda Sistemlerinin Oluşturulması” Oturumunda ise Temel İhtiyaç Derneği Genel Müdürü Nil Tibukoğlu, “Topraktan Tabağa” girişiminin kurucusu Sosyal Girişimci ve Şef Ebru Baybara Demir ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ile Uyum Daire Başkanı, Gıdanı Koru Kampanya Koordinatörü Zeynep Özkan sürdürülebilir gıda sistemini masaya yatırdı.
Yine İrfan Donat’ın moderatörlüğünde gerçekleştiren sempozyumun son oturumunda ise “Tarımda Gelecek ve Genç Nesillerin Tarıma İlgisi” başlığı altında; Targi kurucusu, çiftçi Ahmet Sümer, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. Kurucu Ortağı Tülin Akın, Susuz Tarım Çiftliği Kurucusu ve CEO’su Dr. Ece Aynur Onur gençlerin tarıma ilgi duyması için neler yapılabileceğini iyi örnekler üzerinden konuştular.
PepsiCo Global Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan ve PepsiCo Vakfı Başkanı Roberto Azevêdo; “PepsiCo olarak amacımız, daha verimli, daha dayanıklı, daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmaya yardımcı olmak.”
PepsiCo’nun 60 yıldır Türkiye’de olduğunu ve global olarak PepsiCo’nun en önemli stratejik operasyonlarından birini Türkiye’de yürüttüğünü dile getiren PepsiCo Global Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan ve PepsiCo Vakfı Başkanı Roberto Azevêdo; “PepsiCo olarak son birkaç yılda, sürdürülebilirlik konusundaki çabalarımızı tüm dünyada büyük ölçüde hızlandırdık.
Tüm amacımız, gayemiz daha verimli, daha dayanıklı, daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmaya yardımcı olmak. Sistemi daha sürdürülebilir hale getirerek, açlık ve yetersiz beslenmeden iklim değişikliği ve eşitsizliğe kadar dünyanın karşı karşıya olduğu bazı temel zorlukların üstesinden gelinmesine yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz. 200'den fazla ülke ve bölgede, ürünleri tüketiciler tarafından günde bir milyardan fazla tüketilen, gelirlerinin %55’i gıda ürünlerinden gelen, 30 ülkede 28,3 milyon dönüm alandan 25 farklı ürün tedarik eden dünyanın en önde gelen tarım şirketlerinden biri olarak bunu konuda sorumluluk hissediyoruz.
Ölçeğimiz sebebiyle bu konuda önemli katkılar sağlayabileceğimize inanıyoruz. Pep+ stratejisi kapsamında başta bugünkü buluşmamızın odağı olan tarım olmak üzere birçok başlıkta güçlü hedeflerimiz var. Türkiye'de bu hedeflerde şimdiden önemli ilerlemeler kaydetmiş bulunuyoruz. Türkiye'deki patates ve mısırımızın %100'ünü Sürdürülebilir Tarım Programımız aracılığıyla sürdürülebilir bir şekilde sağlıyoruz.
Yenileyici tarım kapsamında Türkiye’de çok önemli çalışmalara imza atıyoruz. Agro Akademi ile Türk çiftçisine eğitim ve maddi destek sağlıyoruz. Şüphesiz ki pozitif tarımı ve çiftçilerimizi desteklemek adına yapacağımız daha çok iş var. Karşılaştığımız engeller olsa da bunun gibi zirveler bize büyük umut veriyor. Sürdürülebilir bir gıda sistemi için önümüzdeki zorlukları ancak birlikte ve işbirliği içinde aşabiliriz. O yüzden bugün gerçekleştirdiğimiz Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu ve yaklaşan BM İklim Değişikliği Konferansı gibi diğer toplantıların gıda sistemlerinin dönüşümü yolunda önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen: “Sürdürülebilir bir gıda sisteminin hepimizin ortak meselesi olduğunu düşünüyor ve bu konudaki işbirliklerini destekliyoruz.”
PepsiCo Türkiye’nin Pozitif Tarım çerçevesinde önemli işleri hayata geçirdiğini ve çok geniş ölçeğe sahip bir tarım ekosistemi bulunduğunu ifade eden PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen; “PepsiCo Türkiye olarak işinin ehli, 266 kişiden oluşan, başarılı bir tarım ekibine sahibiz. Türkiye’deki cipslik patates üretiminin yüzde 63’ünü 20 şehirde toplam 50.000 dönüm arazi üzerinde, çiftçilerimizle birlikte sözleşmeli tarım ile gerçekleştiriyoruz.
Çiftçilerimizin bilinçlenmesi bizim için en kritik konulardan biri. Bu doğrultuda 15 yıldır Agro Akademi ile çiftçilerimizi destekliyoruz. Bugüne kadar akademimiz tarafından 20 bin kişi/saatin üzerinde eğitim verilmiş durumda. Özellikle tarımda teknoloji kullanımı ve yeni nesil makinelerinin kullanımına büyük bir önem veriyoruz. Teknoloji yatırımlarımız sayesinde, iş birliği yaptığımız çiftçilerin tarlalarında 2010 yılından beri net tarla verimleri %30 artırıldı; depo fireleri %26 azaldı. Birim patates üretiminden doğan karbon salımı %50 azaltıldı.
Düşük basınçlı sulama teknolojileri konusunda yaptığımız çalışmalar ve verim artışı sayesinde tarımda birim başına kullandığımız suyu Türkiye’de %50 azaltmayı başardık. Kullandığımız dijital uygulamalar sayesinde Avrupa’daki PepsiCo ekosisteminin verisinin yüzde 50’sini dahi Türkiye ekibi olarak biz sağlıyoruz. PepsiCo Türkiye olarak yiyecek fabrikalarımızda oluşan organik atıklardan önce biyogaz, akabinde de çıkan posayı minerallerle zenginleştirerek kendi organo-mineral gübremiz Naturalis’i üretiyoruz. Patateste Yenileyici Tarım Uygulamaları” projesiyle toplam 2350 dekar alanda yenileyici tarım uygulaması gerçekleştiriyoruz.
Bu çalışmalarla PepsiCo’nun 2030 yılı için global olarak koyduğu yüzde 100 yenileyici tarım uygulamalarına geçiş hedefine iki yıl önce ulaşabileceğiz. Ayrıca yenileyici tarım ile ilgili işbirliklerine de büyük bir önem veriyoruz. Bir süre önce PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları işbirliğiyle Lay’s markamız Konya’da çok güzel bir projeye de imza attı. “Lay’s Yenileyici Tarım” projemiz kapsamında Konya’daki arazimizde, yenileyici tarım uygulamalarını kullanarak patates, pancar, ayçiçeği ve mısır yetiştirdik.
Arazimize davet ettiğimiz çiftçilerimize bu uygulamalar ile ilgili bilgi vererek kendi arazilerinde kullanmaları için gerekli eğitimleri verdik. Bu proje kapsamındaki ilk hasattan elde ettiğimiz 60 ton patatesi bugün konuklarımız arasında bulunan bir diğer paydaşımız, Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) aracılığıyla Konya ve İstanbul’daki gıda bankalarına ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaları için bağışladık. Uygulama sahamızın yaklaşık bin çiftçi tarafından ziyaret edilmesi ile yenileyici tarım alanında farkındalıklarını artırıyoruz. Eğitim faaliyetlerimizde 200 çiftçiye ulaştık. Hibe programı ile de 75 çiftçinin yanında olarak onları destekliyoruz. PepsiCo olarak sürdürülebilir bir gıda sisteminin hepimizin ortak meselesi olduğunu düşünüyor ve bu konudaki işbirliklerini destekliyoruz.” (Karadeniz Son Havadis)