ANKARA-BHA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, organize sanayi bölgelerinde (OSB) hayata geçirilecek lojman projelerinin, çalışan memnuniyeti ve motivasyonunu artırarak sanayiye güç katacağını vurguladı. Bakan Kacır, şehir merkezindeki kiraların yaklaşık üçte biri oranında bir bedelle bu lojmanlardan faydalanılabileceğini açıkladı.
Türkiye genelinde 366 OSB ve yaklaşık 60 bin fabrikanın aktif olarak üretim yaptığını belirten Kacır, son 22 yılda bu bölgelerdeki çalışan sayısının 415 binden 2 milyon 700 bine yükseldiğini ifade etti.
OSB’lerin Türkiye’nin yanı sıra Avrupa için de birer üretim merkezi haline geldiğini dile getiren Kacır, sanayinin gelişimini sürdürebilmek için planlı sanayi alanlarının ve OSB’lerin yaygınlaştırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Bu kapsamda “Sanayi Alanları Master Planı” üzerinde çalıştıklarını belirten Kacır, 2053 yılına kadar yapılması planlanan kara yolu, demir yolu, liman ve diğer ulaşım yatırımları ile birlikte arazi eğimi, deprem riski ve su kıtlığı gibi faktörlerin de göz önüne alındığını kaydetti. Bu veriler ışığında, yeni nesil "mega endüstriyel parkların" konumlandırılması hedefleniyor.
Lojman alanları ortak hizmet bölgelerine inşa edilecek
Kacır, OSB’lerin dönüşümünün de öncelikli konular arasında yer aldığını belirterek, çalışanlara yönelik lojman alanlarının oluşturulmasının bu dönüşümün bir parçası olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl yapılan OSB Yönetmeliği değişikliği ile yatırım süreçlerinin kolaylaştırıldığını ve yeni OSB'lerin kurulum sürecinin hızlandırıldığını hatırlattı.
OSB’lerde sosyal, eğitim ve barınma amaçlı yeni tesislerin kurulmasına dair düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirten Bakan Kacır, lojmanların OSB’lerin ortak hizmet alanlarında inşa edileceğini söyledi. Bu yapılar OSB mülkiyetinde kalacak ve burada çalışanlar, şehirdeki kiraların üçte biri oranında bir bedelle bu konutlardan yararlanabilecek. Lojman bölgeleri, şehirleşme planları ve mimari doku ile uyumlu şekilde tasarlanacak. Ayrıca, bu alanlarda sosyal yaşamı destekleyici tesisler, spor alanları ve eğitim kurumları da yer alacak.
İlk adım Manisa’dan
Manisa OSB’nin Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken Bakan Kacır, 6 Mayıs’ta ilk lojman projesinin temellerinin burada atılacağını duyurdu. Beş yıl içinde Manisa OSB’de çalışan sayısının 90 bine ulaşmasının hedeflendiğini aktaran Kacır, uzun vadede lojmanların 15 bin çalışanın barınma ihtiyacını karşılamasını beklediklerini söyledi. İlk etapta 3.650 konutun yapımına başlanacak.
Bu projede ailelere öncelik verileceğini belirten Kacır, 2024 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesini hatırlatarak, ailelerin desteklenmesinin öncelikli olduğunu vurguladı.
Kiralarda üst sınır olacak
Bakanlık kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, OSB alanlarında ortak hizmet bölgeleri toplam alanın yüzde 15’ini aşamayacak. Lojmanlar, ister doğrudan OSB tarafından inşa edilsin isterse katılımcılar eliyle yapılsın, mülkiyet OSB’de kalacak ve hiçbir şekilde kiracılara ya da katılımcılara devredilemeyecek.
Konutların aylık kira bedelleri için üst sınır belirlendi. Bu sınır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen yapı birim maliyeti ile konutun brüt inşaat alanı çarpılarak elde edilen tutarın 240’ta biri olacak. Bu üst limit, kira bedelini aşamayacak.
Kacır, OSB’lerde kurulacak “sanayi ve teknoloji kolejleri” aracılığıyla da mesleki eğitim ile fen ve teknoloji alanlarında güçlü bir altyapının oluşturulmasının hedeflendiğini dile getirdi. Bu yaklaşımın, Türkiye genelinde mesleki eğitimin güçlenmesine katkı sağlayacağını söyledi.