ANKARA-BHA

Gazeteci-yazar Orhan Kemal Erkılıç’ın, pandemi günlerini farklı öykülerle anlattığı “Virüst Ömer” isimli ilk kitabının ardından, “Rüzgârlı’dan Plazaya Gazetecilik” isimli ikinci kitabı yayımlandı.

Akart Yayınları tarafından basımı ve dağıtımı gerçekleştirilen esere internet satışından ve seçkin kitapçılardan ulaşılabilecek. Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Yayın Yönetmeni Orhan Kemal Erkılıç, gazeteciliğin geçirdiği değişim ve dönüşüm sürecini, mesleğe adım attığı ilk günden itibaren kendi deneyimlerinin yanı sıra mesleğin duayen isimlerinin değerlendirmeleriyle ele alıyor.

Rüzgârlı Sokak’taki gazetecilik ruhu

Gazetecilik yaptığı sürede mesleğiyle ilgili birçok gelişmeye tanıklık eden yazar, bu süreci içten bir dille anlatırken, gazete kokulu bir evde doğup büyüdüğünü, Rüzgârlı Sokak’ta yaşanan gazetecilik ruhunu teneffüs ettiğini belirtiyor.

Yazar Erkılıç, kitabıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Geleneksel gazeteciliğin temel değerlerinden kopmadan dijital çağın gerekliliklerine uyum sağlamak için emek harcamış biri olarak gördüklerimi, yaşadıklarımı ve düşündüklerimi bu kitapta paylaştım” ifadelerini kullandı.

Dijitalleşen gazeteciliğin dönüşümü…

Orhan Kemal Erkılıç, kitabında gazeteciliğin dijital dönüşüm sürecini farklı boyutlarıyla ele alıyor. Yazar ayrıca geleneksel basın araçlarından dijital medyaya geçişte meslektaşlarının karşılaştığı zorlukları, mesleğin temel ilkelerinin nasıl başkalaştığını ve dijitalleşmenin medya sektörüne etkilerini detaylı şekilde irdeliyor.

Özellikle COVID-19 pandemisinin medya sektöründe hızlandırdığı değişimleri anlatan Erkılıç, evden çalışmanın yaygınlaştığı ve ofislerin öneminin azaldığı dönemi de tanık olduğu iş ortamlarıyla aktarıyor. Basılı gazetelerin yerini internet haber sitelerinin aldığı ve Basın İlan Kurumu (BİK) öncülüğünde gerçekleşen medyadaki dijitalleşme sürecine de dikkati çekiyor.

Ustalar yorumlarıyla kitapta…

Kitap, yalnızca yazarın gazetecilik sektörüne dair değerlendirmeleriyle sınırlı kalmıyor; aynı zamanda medya dünyasının duayen isimlerine ve deneyimlerine de yer veriyor.

Orhan Kemal Erkılıç, Milliyet Gazetesi’nin usta foto muhabiri Mustafa İstemi’nin yanı sıra akademisyen Prof. Dr. Zakir Avşar, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ve gazeteci babası Dursun Erkılıç gibi isimlere de kitaba kattıkları yorum ve değerlendirmeler için teşekkür ediyor.

Orhan Kemal Erkılıç, “Rüzgârlı’dan Plazaya Gazetecilik” kitabının mesleğe ilgi duyan gençler için bir rehber niteliğinde olduğunu belirterek, eserinde medya sektörünün dününe dair anıları, bugününe ilişkin değerlendirmeleri ve yarınına ışık tutacak tecrübeleri paylaştığını söyledi.

Orhan Kemal Erkılıç kimdir?

Ankara’da doğdu.

20 yılı aşkın süre Sabah, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı.

Kent gazeteciliği başta olmak üzere pek çok önemli haber ve röportaj yaptı. Köşe yazıları yazdı.

TV ekranlarında ve radyolarda kendi programlarını hazırlayıp-sundu.

1.5 yıl boyunca kendi markası olan ANKHABER Gazetesi’ni yayımladı.

Basın İlan Kurumu, İŞKUR ve Ankara Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yeni Nesil Gazetecilik’ eğitimlerinde ders verdi.

2023-2024 yıllarında medyadaki dijitalleşme sürecine danışman ve yönetici olarak katkı sundu.

Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Orhan Kemal Erkılıç, Türkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şubesi Asbaşkanı, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Ankara Kurucusu ve Basın İlan Kurumu (BİK) Denetleme Kurulu Üyesi görevleriyle gazeteciliğe katkı sunuyor.

Mesleğini Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Yayın Yönetmeni olarak sürdürüyor.

Ayrıca pandemi günlerini farklı öykülerle anlatan Virüst Ömer isimli kitabı bulunuyor.