Tarhana kazanları Saburhane’de kaynadı

MİG tarafından 7’ncisi düzenlenen Muğla Tarhana Festivali, Saburhane Meydanında geniş katılımla gerçekleştirildi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cemal SÜZEROĞLU/MUĞLA-BHA

MİG tarafından 7’ncisi düzenlenen Muğla Tarhana Festivali, Saburhane Meydanında geniş katılımla gerçekleştirildi.

Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Menteşe Kaymakamlığı, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) destekleri ile Muğla İçin Gelecek Platformu (MİG) tarafından düzenlenen Tarhana Festivalinin 7’ncisi 13 Ekim Pazar günü Menteşe Saburhane Meydanında gerçekleştirildi. Tüm gün süren etkinliklere Menteşe’den, çevre il ve ilçelerden geniş katılım sağlandı.

 

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Ak Parti Milletvekili Kadem Mete, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkan Yardımcıları Merve Fidem Barut, Mehmet Tahça’nın katılımlarıyla başlayan festivale odamız adına Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Başkan Yardımcısı Deniz Dakikoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ferudun Öztürk, Mehmet Çahan, Yönetim Kurulu Üyeleri Menaf Kıyanç, Ömer Öcal, Disiplin Kurulu Başkanı Erol Kapiz, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Berke Altınsoy, Meclis Üyeleri ve aynı zamanda Muğla İçin Gelecek Platformu Başkanı Gökhan Uz ve Platform Üyeleri Gürkan Tetik, Tolga Yüksel katılım sağladı.

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ın teşrifleriyle festivali başlatan bando takımının karşılamasının ardından stantların gezimi, zeybek gösterileri ve Coğrafi İşareti MUTSO tarafından alınan Muğla Göce Tarhanası ikramı ile devam etti. 2 bin kişi için hazırlanan tarhanaya ilgi yoğun oldu. Festival gün boyu hem yetişkinler hem de çocuklar için hazırlanan konserler, söyleşiler, resim sergileri, tarihi Muğla turu ve çocuk etkinliklerine ev sahipliği yaparak Muğla kültürünün coşkuyla kutlanarak keyifli bir gün yaşanmasına vesile oldu.

 

Slow Food Muğla Yeryüzü Pazarı Festival’de Yerini Aldı

Slow Food Muğla Topluluğu hızlı yaşam temposuna karşı bir duruş geliştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş yerel yeme-içme  alışkanlıklarını korumak amacıyla kurulan Türkiye’nin 5’inci Yer Yüzü Pazarı olan Slow Food Muğla “İyi, Temiz, Adil Gıda” anlayışıyla festivalde yer alarak yerel üreticileri katılımcılarla buluşturdu.

Festival kapsamında açıklamada bulunan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş şu ifadelere yer verdi: “Muğla İçin Gelecek Platformunun emek ve yoğun çalışmalarıyla geleneksel hale gelen Tarhana Festivalinin 7’ncisini geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi bu sene de büyük bir coşku ve heyecanla gerçekleştirdik. Bu heyecana ortak olduğunuz için teşekkür ediyor, platform üyelerini özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugüne kadar 2018 yılında Muğla Saraylısı ve Muğla Köftesi, 2019 yılında Muğla Göce Tarhanası, 2020 yılında Muğla Beyaz Mermeri ve Kavaklıdere Cevizi, 2023 yılında Muğla Sulu Kebabı ve Datça Nurlu Bademi, 2024 yılında Muğla Simidi, Ula Sarımsağı, Kavaklıdere Bakırı olmak üzere toplamda 10 ürünümüzü tescilleyerek coğrafi işaretini aldık. Karabağlar Yayla Kavunu, Gökova Susamı ve Dalaman İnciri için tescil çalışmaları sürerken ayrıca MAYBİR tarafından coğrafi işareti alınan Muğla Çam Balı’nın AB coğrafi işareti için çalışmaları da Odamız tarafından yürütmekteyiz. İlimizin kültürel değerlerine katma değer sağlamak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak hep söylediğim gibi asıl iş bundan sonra başlıyor. Bu ürünlerin tanıtılması, marka değeri kazanması, sürdürülebilirliğinin sağlanması için standart üretim ve tanıtım faaliyetlerine ihtiyacımız var. Burada 7’den 70’e herkese görev düşüyor. Bu festival bu nedenle de son derece önemli. Muğla’da kültür turizmine katkı sağlamak amacıyla çıkılan bu yolda emeği geçenleri bir kez daha kutluyorum.”

Tarhana kazanları Saburhane’de kaynadı