Çanakkale

MHP'li Çelik'ten belediye meclisine: Boş siyaseti bırakın, deprem gerçeğini konuşalım

MHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Alparslan Çelik, Çanakkale Belediye Meclisi'nde şehrin gerçek sorunlarının gündeme getirilmediğini ve kararların uygulanmadığını vurgulayarak eleştirilerde bulunarak açıklamada bulundu.

Abone Ol

BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE - BHA

Çanakkale Belediye Meclisinin attığı imzaları unuttuğunu ve alınan kararları uygulamadığını belirten Başkan Çelik, “Belediye Meclisinin depremlerle ilgili aldığı kararlar, verilen sözler neden tutulmadı? Deprem hazırlıkları neden ihmal edildi?” dedi.

Başkan Çelik açıklamasında, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve çok sayıda ili etkileyen depremlerin ardından, Çanakkale Belediye Meclisi 21 Şubat 2023 tarihinde olağanüstü toplandığını ve şehirde olası deprem zararlarının azaltılması amacıyla kritik kararlar alınmasını kararlaştırıldığını ifade etti.

Başkan Çelik, tüm partilerin oy birliğiyle kabul edilen bu kararların, Çanakkale için bir dönüm noktası olma niteliği taşıdığına dikkat çekti, ancak aradan geçen iki yılda bu kararların büyük ölçüde uygulanmadığını belirterek belediye yönetimine sert eleştirilerde bulundu.

Başkan Çelik açıklamasında ; "Yanı başımızda Yunan adalarında ardı ardına depremler oluyor. Santorini Adası risk durumundan dolayı boşaltıldı. Çanakkale her an bir depreme maruz kalabilir. 2019 yılında Ayvacık ilçemizde meydana gelen ve maddi hasarlara sebep olan depremi unutmayalım. Ancak belediye meclisinde gerçek gündem yerine, siyaset ve kısır tartışmalar ön plana çıkıyor. Şehrin en değerli arsalarının yok pahasına satışı, eşe dosta kadro dağıtımları ve siyasi polemikler konuşuluyor" dedi. Çelik, deprem gerçeğinin deprem olduktan sonraki bir ay içinde konuşulup unutulduğunu ifade etti.

"Çanakkale Belediyesi'nin deprem kararlarına uymaması hukuki sonuçlar doğurabilir"

Çelik, şu an görev yapan Belediye Başkanı Muharrem Erkek'in de bu sürecin bir parçası olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: "Deprem gerçeğini unutamayız. 2023'te belediye meclisinde alınan kararlara imza atanların bazıları bu dönemde de mecliste görev yapıyorlar olası bir depremde sorumlu tutulacaklar. Yönetimde devamlılık esastır. Bugün görevde olan Muharrem Erkek de bu tablonun sorumlularından olacaktır. Hukuki olarak belediye başkanı, meclis üyeleri ve belediye bürokratlar, bu kararların uygulanmamasının hesabını vermek zorunda kalabilirler."

"Depremde yıkılacak binaların altında hepimiz kalırız"

MHP Merkez İlçe Yönetimi, Çanakkale Belediye Meclisi'ne seslenerek, deprem gerçeğine odaklanılmasını ve 2023 yılında alınan kararların derhal uygulanmasını talep etti. "Boş siyaseti bırakın. Olası bir depremde yıkılacak binaların altında hepimiz kalırız." çağrısında bulunarak, şehirde deprem riskinin görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.

2023 yılında alınan bu kararlar unutuldu!

1.      Yapı Test Laboratuvarı Kurulumu: Çanakkale Belediyesi bünyesinde mevcut yapıların analiz edilmesi ve yeni binaların kontrol edilmesi amacıyla bir laboratuvar kurulması kararlaştırılmıştı. Ancak bu laboratuvarın kurulumuna ilişkin herhangi bir somut adım atılmadı.

2.      Acil Durum Ekiplerinin Hazırlanması: Afet sırasında ve sonrasında çalışacak ekiplerin eğitimi ve koordinasyonu için yeni birimler kurulması kararlaştırılmıştı. Ancak belediye meclisinde bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

3.      Acil Müdahale Alanlarının Belirlenmesi: 112 Acil, AFAD ve arama kurtarma ekiplerinin kullanacağı alanların planlara işlenmesi kabul edilmişti. Ancak bu karar uygulamaya konulmadı.

4.      İş Yeri Ruhsatlarında Deprem Denetimi: Binalardaki statik uygunluk kontrolleri ve projeye aykırı yapılan değişikliklerin tespit edilmesi için belediye denetim mekanizmalarının harekete geçmesi gerekiyordu. Fakat bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmadı.

5.      Riskli Kavşak Binalarının Denetlenmesi: Ulaşım akslarının kesildiği noktalarda yıkım riski taşıyan binaların analiz edilmesi ve raporların belediyeye sunulması bekleniyordu. Ancak belediye, binalara ilişkin herhangi bir çalışma yapmadı.

6.      Sağlık ve Eğitim Kurumlarının Deprem Raporu: Mevcut hastane, sağlık ocağı ve eğitim kurumlarının binalarının risk analiz raporlarının çıkarılması gerekiyordu. Ancak belediye tarafından herhangi bir zorunluluk getirilmedi.

7.      Yurt, Otel ve Ofis Binalarına Risk Analizi: 60 gün içinde binaların risk analizlerinin yapılması ve raporların belediyeye sunulması kararlaştırılmıştı. Ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.