Mersin iş dünyası güçlü kent lobisi için bir arada

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MERSİN-BHA

Mersin iş dünyası temsilcileri kent lobisi oluşturmak adına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in talebi, MTSO organizasyonuyla bir araya geldi. Toplantıda Belediye Başkanı Seçer, finansmanı hazır Mersin yatırımlarının dış finansman kullanım izni için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda Yatırım Programı’na alınması gerektiğini belirtip konunun hızlanması adına ortak lobi çağrısında bulundu. Yaşanan deprem felaketi sonrası Mersin’in de afetten etkilenen iller arasında yer alması gerektiğini ifade eden Seçer, bunun sağlanması halinde hibe desteklere daha rahat ulaşılabileceğini vurguladı. Buluşmadan duydukları memnuniyeti dile getiren STK temsilcileri ise Başkan Seçer ve Çakır’a teşekkür ederek deprem bölgesi Mersin’de kentsel dönüşüm çalışmalarına öncelik verilmesini talep etti.

Mersinli oda, borsa ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’le “İş Dünyası Temsilcileri Buluşması’ organizasyonunda bir araya geldi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzolevsahipliğindeki organizasyona MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Oda ve Borsalar, İş STK’ları temsilcileriyle Büyükşehir Belediyesi bürokratları tam kadro katıldı. Güçlü bir Mersin lobisi oluşturmak hedefiyle buluşma talebinde bulunduğunu açıklayan Belediye Başkanı Seçer,bugüne kadar yürüttükleri çalışmaları özetleyip ardından bekleyen projeleri ve hedeflerini anlattı. Seçer’inkonuşmasının ardından buluşmaya katılan kuruluş temsilcileritek tek söz alarak kent hakkındaki merak ettikleri soruları Seçer’e yöneltip ilk ağızdan yanıt aldı. Böylesi bir buluşmadan duydukları memnuniyeti dile getirip bunun periyodik olarak devam etmesini talep eden iş dünyası temsilcilerinin üzerinde durduğu öncelikli konu kentsel dönüşüm oldu.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, başta ekonomi ve iş dünyası temsilcileri olmak üzere tüm sivil toplum örgütleriyle yakın iletişim içinde olduklarınıbelirterek, “MTSO olarak kent dinamiklerini kent gücünün bir parçası olarak görüyoruz. Bu gücün önemli bir parçası da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı. Farklı kesimlerin ortak sesi olarak Başkanımız Vahap Seçer’i konuk etmek istedik. Başkanımızı ilk ağızdan dinleyerek, projeleriyle ilgili bilgiler almak ve kentimiz için nasıl bir katkı vermemiz gerektiğini beraber istişare etmek istedik. Hepimiz kentimiz için varız. El birliğiyle Türkiye’nin incisi olan kentimizin daha iyi bir konuma getirilmesi uğraşı içerisindeyiz” dedi.

MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise, Mersin’in geleceği için ortak paydada birleşmenin önemini vurgulayarak“Hepimizin düşüncesi aynı. Aynı duyguları taşıyoruz. Önce Mersinimiz sonra ülkemiz, bizler hep bir bütünüz. Bu şehirde gerçekten çok büyük hizmetleri olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer ilk döneminde çok başarılıydı. İkinci döneminde de bu başarıyı yakalayıp geçmesi lazım. Bizler de bu süreçte tabi ki Başkanımızın ve ilçe belediye başkanlarımızın yanında olacağız. Hepimiz tek bir amaç taşıyoruz ve amacımız Mersin. Ne dili ne ırkı ne de mezhebi ile kimse kimseyi ötekileştirmeden, hepimiz birlikte Mersiniz” ifadelerini kullandı.

“Bekleyen projeleri birlikte hızlandıralım”

Ardından söz alan Başkan Seçer, katılımcılarla belediyenin icraatları, devam eden ve gelecek projeleri, kentsel sorunlar, yerel yönetimle ilgili iş dünyasını ilgilendiren sorunlar ve çözüm önerilerini konuştu. Seçer, 5 yılın değerlendirmesini yaparken, yeni dönem makro projeler, merkezi hükümetten beklenen Mersin yatırımlarını aktardı. Kentin uzun süredir beklediği raylı sistem, Pamukluk Barajı ve MESKİ altyapı yatırımları için dış finansman bulduklarını kaydeden Seçer, düşük faizli uzun vadeli böylesi önemli kredileri kaçırmamak, projelere biran önce başlayabilmek için vakit kaybedilmeden bu yatırımların Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda Yatırım Programı’na alınması gerektiğini vurguladı. Bu yatırımların Mersin için önemine dikkat çeken Seçer, parti ayrımı gözetmeksizin tüm kurum ve kuruluşları, Mersin menfaatleri odağında birlikte lobi oluşturmaya davet etti.

Görevde bulunduğu ilk 5 yılda sivil toplum örgütleriyle sürdürdüğü iyi diyalog sayesinde kentin şu an bulunduğu noktaya geldiğini söyleyen Seçer, “Çünkü siz kentin kanaat önderisiniz. İlk 5 yıl sizlerle kurduğumuz iyi diyalog sayesinde kent huzurlu hale geldi. Sizin yönetim kurulu üyeleriniz içerisinde her partiden isimler var. ‘O benden, o benden değil’ olmaz. Gelin hepimiz üzerimize düşeni yapalım” dedi.Başkanlığının ikinci döneminde kent dinamikleriyle daha sık bir araya gelmek istediğini dile getiren Seçer, “Kapım her zaman, herkese açık oldu. Bizde her sivil toplum örgütü randevularda önceliklidir. Bunun daha da tahkim edilerek devam ettirilmesini isterim. Benden ziyade bu talebin sizden gelmesini isterim. Tam kadro buradayız. Bu büyük bir mutluluk. Bu birlikteliği her şehir sağlayamıyor. Bu bizim için bir onur tablosu” diyerek birlikteliğin sürmesini temenni etti.

Tarımdan turizme, imardan ulaşım altyapısına kadar tüm projeler hakkında bilgiler paylaşan Seçer ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Özellikle soruların kentsel dönüşüm ve deprem konusunda yoğunlaşması üzerine Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nı kurduklarını aktaran Seçer, ilgili dairenin Kentsel Dönüşüm, Afet Sakınım Eylem Planı, Paleosismoloji Çalışmaları, Deprem Çalıştayı ve Danışma Kurulu çıktılarını kapsayan çalışmalar yaptığından ve bunları 2 ay içinde de kamuoyuyla paylaşacaklarından söz etti. Seçer,  “Mersin bir afet bölgesi; tsunamisinden nükleer sızıntıya, kimyasal sızıntıdan akaryakıt patlama tehlikesine, sel baskınlarına, orman yangınlarına kadar bir afet bölgesi” dedi. Kentte yaşanabilecek afetlere ilişkin ‘Afet Kampüsü’ kurduklarını vurgulayan Seçer, “Afet olduğu anda şehrin tahliyesinden ilk müdahalelere kadar, alınacak önlemlerden malzemelere kadar ne yapacağını kimse bilmiyor. Deprem oldu çadır, su, ihtiyaç maddeleri sıkıntısı oldu. Afet durumunda vatandaşın nasıl davranacağını bilen sistematik eğitimler yok. Akıllı şehir sistemi yok, teknolojik altyapı yatırımları yapılmamış. İşte afet kampüsünde bütün bunların olduğu, afet anında oradan sevk ve idare edeceğimiz bir yapının olması lazım” diyerek, konuya ilişkin çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

Mersin iş dünyası güçlü kent lobisi için bir arada