Bakan Uraloğlu: Çevre Dostu Ulaştırma Anlayışıyla Hareket Ediyoruz
Gurbetelli YALÇIN – Furkan KARATAŞ/ANKARA – BHA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Ankara’da, “Medya Buluşmaları 2023” etkinliğinde yazılı ve görsel basın temsilcileriyle buluştu.
TCDD Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen etkinlikte Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tarafından yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi ve ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Uraloğlu, bakanlığın faaliyetleri kapsamındaki açıklamalarında ‘çevre dostu ulaştırma’ anlayışıyla projelerin yürütüldüğünü vurgularken 6G, milli metro ile tren projelerinin müjdesini de verdi.
2026 yılına kadar milli metro ve tren projelerinin yapılmasının planlandığını söyleyen Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6G teknolojisinin çalışmalarına da fikir olarak başlandığını belirtti.
”Deprem Riskini 0’a Yaklaştıracağız”
6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler ardından kullanılamayacak hale gelen Hatay Havalimanı’nın yeniden yapım sürecini paylaşan Uraloğlu, depreme hazırlık noktasında ise, ”Özellikle ulaştırma yapıları, enerji nakil hatlarından tutun borularla taşınan gazdır, sıvıdır, sonrasında demiryoludur, karayoludur, bunların deprem yönetmeliği 2020 yılında bakanlığımız tarafından bütün bakanlıklardan bize verilen bir görevle karayolları genel müdürlüğü tarafından hazırlandı uzun yıllar ve hayat geçirildi. Biz artık 2022 yılından sonra bütün yapılarımızı buna göre yapıyoruz. 2022’den önceki yapıları da bu yeni deprem yönetmeliğine göre güçlendiriyoruz.” dedi.
Hatay Havaalanı’na şu an boş uçakların indiğini dolu uçakların kalkabildiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Projemizi yaptık. Şimdi hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden yapacağız. Aynı yere yapacağız maalesef. Çünkü başka bir yer yok orada. Havaalanı yapılabilecek yakın civarda İskenderun dahil başka bir yer yok. Ama ya ben bunu tecrübe ettik niye bir daha deniyoruz derseniz şöyle bir örnek vereyim. Artık yaklaşım olarak Rize’deki ve Ordu Giresun’daki havaalanı yaklaşımıyla denizin içerisine nasıl yapmışsak burada da Amik Gölü’nün içerisine aynı mantıkla yapacağız.” diye konuştu.
Ankara – İstanbul Arası Mesafe 80 Dakikaya Düşüyor
Ankara – İstanbul arasından süper hızlı tren projesinin tamamlandığını aktaran Uraloğlu, ”Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren projemizi bitirdik. Bunun fizibilitelerini yapıyoruz. Ankara ile İstanbul arasını iki durakla yaklaşık 80 dakikada kat etmiş olacağız. Bunu da 2028 için iddialı olabilir ama bunu da inşallah ihalesini yapıp bunun da yapım çalışmalarına başlayacağız.” ifadelerini kullandı.
Olsası İstanbul Depremine Karşı Tahliye Planı
Açıklamlarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Uraloğlu, olası İstanbul depremine yönelik bakanlığın ne gibi tedbirleri olduğu sorusuna, ”Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü’nden ve Kuzey Marmara Otoyolu’ndan da sağlamış olacağız. İstanbul’da bir tahliye planımız var.” dedi.
”Kanal İstanbul’u Ertelemiş Değiliz, Sadece Doğru Zamanı Bekliyoruz”
Kanal İstanbul’un ertelenip ertelenmediğine yönelik soruya, ”Kanal İstanbul’u ertelemiş değiliz, sadece doğru zamanı bekliyoruz.” diye Bakan Uraloğlu, ”‘’Geçtiğimiz günlerde, Temmuz ayı içerisinde Montrö gereği İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilere bir zam teklifi oldu hatırlarsanız yüzde 8 oranında. Montrö’nün bize verdiği yetki 6 franktır. 1983 yılında 6 frank ise 0.80 dolara sabitlendi. Bugüne geldiğimizde altı frankın değeri yaklaşık 18 dolar. Biz 2021 yılında bir Cumhurbaşkanı kararıyla bunu yaklaşık 4 dolara çıkardık, sonrada kabaca 4.45 dolara çıkardık. 30 milyon dolar olan gelirimizi 180 milyon dolara çıkardık. Bu değeri 18 dolara çıkardığımızda yaklaşık 700-800 milyon dolar gibi bir gelirimiz olacak. Biz bu parayı bugün alabiliyor olsak Kanal İstanbul’u finanse edeceğiz. Bunu bir finansman modeli olarak söylüyorum. Doğru yatırımı, doğru ekonomik şartlarda yapmak gerekiyor.” diye konuştu.
Yap-İşlet-Devret Eleştirilerine Cevap
Abdulkadir Uraloğlu, “Yap-İşlet-Devret” modeline yönelik gelen eleştirilere ise bu modelin demir yolunda olmadığını, hava yolu ve daha çok kara yollarında olduğunu da hatırlatarak,”Zaten milli bütçemize aldıklarımız belli, yapıyoruz. Diğer taraftan kredili yaptığımız işler var. Mesela otoyolları dış krediyle yaptık. Yap-işlet-devret değildir. Şu anda Karayolları Genel Müdürlüğünün işlettiği dış kredilidir. Sonrasında yap-işlet-devret diye İngilizlerin icat ettiği ve Fransızların yoğun kullandığı bir sistemdir. Bunu biz icat etmedik. Biz “yap-işlet-devret” modeliyle yaptığımız zaman, hangi araç garantisini ve hangi geçiş ücretini verirsek, buraya kredi bulunabilir. Esasında gerçekten geçecek olan araçtan ziyade, orada elbette bir trafik projeksiyonumuz var. Hangi aracın hangi yıllarda geçeceğini hesaplıyoruz. Vatandaşın kullanabileceği bir ücret de tespit etmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
”ÖTV’siz Araçlar Cumhurbaşkanımınız Gençlerimize Sözü”
ÖTV’siz teknolojik araçlarla ilgili son durum hakkında bilgi veren Uraloğlu, şunları kaydetti:
‘’ÖTV’siz telefon ve 10 GB internet mevzusu sadece bizim değil birkaç bakanlığımızı birden ilgilendiriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’mızı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızı ve bizi ilgilendiriyor. Bakanlıklar olarak bir araya geldik ve operatörlerden 10 GB’yi operatörlerden çekip alma aşamasına geldik. İnşallah netleştireceğiz ve Cumhurbaşkanımız bunu ilan edecek. ÖTV’siz telefon alınması noktasında da Cumhurbaşkanımızın gençlerimize verdiği sözdür. Önümüzdeki aylarda, sene sonuna kalmadan netleştirilecek.’’