İnönü Üniversitesi’nden Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi

Türk dünyasının gönüllülük esasına dayalı en büyük sosyo-kültürel projesi olan Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık (TUDVA) projesi yeni döneme başladı. 2021 yılında Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi koordinatörlüğünde başlayan proje yeni dönemde İnönü Üniversitesi yürütücülüğünde devam etmeye başladı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnönü Üniversitesi’nden Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi

Türk dünyasının 15 bölgesinden 150 üniversite işbirliğinde yüzlerce bilim insanı ve gönüllünün görev aldığı projeye bu dönem yaklaşık 2000 öğrenci başvuru yaptı.

Türk asrına doğru adım adım Azerbaycan ve Ulu Önder

Projenin yeni döneme “Türk asrına doğru adım adım Azerbaycan ve Ulu Önder” temasıyla başladı. Bu tema içerisinde Bu dönem içerisinde Türk dünyasından katılımcıların Azerbaycan ve Ulu Önder ile ilgili bilişsel ve duyuşsal farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır.

Projenin açış dersinin konuğu Azerbaycan’ın önemli isimlerinden Azerbaycan Milli İlimler Akademisi başkanı aynı zamanda milletvekili olan Prof. Dr. İsa Habibeyli oldu. Azerbaycan Milli İlimler akademisinin başkanı da olan Prof. Dr. İsa Habibeyli katılımcılara “Türk Dünyasında haydar Aliyev” hakkında önemli bilgileri sunum yaptı. Proje öğrencilerinin zoom ve moodle sistemi üzerinden izlediği programı gönüllülerde youtube kanalı üzerinden canlı izlediler. Projenin yeni dönem tanıtım filmi de çok ilgi çekti.

“Türkiye yüzyılı aynı zamanda Türk dünyası yüzyılı olacaktır”

Açılış dersi programının açış konuşmasını Türk Dünyası’nın aksakalı Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan yaptı. Rektör Ceylan yeni dönemi kutlayarak proje hakkındaki düşüncelerini dile getirdi: Bu projede de temel amacımız gençlerimizin birliği idi. Çünkü onlar bize geleceğin emanetidir. Dolayısıyla gençlerimizin bunu sahiplenmesi bizi oldukça memnun etti.”  Rektör Prof. Dr. Ceylan konuşmasının sonunda ise gençlere hitaben, “Sevgili gençler, buradan alacağınız dersler sizi sadece Türk Dünyası’nın ferdi olarak değil, aynı zamanda Türk Dünyası’nın aydınları olarak da yetişmenizi sağlayacak.” dedi ve ‘Türkiye Yüzyılı’nın aynı zamanda Türk Dünyası’nın da yüzyılı olacağına olan inançla her türlü destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Türk dünyası gençleri bir araya geliyor

Projede Türk dünyasının farklı bölgelerinden gençler dijital dünyada bir araya gelerek 14 haftalık çevrimiçi bir eğitim programına katılıyorlar. Türk dünyasında aynılıklar ve benzerlikleri fakına vararak ortak bir vatandaşlık algısına katkı sağlıyorlar. Gençler Türk dünyasının ortak değerlerini öğreniyorlar. Aldıkları dijital içerik üretim atölyelerinde de dijital dünyada yayınlanmak üzere Türk dünyası ile ilgili pozitif içerikler üretiyorlar.

Yeni dönem yürütücüsü İnönü Üniversitesi

Projenin yeni dönem eş yürütücüsü İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise şimdiye kadar yaklaşık 12000 öğrencinin katılım sağladığı böyle güzel bir projenin dönem yürütücülüğünü sürdürmekten çok mutlu olduklarını ve Türk Devri için gençlere yönelik bilimsel, sosyal her türlü projenin destekçisi olacaklarını belirtti.

 

İnönü Üniversitesi’nden Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi