23-26 Kasım 2023 tarihleri arasında ilki düzenlenen Turizm ve Gastronomi Fuarı’nın değerlendirildiği ve ikincisi planlanan fuarın; geliştirilmesi, yeni fikirler ile sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla çalıştay düzenlendi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğindeki çalıştaya Vali Aydın Baruş, Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ve Av. Osman Zabun, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 27. Dönem Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, turizm sektörü temsilcileri ile iş ve meslek odaları temsilcileri katıldı.
Çalıştaydaki konuşmasında; Isparta sahip olduğu insan yapısıyla, doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle, yemek kültürüyle ve diğer özellikleriyle turizm açısından gelecek vadeden bir şehir olduğunu belirten Vali Baruş özetle şöyle konuştu: “Ama bugüne kadar maalesef turizmde sahip olduğumuz avantajları, kaynakları iyi değerlendirdiğimizi söyleyemeyiz.
Tabii turizm bir kültür, yani sadece tanıtımla yürüyen bir çalışma değil aynı zamanda o şehirde, o bölgede yaşayan insanların da benimsemesi gereken ve hayatına yerleştirmesi gereken bir kültür.
Bu yıl itibariyle yaklaşık 500 bin civarında bir konaklamaya sahip olduk ama Isparta’nın esas potansiyeli bu değil. Yani Isparta’nın potansiyeli en az 1 milyon olmayı hak ediyor. Burada da öncelikli hedefimiz 1 milyon olmalı. Isparta’mız; Gölleri, dağları, vadileri, kanyonları, kültür bakımından eşsiz güzelliklere sahip tarihi gelenekleri, yaşam kültürü açısından çekici bir özelliğe sahip. Spor turizmi açısından çok geniş imkanlara ve olanaklara sahip. Isparta kış turizmi bakımından Davraz dağıyla her zaman insanların ziyaret etmek istediği bir şehir.
Gastronomi açısından da yeterince bilinmeyen bir şehir, aslında çok zengin ama bu güzelliklerini bu lezzetli yemeklerini maalesef gelen ziyaretçilerine sunmada biraz problem yaşayan bir şehir.
Turizm ve gastronomi fuarının şehrimize şöyle bir faydası oldu. Ispartalılar gastronomi alanında sahip oldukları bu zenginliğin farkına vardılar. Bu zenginlikten çok daha değişik ürünler üretebileceklerini inanmaya başladılar. Bunda tabi aşçılar federasyonumuzun da etkisi büyük. Orada gerçekleştirilen etkinlikler, yapılan yemekler, sunulan lezzetler konusunda önemli bir katkı sundular. Ve Isparta’da bir turizm kültürünün oluşması gerektiğinin bilincine varmaya başladı Ispartalılar. Çünkü bir şehri ilk önce kendi insanlarının iyi bilmesi lazım.
Yani bir ilçenizde yaşayan bir vatandaşınız başka bir ilçedeki güzelliği bilmiyorsa o şehri dışarıdan gelen insanlara nasıl anlatacak? Veya dışarıda başka bir şehre gittiğinde Isparta’nın neyinden bahsedecek.
İlk önce o şehirde yaşayan insanların bütün ilçelerinde, köylerinde yaşayan insanların Isparta’yı güzelce tanıması lazım. Bunda da işte düzenlenen bu fuarın önemli bir rolü var inşallah önümüzdeki yıllarda bu organizasyonu daha kapsamlı olarak düzenleyip özellikle ilçelerden gelecek ziyaretçi sayısını artırma yönünde çabalar sarf ederiz..
Bu çalıştay kapsamında çalışma gruplarının değerlendirmelerine göre, düzenlenen Turizm ve Gastronomi Fuarında ki noksanlıkları ve yapılması gerekenleri tespit amacıyla düzenlenen çalışmalara katılan çok sayıda arkadaşımız var. Onların bazı tespitleri mutlaka paylaşacaklar.
Bizler de bunlardan yola çıkarak gelecek fuar organizasyonlarında zaman, mekan ve katılım açısından neler yapmamız gerekir, daha iyi olması için bu yönde kafa yoracağız. Katılımlarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Isparta’nın turizm yolunda çok daha başarılı olmasını temenni ediyorum”
Protokol konuşmalarının ardından 27. Dönem Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Isparta’nın turizmde alanında izlemesi gereken yollar hakkındaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.