Antalya Konyaaltı Belediyesi, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü kapsamında ‘’Dijital Dünya ve Çocuk’’ adlı, çocukların dijital dünyadaki varlığı ve karşılaştıkları tehlikeleri ele alan panele ev sahipliği yaptı. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi iş birliğiyle düzenlenen panel, alanında uzman isimleri bir araya getirdi.
Panel, Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Müge Gezginci Ünsal’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında Siberay’dan Fatih Bekir Sağlam, Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul, Uzman Psikologlar Havva Işık Uçal ve Ezgi Özer ile Konyaaltı Belediyesi KVKK Uzmanı Filiz Uçar Rowan yer aldı. Panelde siber zorbalık, akran zorbalığı, dijital bağımlılık ve çocuk istismarı gibi önemli konular masaya yatırıldı.
ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİ ÖNCELİĞİMİZ
Açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Müge Gezginci Ünsal, dijital dünyada çocuk haklarının korunmasının önemine vurgu yaptı. Ünsal,“Çocuklarımızın güvenliğini sağlamak öncelikli görevimizdir. Bugün burada çocuklarımızı dijital dünyada nasıl daha güvenli bir hale getiririz, bunları konuşacağız. Siber saldırılar ve zorbalık, çocuklarımızın karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden bazılarıdır. Özellikle siber zorbalık; sosyal medyada, oyun platformlarında ve mesajlaşma uygulamalarında çocukları hedef alarak korkutma, utandırma ve çocuk istismarına yol açan bir süreç yaratmaktadır. Ayrıca internette kontrolsüz geçen her süre, çocuklarda teknoloji bağımlılığını tetiklemektedir” dedi.
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE ÇOCUK GÜVENLİĞİ
Panelde, çocuklara ait kişisel verilerin nasıl toplanıp kullanılabileceği, siber saldırıların nasıl gerçekleştiği ve bu saldırılardan korunma yöntemleri detaylı bir şekilde ele alındı. Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul, siber zorbalık ve dijital ortamda meydana gelen adli vakalarda çocuklara yaklaşımın çok önemli olduğunu vurguladı. Çocukların ifadeleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Ertuğrul, baroya başvurulan vakalardan örnekler vererek, ailelerin bu süreçteki rollerine dikkat çekti. Konuşma yapan Siberay temsilcisi Fatih Bekir Sağlam, hiçbir polisin veya emniyet güçlerinin vatandaşları sizin hakkınızda suç duyurusu var deyip parka veya başka bir alana çağırmayacağını, ifadelerin emniyet müdürlüğünde alındığını kaydetti.
EKRAN SÜRELERİ VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE
Siberay temsilcisi Fatih Bekir Sağlam, çocukların ekran süreleriyle ilgili uyarılarda bulundu. Sağlam, “0-2 yaş arasında teknoloji kullanımı olmamalıdır. 3-5 yaş arasında aile kontrolünde günde en fazla 1 saat izin verilmelidir. 6-10 yaş aralığında bu süre 1,5 saat, 11-14 yaş aralığında ise en fazla 2 saat olmalıdır. 15-18 yaş arasında kontrollü bir çizelgeyle ekran süreleri düzenlenmelidir.” dedi. Ayrıca, yemek yerken bile çizgi film izleyen çocuklarda bu alışkanlığın bağımlılığa dönüştüğüne dikkat çekti.
PSİKOLOJİK BOYUT GÖZ ARDI EDİLMEDİ
Uzman Psikologlar Havva Işık Uçal ve Ezgi Özer, dijital bağımlılığın çocukların ruh sağlığı üzerindeki etkilerine değinerek, bu sorunlarla başa çıkma yöntemlerini aktardı. Panelde, dijital dünyanın çocukların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ebeveynler tarafından dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Panelin sonunda, Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Müge Gezginci Ünsal, konuşmacılara teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti. Ünsal, bu tür etkinliklerin koordineli bir şekilde devam edeceğini belirterek, daha geniş kitlelere ulaşmak için çalışmalarını sürdüreceklerini, çocukların dijital dünyada karşılaştığı sorunlara çözüm üreterek, aileleri ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.