KARS-BHA
Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Envanteri’nde bulunan Kars Gazi Madalyaları, 2 ay süreyle Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesinde sergi olarak halkla buluşturuluyor.
1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Kars’ın kahramanca savunulması, 29 Eylül 1855’te kazanılan Kars Zaferi ile taçlandırıldı. Bu zafer, Anadolu’da bir şehre verilen ilk Gazilik madalyası olan “Kars Zafer Madalyası“nın kazandırılmasına vesile oldu.
Müşir Mehmed Vasıf Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, 135 gün süren Rus kuşatmasına karşı Kars halkıyla birlikte büyük bir direniş gösterdi. Bu kahramanlık, Sultan Abdulmecid’in fermanıyla Kars’a gazilik unvanı kazandırdı ve şehrin 3 yıl boyunca vergiden muaf tutulmasına karar verildi.
Kars Zafer Madalyası, 29 Eylül 1855 tarihinde, Rus kuşatmasını başarıyla sona erdiren askerler ve şehit aileleri için özel olarak üretildi. Naif Efendi’nin tasarladığı madalyaların kalıbı Mr. Robertson tarafından hazırlandı ve altın, gümüş ve bakırdan toplamda 23 bin adet darp edildi.
Madalya, bir yüzünde Kars Kalesi, diğer yüzünde ise Sultan Abdulmecid’in tuğrası ile dikkat çekiyor. Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Envanteri’nde bulunan bu tarihi eserler, 2 ay süreyle Kafkas Cephesi Müzesi Harp Tarihi Müzesinde halkla buluşturuluyor.
Kars Zaferi’nin anısını yaşatmayı amaçlayan bu sergi, ziyaretçilere hem tarihi bir yolculuk sunacak hem de Kars’ın kahramanlık hikayesini yeniden hatırlatacak.