2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı çerçevesinde, sosyal güvenlik bilincini artırmak ve kayıt dışı istihdamı önlemek amacıyla hazırlanan rehberlik faaliyetleri ile vatandaşlar ve işverenlerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmaların devam edeceği ifade edildi.
Açıklamada, kayıt dışı istihdamın, yasal işlerde çalışanların haklarının hiçe sayılması anlamına geldiği ve bunun sonucunda hem çalışanların hem de işverenlerin olumsuz sonuçlarla karşılaştığı kaydedildi. Sigortasız çalışanların emeklilik, malullük, ölüm aylığı gibi haklardan mahrum kaldıkları, iş kazası geçirmeleri durumunda ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanamadıkları ve yıllık izin gibi haklardan faydalanamadıkları belirtildi.
Sigortasız çalıştıran işverenlerin de ciddi idari ve adli yaptırımlarla karşılaşabileceği, haksız rekabete neden olacağı ve devlet teşviklerinden yararlanamayacakları vurgulandı. İşverenlerin idari para cezalarına maruz kalmaması için yerine getirmesi gereken yükümlülükler arasında işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgelerinin Kuruma bildirilmesi, işten ayrılan sigortalılar için ayrılış bildirgelerinin zamanında verilmesi gerektiği ifade edildi.
Çalışanların, sigortasız çalıştırıldıklarını ya da haklarının ihlal edildiğini düşündüklerinde Alo-170, CİMER veya en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurarak ihbar ve şikayette bulunabilecekleri belirtildi.