ANKARA-BHA

Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, TEKNOFEST TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda Yer Bilimleri kategorisinde birinci olan üç lise öğrencisi, geliştirdikleri "İKHA" (İnsansız Kutup Hava Aracı) adlı projelerini Antarktika'da test ettiler.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda düzenlenen sefer, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülmektedir. Bu yıl, TEKNOFEST TÜBİTAK 2204-C yarışmasında birinci olarak Antarktika’ya gitmeye hak kazanan Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, “İnsansız Kutup Hava Aracı: Çeşitli Gaz ve İklim Ölçümleri Yapmak Üzere Araç Üretilmesi ve Milli Kutup Veri Analizi Platformunun Geliştirilmesi” başlıklı projeleriyle bu tarihi sefere katıldılar.

Öğrenciler, projelerini geliştirmeden önce İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliği içinde deneme çalışmaları yaparak hazırlıklarını tamamladılar. Bu süreçte, Antarktika’da daha önce bilimsel araştırmalar yapmış olan İTÜ hocaları Doç. Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu ve Doç. Dr. Bilge Tutak’ın desteğini aldılar.

Projelerinin test edilmesi için öğrenciler, İstanbul’daki son hazırlıklarını tamamlayarak Beyaz Kıta'ya doğru yola çıktılar. Antarktika’da, Güney Kore’ye ait King Sejong İstasyonu, Brezilya’nın Comandante Ferraz İstasyonu ve Ekvador’un Pedro Vicente Maldonado Üssü gibi bilimsel istasyonları ziyaret etme fırsatı bulan öğrenciler, projelerini diğer araştırmacılara tanıtma imkânı buldular.

Meta, 50 bin kilometrelik deniz altı internet ağı kuruyor Meta, 50 bin kilometrelik deniz altı internet ağı kuruyor

“Çok gururluyuz”

Kabataş Erkek Lisesi öğrencilerinden Elif Sena Şahin, bu önemli deneyimi yaşamanın kendisi için bir rüya gibi olduğunu belirtti. Şahin, “1,5 yıl boyunca Antarktika’ya gitmeyi hayal ederek çalıştık. Bu projeyi başarıyla gerçekleştirerek burada olmak benim için gurur verici” dedi.

Projeleriyle büyük bir başarı elde eden öğrencilerden Kayra Ege Altun ise, insansız hava aracının iklim değişikliği ve gaz ölçümleri açısından önemli veriler toplamasını hedeflediklerini ifade etti. Altun, aracın kuzey kutbunda sıkça karşılaşılan metan gazı yoğunluğunu ölçme amacına sahip olduklarını, ancak Antarktika'da da aynı etkileri gözlemlediklerini belirtti.

Öğrencilerden Şerif Ege Dartar ise, Antarktika'da hava koşullarının İHA'larının uçuşunu ne kadar etkilediğini gözlemleme şansı bulduklarını söyledi.

“Türkiye’nin gururu”

Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, TEKNOFEST yarışmasında dereceye giren öğrencilerin projelerini bu yıl üç yıldır Antarktika'da deneme fırsatı bulduklarını dile getirdi. Öğrencilerin geliştirdiği insansız hava aracının atmosferik basınç ve meteorolojik ölçümler gibi değerli verileri toplaması büyük takdir topladı. Prof. Dr. Özsoy, "Bu proje ile öğrencilerimiz, hem kendi sistemlerini geliştirerek başarı sağladılar, hem de çok değerli veriler elde ettiler" şeklinde konuştu.

Özsoy, öğrencilerin projelerinin her yıl daha da gelişerek Antarktika'da bilimsel katkılarda bulunduğunu belirterek, “Türk gençlerinin bu başarısı bizi gururlandırdı. Bilim insanları olarak, küçük bilim insanlarımızın başarısını alkışlıyoruz” dedi.