ANKARA-BHA

Kuruyemiş değil, bir baklagil: Yer fıstığı sağlığa gerçekten faydalı mı? Kuruyemiş değil, bir baklagil: Yer fıstığı sağlığa gerçekten faydalı mı?

Harvard Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği uzun soluklu bir araştırma, her gün düzenli olarak tüketilen kahvenin sadece güne enerjiyle başlamayı sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda yaşlanmanın etkilerini yavaşlattığını ortaya koydu. 1984’ten bu yana sürdürülen çalışmada, 47 bin kadının yaşam tarzı, beslenme ve sağlık verileri incelendi.

Araştırma ekibinin başında yer alan Dr. Sara Mahdavi, “Sağlıklı yaşlanma; 70 yaşına kadar kronik hastalıklardan uzak kalmak, zihinsel ve fiziksel işlevlerin korunması ve ruh sağlığının sürdürülmesi olarak tanımlanıyor,” dedi.

Günde 2,5 fincan kahve sağlıklı yaşlanma şansını yüzde 5 artırıyor

Araştırma bulgularına göre, her gün içilen bir fincan kahve (yaklaşık 240 ml / 80 mg kafein) sağlıklı yaşlanma ihtimalini %1 oranında artırıyor. Bu miktarın günlük 2,5 fincana çıkarılması, bu oranı %5'e kadar yükseltiyor. En dikkat çekici bulgu ise yalnızca kafeinli kahvenin bu etkiyi göstermesi. Kafeinsiz kahve ve çay aynı faydayı sağlamıyor.

Kahve tüketiminin, yaş ilerledikçe hem bilişsel hem de bedensel fonksiyonların korunmasına katkı sunduğu belirtildi.

Gazlı içecekler sağlıklı yaşlanmayı yüzde 25 düşürüyor

Öte yandan araştırma, şekerli ve gazlı içeceklerin tam tersi bir etki yarattığını ortaya koydu. Her gün bir bardak gazlı içecek tüketen kadınların sağlıklı yaşlanma ihtimali %19 azalıyor, bu içeceklerin genel sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ise %25 oranında sağlıklı yaşlanma kriterlerini karşılamayı engelliyor.

Dr. Mahdavi, yapılan çalışmanın “bireysel sağlık çıktılarının ötesine geçerek kahve tüketiminin yaşlanmanın farklı alanlarındaki etkisini bütünsel olarak inceleyen ilk uzun vadeli araştırma” olduğuna dikkat çekti.

Alzheimer’dan kalp hastalıklarına kadar koruyucu etkiler

Toplanan veriler, kahvenin yalnızca enerji vermediğini; aynı zamanda Alzheimer, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıkları gibi yaygın sağlık problemlerine karşı da koruyucu bir kalkan işlevi görebileceğini ortaya koyuyor.

Çalışmanın sonuçları, Amerikan Beslenme Derneği'nin pazartesi günü düzenlenecek olan yıllık toplantısında kamuoyuna sunulacak.