Adem Batuhan SEVER / EDİRNE-BHA

Ticaret Bakanlığı tarafından, yeni transit bilgi sistemi olan NCTS-P5’in devreye sokulması dolayısıyla Edirne’den Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı, geçtiğimiz cumartesi günü saat 21.00’den, pazar günü saat 07.00’ye kadar 10 saat boyunca TIR geçişlerine kapatıldı. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden aldıkları yükleri Avrupa’nın dört bir yanına taşıyan TIR’lar cumartesi günü geldikleri Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan geçiş yapamayınca, uzun TIR kuyrukları oluştu. Binek ve otobüs geçişlerini kapsamayan yeni sistem güncellemesi 10 saatin ardından tamamlanarak, geçişler yeniden başlatılırken, Hamzabeyli’de TIR kuyruğu 25 kilometreye ulaştı.

"Çalışma olmadı, kuyruk böyle şişti"

TIR şoförü İrfan Orhan, cumartesi gecesi saat 03.00’te sıraya girdiğini belirterek; “Cumartesi gecesi 25’inci kilometreden saat 03.00’de girdik sıraya, halen buradayız. Hem Bulgar hem Türk tarafında kapıların yavaş çalışmasından kaynaklanıyor sanırım bu kuyruklar. Bir de bu hafta sonu güncelleme yaptılar, 24 saat TIR geçişi yapılmadı, çalışma olmadı dolayısıyla kuyruk böyle şişti. Daha bekleriz diye düşünüyorum, yarın sabah parka girebilirsek iyi olur” diye konuştu.

"Sırada beklerken uyuyamıyoruz, sıramızı kapıyorlar"

Orhan, sırada beklerken ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı çektiklerini dile getirerek; “İlk insanlar nasıl karşılıyorsa ihtiyaçlarını, biz de öyle karşılıyoruz işin açıkçası. İçler acısı halimiz. Sırada beklerken uyuyamıyoruz da uyuduğumuz zaman bizim sıramızı kapabiliyorlar. Göçmenlerle ilgili de sıkıntı yaşıyoruz. Her taraftan gelip kaçak olarak binme riski var. Sonra da sorumlu bizi tutuyorlar, özellikle biz bindirmişiz gibi. Çok büyük problem zaten” şeklinde konuştu.

"İşlemlerin bu kadar yavaş olmaması gerekiyor"

Diğer bir şoför Önder Aydoğan da kuyrukta iki günde ancak 8 kilometre yol ilerleyebildiklerini söyledi. Aydoğan; “Cumartesi günü akşam saatlerinde kuyruğa girdik. Şu anda 15’inci kilometredeyiz. Artık saat saymıyoruz, saatle işimiz kalmadı. İki güne yakındır bekliyoruz, yaklaşık 8 kilometre gidebilmişiz. İşlemlerin bu kadar yavaş olmaması gerekiyor. İhtiyaçlarımızı yol kenarında karşılayabiliyoruz ancak. Yurt dışına dünyanın ticareti yapılıyor, ihracatımız var bir sürü. Son dönemde mülteci sıkıntısı da başladı. Çıkarken 5-6 araba birbirimizi kolluyoruz. Sırada uyuduğun zaman seni solluyorlar” ifadelerini kullandı.