Hamburg, Avrupa'nın yeşil hidrojen merkezi olacak!

ENSİA, Hamburg'da düzenlediği panelde, Türkiye, Almanya ve Hamburg'un yenilenebilir enerji hedeflerini ele aldı. Hazal Coşkun, Türkiye’yi temiz enerji ve enerji verimliliği alanında küresel bir merkez yapmayı hedeflediklerini belirtti. Hamburg'un 2030'daki Yeşil Hidrojen Merkezi olma planı da tartışıldı.

Abone Ol
Nebahat Uzun/ ALMANYA-BHA İzmir merkezli ENSİA’nın Hamburg’da düzenlediği 6 gün sürecek panelin açılışında konuşan uzmanlar, Türkiye, Almanya ve Hamburg’un yenilenebilir enerji hedeflerini tartıştılar.

Yenilenebilir enerji sektöründe Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kümelenme vizyonunun adresi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği)’nin, Hamburg’da düzenlediği 6 günlük panel çerçevesinde sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşu, firma ve uzmanları, dünya, Almanya ve Türkiye’de yenilenebilir enerji, temiz enerji ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) konularını ele alacaklar. Reichshof Otel’de açılışı gerçekleştirilen panele ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ve Hamburg Ticaret Ataşesi Yıldız Onur’un yanı sıra Türkiye’den firma sahipleri, akademisyenler ve sektör uzmanları katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan ENSİA Genel Sekreteri ve Karbon Yönetimi için Kümelerarası İş Birliği projesi koordinatörü Hazal Coşkun, kurumun çalışmaları ve hedefleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Hedeflerinin Türkiye’yi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ekipman, teknoloji ve proje üreten uluslararası bir merkeze dönüştürmek olduğunu söyleyen Coşkun, “ENSİA olarak daha önce yürüttüğümüz projelerde firmalarımızın en büyük ihtiyacının, Yeşil Mutabakat ile birlikte gelen, SKDM’ye hazırlanmak olduğunu gördük ve böyle bir proje kurguladık. Projemizin amacı, temiz enerji ve demir-çelikte yer alan firmaların SKDM’ye hazırlanmasına yönelik eğitimler, danışmanlıklar vermek, proje kapsamında AB’ye (Avrupa Birliği) yaptığımız çalışma ziyaretleriyle birlikte iyi uygulamaları ülkemize aktarmak ve firmalarımızın kapasitelerini geliştirmelerine destek olmaktır.” şeklinde konuştu.

Hamburg'un 2030 hedefi Avrupa'nın yeşil hidrojen merkezi olmak

Hazal Coşkun, “Aynı zamanda bu projeyle hem temiz enerji hem de demir-çelik sektöründe bir ihtiyaç analizi çalışması yaparak, Türkiye olarak bu konuda nasıl bir yol izleyeceğimize dair bir strateji hazırlıyor, projenin sonunda da uluslararası bir Karbon Zirvesi düzenliyor olacağız. Burada bizim için en değerli şey, bizim gibi bir enerji kümesi olan İtalyan ortağımız, Toskana bölgesinde konuşlanan Co.Svi.G.-Consortium’dur. 3 yıllık süreç içerisinde onlardan iyi uygulamaları ülkemize aktarmak için çok ciddi bir alışveriş içinde olacağız.” dedi.

Panelde bir sunum gerçekleştiren Ataşe Yıldız Onur, Almanya ve Hamburg’un enerjide dönüşüm stratejileri ve 2030 hedefleri hakkında bilgi verdi. Hamburg’un 2030 yılına kadar Avrupa’nın Yeşil Hidrojen Merkezi olmayı hedeflediğini söyleyen Onur, ihracat ve ithalatta dünya üçüncüsü olan Almanya’nın ekonomisinin güçlü olmasının sebeplerine de değindi. Hamburg Ticaret Ataşeliği Yerel Uzmanı Adem Bora sunumunda, Almanya’da şirket türleri ve şirket kurma prosedürlerine yer vererek soruları cevapladı. Türkiye’den gelip Bremen’de kendi şirketini kuran Sygotrade Şirketi Ceo’su Ferhat Tomo ise, Almanya’da şirket kurma konusunda tecrübe ve tavsiyelerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.