SİVAS-BHA Gürün’ün kültürel mirası olan ve 18. ile 19. yüzyıllara damga vuran Gürün Şalları, kapsamlı bir çalışmayla günümüze taşınıyor. Gürün Şalları'nın hikayesini ve dokuma sanatını konu alan ‘Gürün Şalları’ kitabı, Gürün Belediyesi Kültür Hizmetleri kapsamında yayımlanarak okuyucularla buluşmaya hazırlanıyor. Birlik Haber Ajansı (BHA) İç Anadolu Bölge Başkanı ve Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ercihan Çakmak, Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi’yi makamında ziyaret ederek, kitabın detayları hakkında bilgi verdi. Çakmak, kitabın, Gürün Şalı’nın tarihsel önemini belgeleyen 300 sayfalık bir eser olduğunu belirtti. Çalışmalar sonucunda Gürün Şalları’nın bir şehir efsanesinden ibaret olmadığı, somut bilgi ve belgelerle bu kültürel değerin ortaya çıkarıldığını vurguladı.

"Tarihi mirasımıza sahip çıkıyoruz"

Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, Gürün Şalı’nın sadece bir tekstil ürünü olmadığını, aynı zamanda ilçenin tarihi mirası olduğunu ifade etti. Başkan Çiftçi, şu sözlerle eserin önemine dikkat çekti:

“Her ne kadar Gürün'de fazla sayıda Gürün Şalı kalmamış olsa da Gürün Şalı, bir markadır. Bu eser, ilçemizin kültürel değerlerini geleceğe taşıyan önemli bir çalışma. Gürün Şalları, Asya’dan Avrupa’ya uzanan bir dünya markasıydı. Bu kıymetli eser için hemşerimiz Ercihan Çakmak’a teşekkür ediyorum.”

"Geniş yankı uyandıracak"

Çakmak, kitabın Gürün Şalı’nın dokuma ve desen tekniklerinin Asya ve Avrupa’dan esintiler taşıyan bir sentez olduğunu belgelerle anlattığını ifade etti. Ayrıca, şal sahipleri ve bilim insanları ile yapılan görüşmelerin, kitabın değerini artırdığına dikkat çekti. Kitap çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirten Çakmak, kitabı daha da zenginleştirmek amacıyla bilgi ve belgelere sahip olanların kendisiyle iletişime geçmesini istedi.

Bu eşsiz eserin, Gürün’ün kültürel mirasını yeniden canlandırarak gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor. Gürün Şalları kitabı, Gürün Belediyesi’nin kültür hizmetleri kapsamında önemli bir adım olarak öne çıkıyor.