Zeytinyağına Duyusal Analiz Nasıl Yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zeytinyağına Duyusal Analiz Nasıl Yapılır?Edremit Ticaret Odası Laboratuvar Hizmetleri, ” tüketilecek zeytinyağı nasıl olmalı ? ”
 
Pervin BÖLÜKBAŞI-BALIKESİR-Birlik Haber Ajansı-BHA
 
Okuyalım, öğrenelim…
 
Sevgili Zeytinyağı tüketicilerimiz, zeytinyağı sezonuna girdik. Sağlıklı tazecik yağların soframızla buluşacağı günlerdeyiz. Bizlerin laboratuvar ortamında uygun şartlar ve standartlarda gerçekleştirdiğimiz zeytinyağı duyusal analizlerini sizlerde en basit hali ile gerçekleştirebilirsiniz. Kendi yağınızın iyi veya kusurlu bir yağ olup olmadığını test etmek için kendi duyusal testinizi yapabilirsiniz. Zeytinyağınızın ağzını ilk açtığınızda küçük bir bardağa bir miktar yağ koyup yaklaşık 15-20 saniyelik bir koklama işlemi ile bunu yapabilirsiniz. Bu süreçte neler hissediyorsunuz mesela? Meyvemsilik taze bir koku algılıyor musunuz? Çimen kokusu var mı? Badem kokusu, çeşitli çiçek kokuları var mı mesela? Kaliteli bir zeytinyağında en basit olması gereken kokulardır bunlar. Bu mutlu eden kokuların aksine, zeytinyağınızda yağlı boya gibi tiner gibi kokular hissettiğiniz zaman ürünün eskimiş olduğunu anlayabilirsiniz ve özellikle bu kokuları aldıysanız tüketmemenizde fayda olacaktır. Ya da bizlerin(zeytinyağı duyusal analizinde uzmanlaşan paneller) kızışma dediği bir yağ kusuru var, daha çok siyah zeytin gibi salam gibi kokan bir koku… Çoğunlukla rastladığımız kusurdur. Küf, rutubet havasız bir oda hissiyatını hissettiriyorsa eğer zeytinyağınız yine kusurlu bir yağınız olduğunu düşünebilirsiniz. Çamur kokusu,topraksı koku veya tat, sirkemsi ve ekşimsi kokularda zeytinyağında istenmeyen olumsuz özelliklerdir. Bu olumsuz özellikleri veya kokuları zeytinyağınızda algıladıysanız yağınızın eski ya da kusurlu olduğunu kendinizde en basit haliyle test etmiş olursunuz.
Daha sağlıklı ve daha bilinçli tüketim için doğru bilgi kaynaklarından faydalanmalıyız. (10numarabasın)

Zeytinyağına Duyusal Analiz Nasıl Yapılır?