Malatya’da son bir aydır etkili olan yoğun yağışlar, çiftçinin bu yıl arpa, buğday, çavdar ve tahıl gibi ürünlerde yüzünü güldürdü. Yağışlarla birlikte bereketlenen topraklarda, bu yılki rekoltenin yüksek çıkması bekleniyor.
Malatya son 10 yılın en yağışlı bahar dönemini geçirdi. Mayıs ayının başlarına girilmesi ile birlikte halen meteorolojiden yağış uyarıları yapılmaya devam ediliyor. Kent genelinde son 1 ayda etkili olan yağmur, kayısı üreticilerinin yüzünü güldürmese de, arpa, buğday, çavdar ve tahıl gibi ürünlerde bereketli bir sezon bekleyişini başlattı.
Kayısının yağışlar nedeniyle yüzde 70’inin yandığını ve monilya nedeniyle ağaçta hastalık başladığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç;” Kayısıda bu yıl beklenti ok az. Geçtiğimiz yıla göre kayısının yüzde 70 oranında azalmış olduğu düşünülüyor.” Dedi.
Yağışlardan önce şehirde bulunan barajların seviyelerinin yüzde 20’lere kadar düştüğünü, yağışlarla birlikte yaz dönemi için endişenin biraz daha az olduğunu kaydeden Başkan Kılınç;” Yağmurun metreküp bazında yoğun yağışı Malatya’daki sulama suyu barajlarının yükselmesini sağladı. Su seviyeleri daha önce yüzde 20’lerdeydi. Yağışlar ile birlikte bu oran gözle görülür şekilde arttı. İnşallah yaz döneminde bu doluluk ile birlikte pek sorun yaşanmaz.” Diye konuştu.
Yaz döneminde hasadı yapılacak buğday ve arpa başta olmak üzere tahıl gurubunda yüksek verim beklendiğini hatırlatan Kılınç;” Yağışlar her ne kadar kayısıya yaramasa da arpa, buğday, çavdar gibi tahıl gurubuna çok büyük kazançları oldu. Arazilerini dolduran çiftçiler yağışların artması ile birlikte sulama maliyetlerini biraz daha düşürmüş, yağmurun yoğun yağışı bitkilerin köklerini güçlendirmiştir. Bu nedenle o bitkilerden ede edilecek tahılların rekoltesinin yüksek olması bekleniyor.” Sözlerini kullandı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)