Vatandaş meraya arpa ekince hasadı kaymakamlık yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vatandaş meraya arpa ekince hasadı kaymakamlık yaptıŞanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde devlete ait meraya arpa eken vatandaşı, amcaları Kaymakamlığa şikayet etti. Kan akmaması için devreye Kaymakam Coşkun Doğan girdi. Arpa kaymakamlık tarafından hasat edilerek emanete alındı. Gelirinin ise ihtiyaç sahiplerine dağıtılması planlanıyor.

FİLM GİBİ BİR MERA HİKAYESİ
Meralar bulunduğu yerde halkın hayvancılık yapmak üzere ortaklaşa kullandığı devletin hüküm ve tasarrufu altında olan yerler. Meraların yönetimi büyükşehirlerde ilçe belediyesine ait olmakla beraber büyükşehir olmayan illerde köy tüzel kişiliğine ait. İyi niyetli olmayan kişilerce meralara yapılan tecavüzler ise 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında men ediliyor.
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde mera ile ilgili örneğine ender rastlanan bir durumu yaşandı. Hilvan’a bağlı Kavalık ve Kovancı Mahallesinde bulunan meralar A.E. tarafından arpa ekmek suretiyle işgal edildi. Arpanın hasat zamanı gelince A.E. ile husumetli olan amcaları, A.E. hakkında kaymakamlığa şikayette bulundu.
EKTİĞİ ARPALARI BİÇEMEDİ
Konu hakkında 3091 sayılı kanun kapsamında tahkikat başlatıldı. Tahkikat memurları yaklaşık 1000 dönüm meranın A.E. tarafından ekim dikim yapmak suretiyle işgal edildiğini tespit etti. A.E. yaklaşık 400 dönüme ektiği ve hasat zamanı gelen arpaları biçmek istiyor, amcaları ise A.E.’nin arpayı hasat etmesi halinde telafisi mümkün olmayan olayların çıkacağı hususunda Hilvan Jandarma Komutanlığı’na sürekli ihbarda bulunuyordu.
HASADI KİM KALDIRACAK?
Mevzuatta devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan meralara ekilen ürünün kim tarafından nasıl hasat edileceğine dair açık bir hüküm bulunmuyor. Ancak Hilvan Kaymakamlığı, Mera Kanunu’nun 4. Maddesi uyarınca meranın eski hale getirilmesi için ödenmesine karar verilen 506.000 TL’nin belediye nezdinde açılacak mera gelirleri hesabına yatırılacağı için söz konusu yerin hasadının yapılmasını Hilvan Belediyesi’nden istedi. Belediye, personel ve ekipman yetersizliğini öne sürerek bu talebi yerine getiremeyeceğini Kaymakamlığa bildirdi.
HASAT EDİLMESE HEBA OLACAKTI
Arpaların hasat edilmesi ivedilikle çözülmesi gereken bir konuydu. Çünkü yaklaşık 50 ton arpa çıkacağı tahmin ediliyor, hasadın yapılmaması halinde tahıl krizinin yaşandığı günümüzde bir ilçe için önemli sayılabilecek milli servet niteliği haiz ürün heba olacaktı. Kanunda boşluk olduğu için mütecavizin hasadına da izin verilmemişti. Eğer izin verilseydi mütecaviz A.E. bu suretle haksız kazanç elde edecekti. Ayrıca mütecavizin can güvenliği de tehlikedeydi.
KAYMAKAM KOMİSYON KURARAK HASADI YAPTIRDI
Zaman geçiyordu. Aksiyon almak gerekiyordu. İlçe Tarım Müdürü bir an evvel hasadın yapılması gerektiği hususunda ilçe kaymakamına bilgi vermişti. Kaymakam Coşkun Doğan içerisinde bulunduğu durumu analiz ederek 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun kaymakamlık makamına vermiş olduğu görev, yetki ve sorumluluklar ışığında bir komisyon marifetiyle arpaların hasadının yapılmasını talimatlandırdı. Komisyonda ilçe jandarma komutanı, ilçe tarım müdürü, ziraat odası başkanı, Mal müdürü ve mahalle muhtarları vardı.
47 TON ARPA NE OLACAK?
İki gün süren hasadın sonunda 47 ton arpa biçildi. Bunun 7 tonu satılarak hasada ilişkin yapılan masraflar (biçerdöver,kamyon masrafları vb.) karşılandı. Kalan 40 ton ilçede bulunan lisanslı depoda emanete alındı. 40 ton arpanın satılarak elde edilecek tutarın ilçedeki fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlara nakdi yardım olarak dağıtılması için üst makamlardan görüş soruldu. Gelecek görüş yazısına göre hareket edilmesi bekleniyor. (Mia Haber)

Vatandaş meraya arpa ekince hasadı kaymakamlık yaptı