UNESCO, Çivisiz Cami’nde yeni planlama yapacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Mirası olarak ilan edilen Kastamonu Kasaba Köyü Mahmut Bey Cami’ni ziyaret etti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

UNESCO, Çivisiz Cami’nde yeni planlama yapacak

BHA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ziyareti sırasında Mahmut Bey Camii’nin koruma alanında UNESCO ile birlikte 75 dönümlük arazi çevresinde yeni planlamalar yapılacağını açıkladı.

Bakan Ersoy, Kastamonu ziyareti sırasında öncelikle Kastamonu Valiliğini ziyaret etti. Ardından Vali Meftun Dallı, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu İl Kültür Müdürü Fahrettin Şenoğlu, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri ile birlikte Kastamonu 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’nin açılış programına katıldıktan sonra UNESCO Dünya Mirası listesine giren Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii’ni ziyaret etti.

Çivisiz Camii olarak da bilinen Mahmut Bey Camii’nde incelemelerde bulunan Bakan Ersoy, daha sonra basın açıklaması yaptı. Türkiye’de Mahmut Bey Camii ile birlikte 4 caminin daha yani toplamda 5 caminin tek seferde UNESCO Dünya Mirası listesine girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Ersoy şöyle konuştu:

“Kastamonu’nun çok önemli kültür varlıkları var. Bunlardan bir tanesi de Mahmutbey Camii. Anadolu’da  ahşap tabanlı ve ahşap destekli camiler arasında seçkin bir yeri bulunan Kasaba Köy Mahmutbey Caminin geçtiğimiz ay biliyorsunuz Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da toplanan UNESCO Dünya miras komitesi kararıyla Dünya Miras Listesine kaydedilmesi bizleri ziyadesiyle memnun etti. Bu camimizle birlikte 4 camimiz daha yani toplamda 5 camimiz 21. tescilli UNESCO kalıcı miras listesine girmeyi başardılar.

Bakanlığımız uzmanlarının uzun süren gayretleriyle hazırlanan dosya ile tek seferde 5 şehrimiz birden bir dünya mirasına sahip olması sağlandı. Tek seferde 5 yapıyı ilan etmek oldukça önemli.

İslam mimarisinin gelişiminde önemli bir yeri olan ahşap direkten yapı türünün örneklerini temsil eden bu camilerimiz, bileşenlerinin farklı illerde yer aldığı ilk seri varlığımız olması açısından ülkemiz açısından ayrı bir öneme sahip. Sizlerin de bildiği gibi 1366-1367 yıllarında tarihlendirilen Mahmutbey cami tek çivi dahi kullanılmadan indirme tekniğiyle yapılmış bir cami. Ahşap tavanı, kademeli ahşap mahvili ve özgün kalem işi benzemeleri ile benzersiz eşsiz bir yapı. Dünyada da çok hayranlık uyandıran bir yapı.

“KASTAMONU MUZ İÇİN ÇOK DOĞRU BİR KAZANIM OLDU”

Bildiğiniz üzere UNESCO tescili daha yeni oldu. Bununla birlikte buranın koruma alanı 75 dönümlük arazi çevresinde yeni planlamalar yapılacak UNESCO ile birlikte. Ve buranın koruma imar planı oluşturulduktan sonra bakanlığımız düzenli olarak UNESCO ile birlikte bakanlık uzmanları burayı ziyaret ederek burada yeni ziyaret alanları oluşturulacak. O açıdan Kastamonu muz için çok doğru bir kazanım oldu. Ülkemiz için de doğru bir kazanım oldu. İlk kez camilerimiz UNESCO tescili kalıcı tarihi miras sınıfına alınmış oldu bu açıdan da çok çok önemli bir örnek oldu.

UNESCO, Çivisiz Cami’nde yeni planlama yapacak