Türkiye’deki kadın cinayetleri ve tacizler nereye gidiyor?

Türkiye'de son 72 saat içinde işlenmiş olan kadın cinayetlerine tüm dünyadan tepkiler geliyor. X’teki “Kadına ve çocuğa dokunma!” hashtagi globalleşmiş durumda.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BHA

İki kadının vahşice katledildiği olay, 4 Ekim günü İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan surlarda meydana geldi. Henüz 19 yaşında olan İkbal Uzuner, kendisine takıntılı Semih Çelik tarafından öldürüldü. Cinayetin ardından olay yerine gelen genç kızın yakınları sinir krizi geçirdi. Saldırıda hayatını kaybeden Uzuner, bugün gözyaşları içinde toprağa verildi.

Uzuner, bir süredir aldığı tehditler nedeniyle dışarıya yalnız çıkamıyordu. Katil Semih Çelik, kendisini yalnız bulduğu ilk gün Uzuner’i yaşamdan kopardı. Cinayetin faili olan Çelik’in olaydan yarım saat önce Ayşenur Halil’i de öldürdüğü ortaya çıktı.

TÜRKİYE’DEKİ KADIN CİNAYETLERİ VE TACİZLERE DÜNYADAN GELEN TEPKİLER

Son 72 saat içerisinde Türkiye’de meydana gelen taciz ve cinayet olaylarında, İstanbul Beyoğlu semtinde bir genç kızı taciz edip ardından darp eden sapıklar, tepkiler üzerine yeniden içeri alındı. Ayrıca Telegram ve Discord gibi sosyal medya platformlarında kurulan gruplarla örgütlenme, azmettirme ve teşvik yapılması üzerine platformlar, yaklaşık 2000 sunucuyu yasakladı.

Ardı arkası kesilmeyen olaylardan bir diğerinde ise, eski sevgilisine 5 aydır hayatı zindan eden Arda Baran Bayer, metro istasyonunda eski sevgilisini bıçaklamaya ve darp etmeye çalıştı. Defalarca tehdide ve şiddete maruz kalan kadın, korktuğu için şikayetçi olamıyor fakat sesini sosyal medyada duyurmaya çalışıyor.

Bu olaylardan sonra kadınlar, “Kendimizi korumak da temel bir ihtiyaç haline geldi.” diyerek biber gazı ve elektroşok cihazları almaya başladılar. Ayrıca bazı kadınlar, toplu taşıma araçlarına binerken erkek gibi giyinip kendilerini koruma altına almaya çalışıyorlar.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da 2 genç kadının vahşice katledilmesi ve bir kadının sokak ortasında taciz edilmesi ile ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret ettikten sonra paylaşımda bulundu. Yerlikaya, “Vahşi bir cinayete kurban giden Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner kızlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı diliyorum. Beyoğlu’nda iki şahıs tarafından taciz edilen kızımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Ülkemizin huzurunun temeli de kadın temel hak ve özgürlüklerinden, kadına şiddete sıfır toleranstan geçer. Kadınlara şiddet uygulamaya kalkanlara, onların huzuruna kast edenlere rahat nefes aldırmayacağız.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, “Kanunlar var ama yetersiz. Çünkü kadınların arkasından devleti çektiler. Katillere karşı, zorbalara karşı daha savunmasızlar. İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden Meclis’e getirmek Erdoğan’ın sorumluluğunda. Biz iki elimizi yeniden kaldırmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Hollanda Temsilciler Meclisi üyesi Geert Wilders, “Uyanın ve Türk kadınlarına iyi bakın.” dedi.

X’te konuyla alakalı: #turkishwomenareindanger hashtagi açıldı.

Türkiye’deki üniversite öğrencileri, toplumsal farkındalık yaratabilmek adına 7 Ekim Pazartesi günü siyah giyinecekler!

Türkiye’deki kadın cinayetleri ve tacizler nereye gidiyor?