TURHAL ŞEKERİN 4 MİLYAR LİRALIK EKONOMİK KATKISI VAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TURHAL ŞEKERİN 4 MİLYAR LİRALIK EKONOMİK KATKISI VARTurhal Şeker Fabrikası’nda 89’uncu pancar alım kampanya açılışı Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin katılımı ile gerçekleşti

Kayseri Şeker A.Ş. Hüseyin Akay’ın ev sahipliğinde gerçekleşen alım kampanyasının bu yıl 89’uncusu gerçekleşti. Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı programı, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, TBMM anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Turhal Belediye Başkanı İlker Bekler, İl Genel Meclisi Başkanı Erol Duyum, Ak Parti Tokat İl Başkanı Cüneyt Aldemir ile birlikte pancar üreticileri ve vatandaşlar takip etti.

YENİLİYORUZ GELİŞTİRİYORUZ, BÜYÜTÜYORUZ

Kampanyanın açılış konuşmasını yapan Kayseri Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yenileme çalışmalarının da tamamlanması ile birlikte bölgede söz verdikleri gibi üretime ara vermeden devam ettiklerini söyledi. Akay: “Siyasetçilerimiz, kamu görevlileri, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve görevlileri, çiftçilerimiz, vatandaşlarımız bu bölgenin saygıdeğer insanları, hepsi beraber bize güç verdiler, moral verdiler. Turhal Şeker Fabrikası’na birlikte omuz vererek bugüne getirdik. Bugüne gelirken 4 yıllık süre içerisinde borcunu bitirdik Allah’a şükür. 569 milyon gibi bir bedelle alınmıştı. Tabii bunun faizleri vardı. Yenileme yatırımları oldu. Eskimiş bir fabrikaydı. Yenilenmesi gerekiyordu, çehresinin değişmesi gerekiyordu. Turhal’da yaşayanlar, Tokat bölgesinde yaşayanlar, aziz çiftçilerimiz ve bu bölgenin değerli insanları burada yapılanları gayet net bir şekilde görüyorlar, biliyorlar. Tüm bunları büyük emek vererek, büyük gayret göstererek başardık. Bu fabrikayı yeniliyoruz. Her geçen gün yeniliyoruz. Bugüne kadar aşağı yukarı ödenen anapara, faiz ve diğer ihtiyaçlarının yanında yenileme yatırımı olarak 110 milyon gibi bir bedel harcandı. Zaten başlangıçta biz fabrikayı teslim alırken burayı tarihi misyonuna uygun bir şekilde yürüteceğimizi, işleteceğimizi söylerken, aynı zamanda yenileyeceğiz, geliştireceğiz, büyüteceğiz demiştik. Nitekim gerçekten yeniliyoruz geliştiriyoruz, büyütüyoruz. Bu sözümüzü yere düşürmediği için de Cenabı Allah’a şükrediyorum” ifadelerini kullandı.

TOKAT’TA 4 BİN 700 ÇİFTÇİ PANCAR ÜRETİYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Tokat Milletvekili Av Yusuf Beyazıt ise yaptığı konuşmasında bölgenin pancar üretimi noktasında sahip olduğu istatistiki bilgileri paylaştı. Tokat’ta 170 köyde, 4 bin 700 çiftçi tarafından, 160 bin ton pancar üretimi gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan Beyazıt: “Kayseri Şeker burayı aldığı zaman biz çok sevindik. Bunun iki tane nedeni vardı. Birincisi Kayseri Şeker pancar üreticilerinin pancar çiftçilerinin kooperatifine ait bir şirket. Dolayısıyla bu fabrika da bizi iki nedenle ilgilendiriyor. Bölgemizde çok fazla üreticilerimiz, pancar ekicilerimiz var. Dolayısıyla çiftçilerimiz açısından bu son derece kıymetli. İkincisi de bu bölgede Turhal Şeker Fabrikası özellikle bin 250 tane çalışanıyla ve bunun sanayi alanlarıyla ilçemize, şehrimize katma değer katan çok önemli bir tesis. Şu anda Tokat’ımızda 170 köyde 4 bin 700 çiftçi tarafından, 160 bin ton pancar üretimi gerçekleşmektedir. Turhal’ından Zile’sine, Sulusaray’ından Yeşilyurt’una varıncaya kadar bu bölgelerin tamamında pancar ekimi devam etmektedir. Elhamdülillah bu sene de gerçekten yüzde 245 kota artırılarak pancar fiyatı da bin 400 liraya çıkınca daha da çok sevindik. Ve özellikle pancarla ilgili noktasında ise bin 580 liraya varan bir alım gerçekleşecek ki, bunu da çok önemli görüyorum” diye konuştu.

TARİHİ BİR ÖNEME SAHİP

Kampanya açılışında konuşma gerçekleştiren Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ise yaptığı hitabında Turhal Şeker Fabrikasının tarihi önemine değindi. Vali Hatipoğlu: “Çok uzun yıllardır dostluğunu bildiğim değerli dostumuz, arkadaşımız Hüseyin Akay Bey’in Kayseri Şeker’de ve bu bölgede yaptığı üstün çalışmalar gerçekten her türlü takdirin ötesinde. Kendisine aynı zamanda bölge çiftçilerimiz adına da teşekkürlerimi ifade etmek isterim. Sayın Bakanımıza da teşrifleriyle bu sezonun açılışında aramızda olduğu için yine teşekkürlerimi ifade ediyorum. Cumhuriyetin kuruluşunun hemen hemen on birinci yılında Türkiye’nin yepyeni fabrikalara kavuşması sürecinde ortaya konulmuş olan, tarihi özelliği olan fabrikamızda sizlerle bir arada olmak büyük bir onurdu. Tekrar Şeker pancarı alım sezonunun hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinize saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

4 MİLYAR LİRALIK EKONOMİK KATKISI VAR

Kampanya açılışını bizzat gerçekleştiren Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, fabrikanın bölgeye 4 milyar liranın üzerine bir katma değer sağladığını söyledi. Özhaseki konuşmasında: “Turhal Şeker Fabrikamız Cumhuriyet’in ilk yıllarında kuruluşunu tamamlamış, hepimizin iftihar vesilesi olan ve Anadolu’daki kalkınmanın da temel taşlarından birisi olan fabrikamız. Tarihçesine baktım. Rahmetli Celal Bayar, İktisat Vekiliyken 1933 yılında gelip temelini atar. Bir sene iki ay gibi süre içerisinde fabrika tamamlanır ve üretime başlar. Yıllarca devam eder. Nihayetinde özelleştirmede 2018 yılında tam kapanmak üzereyken Kayseri Şeker’le birlikte hareket etmeye başlar. 3 fabrika şimdi birlikte çalışıyor. Bunlarla iftihar ediyoruz. Neden? Üçü bir arada olduğunda birtakım avantajlar da beraberinde kullanıyor. Bir taraftan kapanmak üzere olan ve bu konuda birçok tahrikçi sözleri içinde barındıran ortamda Kayseri Şeker’le birlikte olduktan sonra yeni yeni yatırımlara başlıyor. 110 milyon lira civarında buraya yenileme yatırımı yapılıyor. 5 bin çiftçi ailesi buradan geçimini sağlıyor. Nihayetinde ortaya çıkan ürünlerle, 1 buçuk milyar liralık gibi; belki bunda katma değeriyle hesapladığımızda 3’le çarpmamız icap eder; Turhal’ımız yaklaşık 4 milyar lira gibi ekonomisine katkıda bulunan bir ortama gelmiş oluyor.”

İFTİHAR EDİYORUZ

Özelleştirmelerden korkudur. Neden korkulur? Bazen kötü örnekleri de olmuştur. İnsanlar gelir fabrikayı alırlar. Sonra bakarlar ki fabrika eski, işçi yükü de ağır; o fabrikayı yıkalım, değerlendirelim. Yerine de bir müteahhitlik firmasıyla anlaşalım. Verelim ne çıkarsa bahtımıza. Allah bereket versin gibi bir anlayış ortaya çıkabilir. İşte bundan dolayı bir şehir, bir ilçe bundan korkarım. Çok şükür. Öyle olmamış. Tam tersine yenilenmiş, büyümüş yüzlerce kardeşimiz buradan ekmek yiyor ve Turhal’ın ekonomisine de katkıda bulunuyor. Bunlarla elbette ki iftihar ediyoruz. Emeği geçen başta Hüseyin Akay olmak üzere bütün arkadaşlarımıza, bölge siyasetçisi kardeşlerimize, tabii ki bu konuda irade ortaya koyan Cumhurbaşkanımıza da çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyelerinin katılımını kampanya açılışı için kurdele kesimi yapıldı. Ayrıca fabrikaya kampanyanın ilk başvuru sahiplerine de hediye verildi. (Hüseyin Kömür)

TURHAL ŞEKERİN 4 MİLYAR LİRALIK EKONOMİK KATKISI VAR