“Tekerleğinin Her Zaman Hareket Etmesinden Yanayız”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Tekerleğinin Her Zaman Hareket Etmesinden Yanayız”Başkan Bakar, “bizler bisikletlerin yan yatmasından yana değiliz. Devamlı iki tekerleğin dönmesinden ve hareket etmesinden yanayız. Trafikte olanlardan bisiklet kullananlara saygı göstermelerini istiyoruz.” dedi.

Sivas Turizm Derneği ve Bisiklet grupları Sivas’ta bisiklet kazalarına dikkat çekmek adına Trafikte Biz de Varız! Temalı Basın açıklaması yaptılar.

Sivas’ta Atatürk Kongre Müzesi yanındaki alanda toplanan Sivas Turizm Derneği üyeleri ve bisiklet grupları burada bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Bisikletleri yere yan yatırarak basın açıklaması yapan dernek ve bisiklet grupları, geçtiğimiz günlerde Sivas’ta 4 Eylül sanayi sitesi bölgesindeki çevre yolundu, bisiklet kullanırken arkasından bir aracın çarpması sonucu hastanede yoğun bakında hayata tutunmaya çalışan Sivas’ı bisikleti ile gezerek ve şehrin tanıtımına sosyal medyadan paylaştığı fotoğraflar ile katkı sağlayan Erdoğan Önemlibıcak’a geçmiş olsun dileklerinde bulundular.

Gerçekleşen basın açıklamasında ilk önce Sivas Turizm Derneği Başkanı Gazeteci Hakan Bakar, burada yaptığı açıklamada, bisikletin çevre ve sağlık dostu bir ulaşım aracı olduğunu ve trafikte yerinin olduğunu hatırlatmak için buradayız, diyerek şunları söyledi.

Başkan Bakar, “Sivas Turizm Derneği olarak şehrimizde yer alan bisiklet grupları ile birlikte Sivas’ta yaşayan bireyler olarak son zamanlarda sıkça görülen ve bisiklet kullananların özellikle şehir içinde ve çevre yollarında yaralanmasına ve ölümlere neden olan kazalara dikkat çekmek adına “Trafikte biz de varız” teması ile bir araya geldik. Günümüzde artık bisikletin yalnızca yaz tatillerinde çocukların kullandığı bir oyuncak olmadığını, bisikletin çevre ve sağlık dostu bir ulaşım aracı olduğunu ve trafikte yerinin olduğunu hatırlatmak için buradayız. Şehirde Günlük hayatın her alanında; işte, okulda, alışverişte ulaşımını bisikletle yapan, çevresini koruyan ve doğa dostu olarak her gün araç trafiğinin içerisinde bin bir zorluklar ile var olma cabasıyla pedal çevirerek ulaşımın bir parçası olduğumuzu ve araç şoförleri tarafından fark edilmek adına buradayız.” ifadelerine yer verdi.

Şehrimizde bazı bölgelerde bisiklet yollarının mevcut olduğunu görüyoruz. Ama ne yazık ki yeterli olmadığını da buradan belirtmek isteriz diyen Başkan Bakar,  “Özellikle şehir merkezi ve şehrin içinden geçen çevre yollarında bisiklet kullanıcıları için her hangi bir yol olmadığından dolayı bisiklet kullanıcıları can güvenliği tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktalar. İşte bisiklet kullananların trafikte sağlıklı bir şekilde bisikletlerini kullanamadıklarına geçtiğimiz günlerde de üzücü bir kaza ile şahit olduk. Sivas’ta artık şehrin içinde kalan 4 Eylül sanayi sitesinin olduğu çevre yolunda şehrimizin tanıtımına bisikleti ile şehri gezerek çektiği fotoğraflar sayesinde katkı sağlayan ve aynı zamanda sportif alanda da birçok gencin yetişmesinde öncülük eden Sivas’ın bisikletli Evliya Çelebisi olarak adlandırdığımız Erdoğan Önemlibıçak, bisiklet kullanırken arkadan kendisine bir aracın çarpması sonucu hastanede yoğun bakımda ve hayata tutunma mücadelesi vermekte. Bizler kendisine çok geçmiş olsun dileklerimizi buradan iletiyor, İnşallah kısa sürede yeniden aramızda olur diye dua ediyor ve ümit ediyoruz ki inşallah bu şekilde kazalar bir daha yaşanmasın istiyoruz.” Şeklinde ifade etti.

Başkan Bakar, konuşmasını şu sözlerle tamamladı. “Sayın katılımcılar bizler kazaların yaşanmaması adına toplumun içerisinde bisiklet kullananlara trafikte şoförlerin daha hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Sizler araçlarınızın içerisinde güvenli bir yolculuk yaparken çevre dostu bisiklet kullanan, kendilerini korumak adına ne kadar önlem alsalar da dışarıdan bisiklete bir aracın küçük bir dokunuşu ile bisiklet kullanan kişinin hayatını bir arda altüst edebiliyor. İşte o yüzden bizler Sivas Turizm Derneği olarak bisiklet kullananlarında “Trafikte biz de varız ”sloganı ile araç kullanan herkese sesleniyor, trafikte sizler kadar bisiklet kullananlarında yol hakkının olduğunu söylemek istiyoruz. Temennimiz trafikte fark edilmek, daha yaşanır, temiz ve sağlıklı bir dünya için bisikletin yaşamın her alanında kullanılması yönündedir. Ben Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bisiklet grupları adına konuşan Sosyolog- Aile danışmanı Mümtaz Hakan Özel, ise “Bisiklet ve doğaseverler olarak, bilinçli bisiklet kullanımına, araç sürücülerinin bizlere yönelik olumsuz tutumlarına ve son zamanlarda ülkemizde ve şehrimizde artış gösteren bisiklet kazalarına dikkat çekmek üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Daha bir kaç gün önce, şehrimizin değerli simalarından, anlık çektiği ve paylaştığı Sivas’a dair güzel fotoğraflarıyla tanıdığımız, Sivas tekvando camiasının önemli isimlerinden, herkesin çok sevdiği kıymetli büyüğümüz Erdoğan Önemlibıçak, bisikletiyle seyir halindeyken, bir sürücünün arkadan çarpması sonucu ağır bir şekilde yaralanmış olup, halen yoğun bakımda hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Kendisine acil şifalar diliyor, bir an önce sağlığına kavuşup, aramıza dönmesi için yüce Mevlaya dualar ediyoruz.” Şeklinde dile getirdi.

Kıymetli arkadaşlar, hepimiz biliyoruz ki, tüm dünya ile birlikte ülkemizde ve şehrimizde bisiklete olan ilgi artmakta, bazı ülkelerde ise, bisiklet kullanımı özellikle teşvik edilmektedir; Çünkü bisiklet bir kültürdür. Çünkü bisiklet zihinsel ve bedensel sağlıktır. Çünkü bisiklet çevre dostudur. Çünkü bisiklet ülke ekonomisine katkıdır. Bu saydıklarımı elbette daha çoğaltabiliriz. Bunun bilincinde olan BM, karbon salınımını azaltmak, küresel ısınmayı kontrol edebilmek, fosil yakıt tüketimini kontrol altına almak, çevre dostu ulaşım sağlamak ve aynı zamanda kişilerin spor yapmasını sağlamak amacı ile 3 Haziranı dünya bisiklet günü ilan etmiş ve tüm dünyada, bisiklet kullanımı ile ilgili farkındalık oluşturacak projelere destek olunması gerektiğini belirtmiştir. Ulaşım problemi günümüz kentlerinin en büyük sorunlarından biridir. Motorlu taşıt kullanımının artması ve beraberinde getirdiği trafik problemlerinin yarattığı sıkıntılar, hava kirliliği ve gürültü, hem insan sağlığını hem de kent yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlıklı, güvenli, ekonomik, doğa dostu ve erişilebilirlik açısından son derece kullanışlı bir ulaşım aracı olan bisiklet, kent içi ulaşım problemlerinde de en önemli çözümlerden biridir. Bu yüzden bizler diyoruz ki, kültür şehri Sivas’ımız da neden önemli bir bisiklet kenti olmasın…? Bunun için, belirli bir kaç bölgeye kısa mesafeli bisiklet yolları yapmak, elbette yeterli olamayacaktır; sürdürülebilir ve güvenli bir ulaşım için, devamlılık gösteren bir bisiklet yolu ağına sahip, taşıt trafiğinden ayrılmış veya karma trafikte bulunan erişilebilir ve bisiklet dostu caddeler tasarlanmalıdır. Bisiklet ulaşım ağı, daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kenti ifade etmektedir. Bisiklet ulaşımının kent içi ulaşım türü olarak benimsenmesi, yaygınlaştırılması ve ulaşım türleri içindeki payının artırılması için yerel ve merkezi yönetimin yansıra tüm STK’ların ve halkın birlikte hareket etmesi ve faydalı projeler üretmesi hiç te zor değildir.  Bizler, imkân verildiği ölçüde, gönüllü olarak, elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız. Ama öncelikli olarak bu konuda da bilinçlenmenin, duyarlı bir toplum olmanın gerekliliği bilincindeyiz. 2918 sayılı karayolları trafik kanununun, madde 3c (10) bendinde belirtildiği üzere, “bisiklet motorsuz bir taşıttır.” Yine aynı kanunun 46. Maddesi der ki: “bisiklet karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.”

Bizler de, üzerimize düşen dikkat ve özeni göstererek kurallara uymakla birlikte, araç sürücülerinin bizleri görmelerini, trafikte bizi de kabullenmelerini, gerekli hassasiyeti göstererek herhangi bir kazaya neden olmamalarını istemek en doğal hakkımız diye düşünüyoruz. Ve trafikteki diğer araç sürücülerine diyoruz ki: Trafikte biz de varız, bizi görmezden gelme! Bizi yok sayma! Trafikte ne işiniz var deme, saygısızca davranma! Seyir halindeki bisikletli ile en az 1.5 m. Olacak şekilde mesafeni koru, ani korna ve sıkıştırma ile dikkatini dağıtma! Ulaşım tercihimize ve haklarımıza saygılı ol!” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Trafikte biz de varız, bizi görmezden gelme! Bizi yok sayma! şeklinde slogan atan bisikletçiler daha sonra İnönü bulvarında bisikletlerini sürerek dağıldılar. (Hakan Bakar)

“Tekerleğinin Her Zaman Hareket Etmesinden Yanayız”