TARKEM’den Kemeraltı için kentsel dönüşüme farklı bakış

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TARKEM’den Kemeraltı için kentsel dönüşüme farklı bakışİzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve Nobel Expo Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen Emlak, İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı – Rescon Expo kapsamında düzenlenen söyleşide, Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. (TARKEM ) Genel Müdürü Sergenç İneler konuşmacı olarak yer aldı.
 
TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, “UNESCO Dünya Mirası olma yolunda İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve çevresindeki kültürel mirasın korunması ve işletilmesinde yeni bir iş ve yatırım modeli” konulu söyleşide, hayata geçirdikleri ve devam eden projeleri anlattı. İneler, “Bu fuar, TARKEM için milat olacak bir fuar. Çünkü bugüne kadar daha çok sosyal projeler, sosyal işler adı altında anılan tarihi Kemeraltı yapısı vardı. Bu fuarla beraber kentsel yenileme ve dönüşümün aslında bizzat Kemeraltı’nda yaşandığı, TARKEM’in burada örnek işler yaptığı, gerek yönetişim yapısıyla gerek restorasyon ve iş yapma mantığıyla aslında burada fark yaratan bir boyuta da geldiğini anlatabiliyoruz. Bu anlamda bizim de Yönetim Kurulu Başkanımız olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’e ve İZFAŞ’a çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu bir vizyon. Burada şunu da belirtmek isterim; ‘Başka bir kentsel dönüşüm mümkün’ Biz de projelerimizde bu vizyonla hareket ediyoruz” dedi.
 
Sergenç İneler, TARKEM’in, İzmir kent değerlerini korumak ve geliştirmek için yeni bir iş modeli yaratmak, yarattığı bu modelle de İzmir Tarihi Kent Merkezi’ni canlandırmak amacıyla 2012 yılında kurulduğunu hatırlatarak, “TARKEM, 173 ortaklı bir yapı. Kamu özel ortaklık modelinin Türkiye’deki en önemli örneklerinden biri olan TARKEM’in ortaklık yapısının yüzde 40’ı kamudan, yüzde 10’u odalar ve borsalardan, yüzde 50’si ise özel sektörden oluşmakta. TARKEM’in temel amacı, 2007 yılında ilan edilmiş olan Kemeraltı ve Çevresi Kentsel Yenileme Alanı içerisinde yer alan, başta çöküntü alanlar olmak üzere, belirlenen alanda ihtiyaç odaklı, yenilikçi ve toplumun tüm hedef gruplarını dâhil eden gayrimenkul, kültürel mirası hizmet ve organizasyon projeleri üretmek. Günümüzde hala kentin merkezi olarak tanımlanan ve aktif olarak kullanılan tarihi Kemeraltı ve çevresi, yaklaşık 2 binin üzerinde tescilli anıtsal ve sivil mimari örneği, 2 bin 500 yıllık tarihe sahip sokak ve meydan dokusu, han, atölye, otel, hamam, cami, kilise, sinagog, okul, çeşme gibi tarihi ve kültürel yapılarıyla zengin ve çok renkli bir kültür mozaiğinin oluştuğu ve geliştiği bir alan” diye konuştu.
 
İneler, “TARKEM, bölgedeki her tür sorun ve ihtiyaç ile birebir ilgilenerek, çözüm üretilmesi noktasında hızlı, proaktif ve verimli kararlar alarak bu alanı daha yaşanılabilir, 7 gün 24 saat güvenli bir şekilde hareket edilebilen, İzmir’in en önemli turizm destinasyonu haline getirmek için çalışmakta. Proje çalışmalarını, İzmir Tarihi Kent Merkezi’nde belirlenmiş 19 alt bölgeden öncelikli olarak seçilmiş Basmane, Kestelli ve Havralar bölgeleri olmak üzere 3 bölge üzerinde yoğunlaştırmış durumda. İzmir’in en önemli kütür, sanat, turizm, ticaret noktalarının kesişiminde yer alan 252 hektarlık bir alanı kalkındırmak için çalışan TARKEM, büyüyerek yoluna devam etmekte” dedi.
 
Sergenç İneler, TARKEM olarak hayata geçirdikleri ve devam eden projeleri de anlatarak, “UNESCO Dünya Mirası yolunda, Kemeraltı ve çevresinin kentsel dönüşüm, kentsel yenileme modelini ‘Başka bir yenileme mümkün’ diyerek kendi yönetişim modelimiz ve finans modelimizle Türkiye ve dünyaya örnek olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

TARKEM’den Kemeraltı için kentsel dönüşüme farklı bakış