Aydın’ın Efeler ilçesi Kuyulu Mahallesi’nde ikamet eden ve 1995 yılından bu yana çiftçilik yapan Mehmet Yıldız, silajlık mısır ekimi ve bakımı hakkında bilgiler verdi. Tarlasında mısır ve pamuk üretimi yaptığını belirten Yıldız, “Aynı zamanda hayvancılık yaptığımız için silajlık mısır üretimi yapıyoruz. Artık tane mısıra rağbet kalmadı” dedi.
Mısır çeşitleri hakkında bilgiler veren Yıldız, “Mısır çeşitleri tanelik ve silajlık olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tanelik çeşitler 130 ve 150 günlük olmak üzere birinci mahsul buğday arkası olarak çeşitlendiriliyor. Silajlık mısırların ekimi genelde buğday arkasından sonra oluyor. Halkımız silajlık mısırlarda birinci mahsul kabul etmiyor. Buğdayın samanından ve tanesinden faydalandıktan sonra silajlık mısır ekimi yapıyor” dedi.
Mısırların ekim ve hasat tarihi hakkında konuşan Yıldız, “Tane mısırların ekimi Nisan ayında başlıyor ve Mayıs’ın 10’una kadar devam ediyor. Silajlık mısırların ise Nisan ayları içinde başlıyor. Hasadı ise Ekim, Kasım aylarında sonlanıyor” dedi.
“MISIRIN BAKIMI PAMUK KADAR ZAHMETLİ DEĞİL”
Mısır tarlasının bakımında fazla işçiliğe gerek olmadığının altını çizen Yıldız, “Tarlada bazen yabancı ot çıkabiliyor. Onun içinde ilaç atıyoruz. Kurtlanmaya karşı da kurt ilacı kullanıyoruz. Yapraklarına göre gübreleme işlemi yapıyoruz ve arada üre gübresi kullanıyoruz. Yani mısırın bakımı pamuk kadar zahmetli değil” dedi.
Çiftçiliğin yanında hayvancılıkla da uğraşan Yıldız, silajlık mısırı kendileri için ektiklerini söyleyerek, “Biz bunun ticaretini yapmıyoruz. Kendi hayvanlarımız için ekip biçiyoruz. Tabii ki silajı satıp ticaret yapanlar da var” dedi.
“MISIR TOHUMLARI ÇOK PAHALILAŞTI”
Geçtiğimiz yıllardan bu zamana mısır ekip biçme maliyetinin arttığının altını çizen Yıldız, “Mısır tohumları çok pahalılaştı. Geçen seneki fiyata göre yüzde 50 artış var. Tohumda olduğu gibi gübre fiyatlarında da artış var. Bu zamlar nakliyatı da etkiliyor. Aynı zamanda süt, peynir gibi hayvancılık yapanların ürettiği ürünlerde de pahalılık oluyor” ifadelerini kullandı.
“KURAKLIK SORUNU VAR”
Üretim esnasında yaşadıkları sorunlardan da bahseden Yıldız, “Su sorunu yaşıyoruz. Kuraklık sorunu var yani. İki kat su verileceği söylendi bu ay. İnşallah su miktarı fazlalaşır. Allaha şükür su sorunundan başka sorun yaşamıyoruz. İki kat su yetmeyebilir. Yetmediği yerlerde de kendi artezyenlerimizi çalıştırıyoruz. Verimli bir ürün almamız için mısırın en az 4 kat daha sulanması lazım” diyerek sözlerini sonlandırdı.