Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu’ndan ara eleman sorununa çözüm raporu

Staj ve Çıraklık Federasyonu, ara eleman açığı, staj ve çıraklık mağduriyetlerinin etkileri ve çözüm önerileri üzerine hazırladığı raporun detaylarını Birlik Haber Ajansı’na değerlendiren Federasyon Başkanı Murat Bal, meslek liselerine ilginin artması ve ara eleman sorununun çözülmesi için önerilerini paylaştı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HİLAL ACAR / ANKARA-BHA

Bal, Türkiye’de ara eleman sıkıntısının giderek arttığını ve bu sorunun çözülmemesi durumunda ekonomik kalkınma ve üretim alanlarında ciddi riskler doğabileceğini belirtti. Ayrıca, başka ülkelerdeki benzer sorunlara bulunan çözümlerin de raporda yer aldığını vurgulayan Bal, “Meslek lisesi ve çıraklık okullarının tercih edilme oranları beklenenin çok altında. Geçmişte bu okullardan mezun olanların sigorta mağduriyetleri nedeniyle mutsuz olmaları, gençlerin bu okulları tercih etmesini engelliyor” dedi.

Çözüm önerileri ve ekonomik kazanç

Federasyonun çözüm önerileri arasında, 10’dan fazla çalışanı bulunan iş yerlerinde her 30 çalışan için bir meslek lisesi öğrencisinin istihdam edilmesi zorunluluğu ve teşvik mekanizmalarının getirilmesi yer alıyor. Bu öneriye göre, büyük işletmeler çalışanların sigorta primlerini öderken, küçük işletmeler için kademeli olarak işveren fonundan destek sağlanacak.

Rapora göre, Türkiye’de yaklaşık 1,3 milyon meslek lisesi öğrencisi ve 550 bin çıraklık öğrencisi olmak üzere toplam 1,85 milyon kısa vadeli sigortalı stajyer ve çırak bulunuyor. Federasyon, tahmini 500 bin kişinin staj ve çıraklık mağduriyetinin giderilmesi için iki yıllık borçlanma ile işe giriş tarihinin düzenlenmesini öneriyor. Bu düzenleme sayesinde devlete 77 milyar TL borçlanma ile tek seferlik kazanç ve 109 milyar TL her yıl tekrarlanan toplam 186 milyar TL’lik gelir sağlanacağı öngörülüyor.

Meslek liselerine ve ekonomiye katkıları

Raporun “Çözümün Getirdiği Faydalar” başlığı altında, önerilen düzenlemelerin meslek liseleri ve çıraklık mağdurları için sağlayacağı avantajlara değinen Murat Bal, “Çözüm önerilerimizle, meslek lisesi öğrencileri devletin tam kapsamı altına alınacak, staj ve çıraklık mağduriyeti giderilerek ara eleman sorununun çözülmesine katkıda bulunulacak” ifadelerini kullandı.

Bal ayrıca, önerilerin hayata geçirilmesiyle birlikte çalışan-emekli oranında düzelme ve meslek liselerinin yeniden cazip hale gelmesinin hedeflendiğini vurguladı. “Bu adımlar, hem yeni neslin meslek liselerini tercih etmesini teşvik edecek hem de ülkemizdeki ara eleman sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracak” diye ekledi.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu’ndan ara eleman sorununa çözüm raporu