MUSTAFA ARSLAN: 20 YILDA YARGIDA TARİHİ REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MUSTAFA ARSLAN: 20 YILDA YARGIDA TARİHİ REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİAK Parti Tokat Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyon Üyesi Mustafa Arslan TBMM Bütçe Görüşmeleri sırasında söz alarak Genel Kurul’a hitap etti. Arslan, “20 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde hukuk devletinin tahkimi yargı bağımsızlığı ve demokrasimizin standartlarının yükseltilmesi başta olmak üzere tarihi reformlar gerçekleştirilmiştir”
 
Hüseyin KÖMÜR – TOKAT – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
TBMM Bütçe Görüşmeleri ikinci gününde Adalet Bakanlığı Bütçesi görüşüldü. AK Parti adına Tokat Milletvekili Mustafa Arslan söz aldı ve Genel Kurul’a hitap etti. Mustafa Arslan konuşmasına başlamadan önce Pençe-Kılıç operasyonunda şehit olan Piyade Komando Binbaşı Murat Duman’a rahmet diledi. Mustafa Arslan” Değerli milletvekilleri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde ülkemiz adına yeni bir vizyon paylaşmış ve önümüzdeki yüzyılı Türkiye Yüzyılı olarak ifade etmişti. Adalete güven ve yargının güçlendirilmesi Türkiye vizyonumuzun Temel yapı taşlarından biri olacaktır. Türkiye yüz yılı vizyonumuzun en önemli ana başlığı ise yeni anayasanın ülkemize ve milletimize kazandırılmasıdır” dedi.
 
 
TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER GÜVENCE ALTINA ALINDI
 
Mustafa Arslan “Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri; Adalet Bakanlığı Bütçesi üzerine Ak Parti adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesile ile Genel Kurulu ve Aziz Milletimizi selamlıyorum. Sözlerime başlamadan Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan Piyade Komando Binbaşı Murat Duman’a rahmet kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Değerli Milletvekilleri; Hakkı ve Adaleti tahsis etmek adil bir hukuk düzeni kurmak, Anayasada teminat altına alınan hak ve özgürlükleri korumak devletin vazgeçilmez asli görevleri arasındadır. 20 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde hukuk devletinin tahkimi yargı bağımsızlığı ve demokrasimizin standartlarının yükseltilmesi başta olmak üzere tarihi reformlar gerçekleştirilmiştir. Anayasa değişiklikleri ve kanuni düzenlemeler ile yargı sistemini ve hukuk devleti vasfını güçlendirdik. Anayasada yaptığımız değişiklikler ile temel hak ve özgürlükleri güçlendirdiğimiz gibi kadınlara engellilere çocuklara pozitif ayrımcılık getirdik. Kişisel verilerin korunmasını anayasal bir hak olarak düzenledik, Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkını sağladık. Basın Yayın ve ifade hürriyetini tahkim ettik. Sendikal hakları genişlettik ve güçlendirdik. Memurları ve kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkını tanıdık. Sıkı yönetim ilanını anayasadan kaldırdık. Anayasa mahkemesinin ve Hakimler Savcılar Kurulunun(HSK) yapısını yeniden düzenledik. İstinaf kanun yolunu sistemimize kazandırdık. Birçok kararı istinafta kesinleşmesini sağlayarak yargı hizmetlerinin makul sürede tamamlanmasını sağladık. Milletvekili seçilme yaşını önce 25’e ardından 18’e düşürerek gençlerimizin Milletvekili olması için önünü açtık ve önündeki engelleri kaldırdık” dedi.
 
 
YARGININ HIZI VE KALİTESİ ARTIRILDI
 
Mustafa Arslan “Değerli milletvekilleri anayasa değişiklikleri dışında yargı reformumuz strateji belgesi ve insan hakları eylem planını referans alarak hazırladığımız yargı paketleri ile birçok yasal düzenlemeyi de hayata geçirdik. Birinci Yargı Paketi ile ceza yargılamasında ciddi değişiklikler yaparken hukuk sistemimize seri yargılama ve basit yargılama usullerini kazandırdık. İkinci yargı paketi ile infaz sistemine dönük düzenlemeleri, üçüncü yargı paketi ile sadeleştirici ve hızlandırıcı yenilikleri harekete geçirdik. Dördüncü yargı paketi ile mağdur odaklı Adalet anlayışımızı ortaya koyan yenilikler ile suçsuzluk karinesine ilişkin düzenlemeleri hukuk sistemimize kazandırdık. Beşinci yargı paketi ile icra iflas sistemine ilişkin düzenlemeleri özellikle çocuk teslimine yönelik köklü değişiklikleri hayata geçirdik. Hakim ve Savcı Yardımcılığı oluşturduğumuz altıncı yargı paketinde noterlerin görevlerine ilişkin düzenlemeleri yaptırdık. Vatandaşımızı stokçuluğa karşı koruyacak tedbirleri aldık. Yargı paketleri dışında yaptığımız düzenlemeler ile hukuk sistemimize alternatif çözüm yolları kazandırdık. Arabuluculuk ve uzlaşma ile ihtilafların kısa sürede çözülmesini sağladık. Elektronik tebligat uygulaması ile yargı hizmetlerinin hızını ve kalitesini artırırken tasarrufa yönelik çevreci bir anlayış ortaya koyduk” dedi.
 
 
YENİ ANAYASAYI AK KADROLAR YAPACAKTIR
 
Mustafa Arslan “Değerli milletvekilleri Adalet hizmetlerinin gecikmesizin sunulması güçlü bir altyapı ve nitelikli bir insan kadrosuyla mümkündür. Bu bağlamda 20 yıl boyunca hukuk sistemimizde birçok reform gerçekleştirirken yargı teşkilatımızın alt yapısını ve insan kaynağını da güçlendirdik. 2002 yılında 9.342 olan hakim ve savcı sayımızı 22.720’ye yükselttik. Kürsülerdeki eksiklikleri giderdik. Adalet Teşkilatı bünyesindeki personel sayısını 51.000’den 160.000’e çıkardık. Mahkeme sayısını adliye yargıda %94 idari yargıda yüzde 47 artırdık. 278 yeni hizmet binası İnşa ederek yargı teşkilatının altyapı sıkıntısını ortadan kaldırdık. Değerli milletvekilleri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde ülkemiz adına yeni bir vizyon paylaşmış ve önümüzdeki yüzyılı Türkiye Yüzyılı olarak ifade etmişti. Adalete güven ve yargının güçlendirilmesi Türkiye vizyonumuzun Temel yapı taşlarından biri olacaktır. Türkiye yüz yılı vizyonumuzun en önemli ana başlığı ise yeni anayasanın ülkemize ve milletimize kazandırılmasıdır. İnanıyorum ki cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ak Kadrolar Anayasayı hep birlikte yapacaktır. Bu düşüncelerle Adalet Bakanlığımızın ve diğer Bakanlıklarımızın bütçesinin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. (Hüseyin Kömür)

MUSTAFA ARSLAN: 20 YILDA YARGIDA TARİHİ REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ