M. Said YALÇIN – MALATYA – Birlik Haber Ajansı (BHA)
Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi programı ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesi programları yürürlüğe girdi.Program kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişiler ile Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birliklerinin ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yapılması gereken hususları içeriyor.
Tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi programı kapsamında başvurular; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırım, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına ilişkin yatırımlar, Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar ve Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar şeklinde 5 başlıkta alınacak.
Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırım başvuruları; Tıbbi ve aromatik bitkiler, Bitkisel ürünler, Hayvansal ürünler ve Çelik silo ve soğuk hava deposu alanlarında olabilecek.
Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar ise; Modern Seralar, Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik tesislerin yapımı, Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik tesislerin yapımı, Kanatlı Hindi ve Kaz yetiştiriciliği için yeni yatırımların yapılması, Kültür mantarı üretimine yönelik yeni tesislerin yapımı, Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimhaneleri ve Kanatlı kesimhaneleri alanlarında olacak.
Bu kapsamda; Yeni tesis başvurularında 7 milyon TL, tamamlama yatırımlarında 5 milyon TL, kapasite artırımı, teknolojik yenileme ve modernizasyon projelerinde 4 milyon TL hibeye esas proje tutarı olarak kabul edilecek. Proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Diğer yüzde 50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin edecek. Başvuruların belirtilen tutarları aşması durumunda aşan kısım başvuru sahipleri tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Hibeye esas proje tutarı 1 Milyon 1 TL’nin altında olan projeler değerlendirmeye alınmayacak. Başvurular 9 Aralık 2022 ila 10 Şubat 2023 saat 23:59 arasında kabul edilecek.
KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIM PROGRAMI
Tarımsal üretime yönelik makine ekipmanların alımı programı kapsamında sadece bir makine ekipmanı alımı için başvuru yapılabilecek. Bu başvurularda 5 bin TL ile 500 bin TL hibeye esas proje tutarına sahip projeler desteklenecek.
Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri Yatırımları programı kapsamında; Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması, Tarımsal Ürünleri Depolanması Çelik Silo ve Soğuk Hava Deposu, Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar Ahır, ağıl, muz ve/veya sebze yetiştirilen tesisler, yağmur hasadı için jeomembran gölet, küçük aile işletmeciliğine yönelik hayvancılık yatırımları, Yenilenebilir Enerji Tesisleri, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin İşlenmesi ve paketlenmesine Yönelik yatırımlar, Bilişim Sistemleri ve Eğitimi Yatırımları Akıllı Tarım Uygulamaları, El Sanatları Zanaatkarlık ve katma Değerli Ürünlere Yönelik Yatırımlar, İpek Böceği Yetiştiriciliği Tesisi Yatırımları, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yatırımları, Makine Parkları Yatırımları ve Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanmasına Yönelik yatırımlar 50 bin TL ile 1 milyon TL hibeye esas proje tutarına sahip projeler desteklenecek.
Hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Diğer yüzde 50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin edecek. Başvuruların belirtilen tutarları aşması durumunda aşan kısım başvuru sahipleri tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Başvurular 9 Aralık 2022 tarihinden itibaren başlayacak, 20 Ocak 2023 tarihinde saat 23:59’da sona erecek. Program ile ilgili gerçek ve tüzel kişiler, Bakanlığın web sitesinden hibe başvurusu için üyelik kayıtlarını yaparak gerçekleştirebilecek. (Muhammet Said Yalçın)