Mansur Yavaş düzenleme istedi personel servisine devam denildi

Tasarruflar tedbirleri kapsamında iptaline karar verilen kamu servisi hizmeti ocak ayında son bulacaktı. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın karşı çıktığı uygulamanın iptaline karar verildi. Kamu servisi devam edecek…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Uzun süredir tartışılan kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında son verilecek olan ‘servis hizmeti’ kararından geri dönüldü.

Pek çok kurum ve sivil toplum kuruluşunun itiraz ettiği karara Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş da karşı çıkmıştı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, geçtiğimiz aylarda yaptığı itirazda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kamu hizmeti nitelikli servisçilik faaliyetlerinin kamu personeli bakımından tasarruf tedbiri kapsamına alınmasının “kamunun öncelikle genel faydayı sağlaması gerektiği” ilkesine ve temel belediyecilik hizmetlerinin işleyişine olumsuz etkilerinin olacağı, ağırlıklı kamusal toplu taşıma nitelikli bu hizmete yasak getirilmesinin bireysel araç kullanımını artıracağı, servislerin trafikten çekilmesiyle artacak talebin geçmiş yönetimlerin yatırımdan kaçındığı mevcut toplu taşıma araç filomuzla karşılanmasının zorlaşacağı, durumun trafik yoğunluğu ile birlikte akaryakıt tüketimini ve karbon salınımını, bununla birlikte çevre kirliliğini, zaten ekonomik zorda olan sabit gelirli vatandaşlarımızın ulaşım giderini artıracağı, özellikle Ankara’da hizmet veren yaklaşık 7.250 tahditli servis aracından kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet vermekte olan yaklaşık 3.000 adedinin Ankara gibi kamu personelinin yoğun çalıştığı bir kentte faaliyetlerinin tamamen sonlanacağı, bununla birlikte hali hazırda ailesiyle tek geçim kaynağı bu olan servisçi esnafına da büyük zarar verileceği değerlendirilmektedir. Bahsedilenlerden hareketle ve genel kamu faydası gereği söz konusu Genelge’nin servis hizmetlerine ilişkin hükümlerinin yeniden düzenlenmesi hususunda gereğini arz ederim.”

Cumhurbaşkanlığı kararı duyurdu

Kamuda servis araçlarının hizmet vermeye devam edeceği kararı ise Cumhurbaşkanlığı İdari İşleri Başkanı Hakkı Susmaz imzasıyla duyuruldu.

‘Personel servisi hizmeti’ konulu açıklamada, 17 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Tasarruf Tedbirleri’ konulu ve 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasına ilişkin birtakım tedbirler alındığı hatırlatıldı. Bu kapsamda toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmetlerinin sonlandırıldığı belirtilerek, toplu taşıma olmayan yerlerde ise en etkin ve ekonomik yöntemler tercih edilmek suretiyle personel servisi hizmetine imkân tanındığı aktarıldı.

Mansur Yavaş düzenleme istedi personel servisine devam denildi