Kuaför ve güzellik salonları kapanmaya tepkili

Kuaför ve güzellik salonlarının sektör temsilcileri 1 gün kapanma zorunluluğu yeni düzenlemesinin yarattığı mağduriyetleri ve sektördeki olumsuz etkileri düzenledikleri basın toplantısında duyurdu...

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Kuaför ve güzellik uzmanları, ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olma zorunluluğuna ilişkin Ankara Ulus’ta bir basın açıklaması yaptı.

Ankara Ticaret Odası Komite Başkan Yardımcısı Ömer Sarıoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ticaret Bakanlığı’nın 1.7.2023 tarihinde kuaför berber ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olma kararını o zaman Ticaret Bakanımız olan Mehmet Muş Bakanımızı Türkiye’deki Ticaret Odalarına bağlı sektör temsilcileri ile ziyaret ederek altyapısı tam olarak oturtulmadığı için sektörde ne gibi sıkıntılar doğuracağını anlattık ve haklı olduğumuz kanaatine vararak kararnameyi öteledi.
Türkiye berberler kuaförler ve güzellik uzmanları federasyon başkanı Bakan bey degisince tek amacı %92’si kapalı olan erkek berberlerinin geri kalan yüzde %8 ini kapatmak amaçlı sayın ticaret bakanımız Ömer Bolat bey’e bizlerin görüşünü almadan tüm sektör temsilcileri ve işletme sahipleri ‘de bunu istiyor diyerek kuaför ve güzellik salonlarını da bu çıkmazın içerisine sokmuştur.
İşletme sahipleri salıcılar, pazarcılar diye ikiye bölünmüş ve birbirlerine düşme vaziyetine gelmişlerdir.
Düğün nişan ve özel günlerin olduğu ayların içerisinde olduğumuz ve 6 ay önceden alınmış olan randevularımıza salonlarımız kapalı olduğu için hizmet veremediğimizden dolayı hem salon sahipleri hem de düğün ve nişanları olan vatandaşlarımız çok ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar.
Gelinlerimizin saç ve makyajları için hafta sonu izin verilse dahi bu seferde gelin taramayan ama renklendirme yapan salonlarımızın açık olamayacağıdan dolayı’da o salonlarımızın hakkının yenileceği de ortadadır.
Daha önceden bazı işletmeler hafta içi bazı işletmelerde hafta sonu bireysel ve çevresel faktörlere göre salonlarını kapatıyorlardı gerek işletme sahipleri gerekse salonlarımıza gelen vatandaşlarımız da hiçbir sıkıntı yaşamıyordu. Şu anda öncellikle, pazar günü ekseriyetle sektör; düğün, nişan ve özel etkinlikler için hazırlanan müşterilere hizmet vermektedir. Kuaför ve güzellik salonlarının pazar günü kapalı olması nedeniyle hizmet alamayan müşteriler, belirli bir şirkete veya kuruma bağlı olmadan ve çoğu kayıtsız olarak çalışan freelancer’lara yönelmesine neden oluyor.
Zaten, sektör, kuaförlerden güzellik salonlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunan işletmeler, kayıtsız olarak çalışan freelancerlar nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır. Bununla birlikte merdiven altı çalışan kaçak işletmelerin sayısının da artacağından endişe duymaktayız. Bu durum hem sektörde haksız rekabete hem de kayıt dışılığa yol açacaktır.
Devletin de vergi kaybına neden olacaktır.
Sektörümüzün bir çok sıkıntısı varken zaten zor günler yaşadığı şu dönemde alınan bu kararla iyice çıkmaza girmiştir.
Öngörülen mağduriyetlerin önlenmesi için, eskiden olduğu gibi işletmelerin gerek bireysel gerekse çevresel faktörleri göz önüne alarak salonların kapanma gününü Salon sahiplerinin kendilerinin belirlemesini ve bu karardan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz.”

Kuaför ve güzellik salonları kapanmaya tepkili