Köylerde, ‘Bir Dem Bin Kelam’ Sohbetleri Başladı
Köy kültürünün canlı tutulması, oda oyunlarının hatırlanması, âşık geleneğinin devamı, birlik beraberliğin pekiştirilmesi ve kırsalda yaşayan vatandaşlarla ilişkileri canlı tutmak için Sivas Valiliği himayelerinde başlatılan, ‘Bir Dem Bin Kelam’ projesinin ilki Kangal ilçesine bağlı Deliktaş köyünde başladı.
HAKAN BAKAR SİVAS
– Âşık Ruhsati Anıldı
1835-1911 yılları arasında Deliktaş köyünde yaşamış, ünlü Âşık Ruhsati’nin doğup büyüdüğü ve müzeye dönüştürülen evde gerçekleştirilen gecede, Ruhsati’nin sevilen şiirleri seslendirildi.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Kangal Kaymakamı Onur Aykaç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, Doç. Dr. Doğan Kaya’nın da katıldığı gecede, Deliktaş köyü sakinleri de hazır bulundu.
Doç. Dr. Doğan Kaya, Âşık Ruhsati’nin hayatı, şiirleri ve Ruhsati için yazdığı kitap hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Ruhsati’nin asıl adının Mustafa olduğu, “Mustafa’dır öz adım / Mahlasım Ruhsat koydum” mısralarından anlaşıldığını söyleyen Doç. Dr. Kaya, babasının adının Şeyh Mehmed, annesinin ise Safiye olduğunu söyledi. Deliktaş’ta doğup orada yaşadığı için uzun süre Deliktaşlı Ruhsati diye anıldığını kaydetti.
Ruhsati hakkında bilgi vermeye devam eden Doç. Dr. Kaya, şunları söyledi:
“Şairlik gücünü yansıtan şiirleri hece vezniyledir. 500’e yakın şiirinin yarıdan fazlası koşmadır. Diğerlerini semâi nazım biçimiyle ve aruz ölçüsüyle söyledikleri oluşturur. Genellikle üç beş dörtlükten oluşan şiirleri ölçü, durak, kafiye ve redif bakımından sağlam bir yapıya sahiptir. Dilinin sade olması, aşk, ölüm, gurbet, yoksulluk, zamandan şikâyet, din, tabiat gibi konuları etkili biçimde dile getirmesi Ruhsati’nin önemli özellikleridir. Ruhsati şiirlerinin bir bölümünde bir âşık gibi kalbi heyecanla çarpan, tabiattan zevk alan, toplumun bozuk yönlerini gören bir saz şairi, bir bölümünde öğüt veren, fâni güzelliklere aldanmayan, mütevekkil bir derviş edasındadır. Şiirlerinde yaşının yetmişe dayandığını belirtmesi, 1903’te Sivas valisi olan Reşid Paşa’dan ve Sultan Mehmed Reşad’ın saltanatından (1909-1918) söz etmesi 1911 yılında öldüğü yolundaki görüşü daha güçlü kılmaktadır.”
Daha sonra sazlarını ela alan Âşık Kaptani ve Âşık Adem ise Âşık Ruhsati’nin ve Aşık Veysel’in bir birinden güzel şiirlerini ve türkülerini seslendirdi. Katılımcıların da eşlik ettiği şiirlerin sözleri duygusal anlara sahne oldu.
– Vali Şimşek: Birlik ve Beraberliğimiz Her Zaman Daim Olacak
Âşık Ruhsati’nin Sivas’ın önemli bir değeri olduğunu söyleyen Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, “Bu yıl Âşık Veysel yılı. Aşıklarımıza önem veriyoruz. Onlara yönelik programlar yapıyoruz. Bugün de Âşık Ruhsati’nin evindeyiz. Hem çaylarımızı içeceğiz hem de sohbet edeceğiz.” dedi.
Güzel bir köy odası sohbeti gerçekleştirdiklerini söyleyen Vali Şimşek, “Geleneklerimizi tekrar yaşattık. Bu vesile ile yeni aşıklarımızla tanıştık. Sivas’taki tüm ozanlarımızı da andık. Onların türkülerini âşıklarımızdan dinledik. Doğan Kaya hocamız da bu programa renk kattı. Köklerimizi unutmadığımız, özümüze döndüğümüz ve gelenek, göreneklerimizi unutmadığımız müddetçe birlik ve beraberliğimiz her zaman daim olacaktır ve geleceğimiz emin ellerde olacaktır. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Muhtarımıza ve tüm köy sakinlerine ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. ‘Bir Dem Bin Kelam’ projesi kapsamında programlarımız devam edecek.” diye konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)