10 Ocak çalışan gazeteciler günü Hamburg’da kutlandı
Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) tarafından ”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle Hamburg Le Pares Event düğün salonunda kutlama düzenlendi. Etkinlikte görev başında ölen gazeteciler anıldı, duayen gazetecilere ödüller verildi.
HAMBURG – 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Hamburg’da düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) tarafından Le Pares Event Düğün Salonu’da düzenlenen kutlamaya Hamburg Konsolosu Mehmet Macit, Hamburg Eyalet Milletvekilleri Güngör Yılmaz, Ali Şimşek, Yusuf Uzundağ, Mehmet Yıldız ve Metin Kaya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş insanları, spor kulübü başkanları, yazarlar, sanatçılar ile basın mensupları katıldı. Gece, basın şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. HTBB üyesi Ertaş Akçelik’in sunumunu yaptığı gecede; HTBB Başkanı Erdal Altuntaş, yönetim kurulu üyeleri Esma Arslan ile Mehmet Uzun günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yaptı.
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NEDİR?
Esma Arslan yaptığı konuşmada 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün tarihçesiyle ilgili bilgi verdi. Arslan, „Çalışan Gazeteciler Günü 1961 yılından beri kutlanıyor. 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesi üzerine 9 gazete sahibi yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayınlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak için yürüyüş yaptılar ve „Basın“ adında 3 günlük gazete çıkardılar. O tarihten son 10 Ocak ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlandı“ diye sunum yaptı.
ÇOK ÖNEMLİ GÖREV ELÇİSİYİZ
HTBB Başkanı Erdal Altuntaş ise yaptığı konuşmada, Almanya’da görev yapan Türk basın mensuplarının önemine değinerek „Hamburg Beşiktaşlılar Birliği Onursal Başkanı Lütfü Kortağ tarafından başlatılan ve 2010 yılında resmi olarak kurulan Hamburg Türk Basın Birliği tarafından devam ettirilen 10 Ocak çalışan gazeteciler günü vesilesiyle düzenlediğimiz etkinliğe hepiniz hoş geldiniz. Gazetecilik, halkımızın haber alma hakkını kullanmasına yardımcı olmak amacıyla doğruluk, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri bünyesinde barındıran önemli bir meslektir.
Öncelikle ülkeler arasındaki barış ve sağlıklı iletişim için yurtdışındaki basının üzerine önemli görevler düşmekte. Ayrıca dil sorunu yaşayan insanlarımıza Almanya’da olan bitenleri, yasaları, yeni düzenlemeleri, eğitimle ilgili bilgileri, gündemi, meslekleri, siyaseti ve Türkiye toplumunu ilgilendiren bilumum haber ve bilgileri Türkçe dilinde kamuoyuna aktarmak gibi çok önemli bir görevin elçisiyiz. Bilgi, ulaşamadığınız müddetçe hiç kimseye bir fayda sağlamaz. Ünlü düşünür Sokrates’in de dediği gibi, ‘Bilgili olduğumuz oranda özgür oluruz’. Bizler gecemizi gündüzümüze katarak, mesai mefhumu olmadan, bir çoğumuz çok düşük ücretlerle ama yılmadan ve severek bu kutsal görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışıyla, kamuoyunu bilgilendiren, toplumun talep ve beklentilerini dile getirerek önemli bir sorumluluğu yerine getiren değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yürekten kutluyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.“
YURTDIŞINDAKİ BASINA DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR
Hamburg Konsolosu Mehmet Macit de konuşmasında bu günün mücadele edilerek kazanıldığının önemine dikkat çekerken, “Yurt dışındaki basın mensuplarının yabancı dil sorunu olan vatandaşlarımıza ulaşmakta önemli rolleri var. Onlara her zaman bu açıdan çok daha fazla ihtiyacımız var. Teşekkür ediyor gününüzü kutluyorum” diye konuştu.
ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ SAYISI HER GECEÇ GÜN ARTIYOR
HTBB yönetim kurulu üyesi Mehmet Uzun ise „Göçmen gazetecilerin sorunları“ konulu konuşmasında, Almanya’da görev yapan Türk gazetecilerin sorunlarını dile getirdi. Son yıllarda görev yaparken öldürülen gazeteci ve medya çalışanlarında artış olduğuna dikkat çeken Uzun, „Uluslararası Gazeteciler Federasyonu 2022 yılında 67 gazetecinin görev yaparken öldüğünü açıkladı. 2021 yılında bu sayı 41 olarak açıklanmıştı. Yanı başımızda süren Ukrayna-Rusya savaşını takip için giden 12 meslektaşımız öldü. Dünya genelinde son 1995-2022 yılları arasında 1814 gazeteci ve medya çalışanı görevi başında öldü. Avrupa ülkelerine iş gücü göçünün başladığı 1960‟lı yıllardan günümüze, diğer sektörlerle birlikte Türk medyası da göçmenlerin, gittikleri ülkeye taşıdıkları kültürel unsurların tamamlayıcısı olmuştur. Önce uçaklarla taşınan, ardından baskı merkezlerinin kurulmasıyla günü gününe Avrupa’daki göçmen okuyucusuna ulaşan Türk gazetelerini, iletişim teknolojisinin gelişmesiyle televizyon ve internet yayınları izlemiştir. 80’li ve 90’lı yıllarda Alman gazete bayilerinde görülen çok sayıda Türkçe gazete, artık bulunmamaktadır“ diye konuştu.
İLK GAZETECİLERE ÖDÜL VERİLDİ
Gazeteciler gününde bu mesleği uzun yıllar yapan yaşça en büyük olan üç gazeteciye günün anısına hediye verildi. Duayen gazetecilerden Mehmet Atak’a hediyesini Yaşar Yıldırım, Birol Tan’a ise Naciye Aslan takdim ettiler. Hasta olduğu için geceye katılamayan İbrahim Gül’ün hediyesi daha sonra kendisine verilecek. Hala görevleri başında olan Atak ve Tan’a, HTBB amblemli ve üzerine isimlerinin kazındığı nostaljik köstekli cep saati hediye edildi. Gece sonunda Erdal Altuntaş ve Esma Arslan, Hamburg Le Pares Event Düğün Salonu sahibi Sezer Atılanok’a kendilerine salonu açtıkları ve verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek hediyeler verdiler. Bremen’den gelen AA Muhabiri gazeteci Birol Tan da yanında getirdiği hediyeleri HTBB üyelerine ve salondakilere takdim etti.
AYTUN EDE MÜZİK YAPTI
Program başında ve aralarda da Yaşar Yıldırım’ın hazırladığı slayt gösterisinde HTBB’nin 12 yılda yaptığı çalışmalar ekranlara yansıtıldı. Konuşmalar ve hediye takdimlerinden sonra yemeğe geçilerek, tanışma ve sohbet ile program 22:00’ye kadar devam etti. Yemek sırasında „gazeteciler günü“ hakkında söz almak isteyenlere mikrofon verildi. HTBB üyesi Ali Akdemir, Yeniden Refah Partisi Hamburg Temsilcisi Süleyman Altınova, Karakoçan Derneği Başkanı Ali Haydar Oral ve TV programı yapımcısı Hadi Öztürk günün anlam ve manası hakkında düşüncelerini belirttiler. İlginin büyük olduğu geceye Aytun Ede de müzikleriyle renk kattı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)