“Kommagene Bienali’nin ardından ‘prebienal’ yapmayı planlıyoruz"

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Kommagene Bienali’nin ardından ‘prebienal’ yapmayı planlıyoruz"Düzenlediği festivaller ve Kommagene Bienali ile ilçenin ve Adıyaman’ın tanıtımına büyük katkı sağlayan Adıyaman Kâhta Kaymakamı Selami Korkutata, önümüzdeki yıl da Kâhta’da ‘prebienal’ düzenlemeyi planladıklarını açıkladı.

Ekotürk TV’de Gün Ortası programında Ahu Orakçıoğlu’na konuk olan Kaymakam Selami Korkutata, ulusal ve uluslararası alanda ses getiren Kommagene Bienali hakkında soruları cevapladı.
İLÇE TURİZMİNE BÜYÜK KATKISI OLDU
Adıyaman’da tarihi zenginliklerin çok fazla olduğunu ve bunu turizme kazandırmanın yollarını aradıklarını anlatan Korkutata, ‘hayali uygarlık’ temalı bienalin Kâhta’nın tarihi mekanlarını tekrar gündeme getirdiğini belirtti.
Bienal eserlerinin yer aldığı Atatürk Barajı’ndaki adalara teknelerle gidildiğini, bölge insanının gelen ziyaretçilerle ilgilendiğini kaydeden Kaymakam, Mezopotamya’nın tacı Nemrut Dağı, tarihi Kâhta Kalesi, 1800 yıllık Cendere Köprüsü ve adalara yayılan eserlerin büyük ilgi gördüğünü ifade etti.
Dünyada en geniş alanda sergilenen bineale ev sahipliği yaptıklarını, 23 ülkeden 53 sanatçının eserlerinin önemli bir kısmının Kâhta’daki taş, toprak, odun ve demirden üretildiğini anlatan Korkutata, bienalin ortaya çıkaracağı turizme yönelik faydaların gelecek yıllarda daha fazla görüleceğini vurguladı.

İSTANBUL’DA BİENAL YAPMAK KOLAY
Kaymakam Korkutata, “Bienal fikri bölge için yabancı bir fikir. Genelde büyük şehirlerde, bilinen yerlerde bienal yapılıyor. İstanbul’da yapmak kolay. Biz zor şartlarda, zor imkanlarla bunları gerçekleştirdik” dedi.
Adıyaman’a İstanbul’dan günde iki kez yapılan uçak seferlerinde yer bulunamadığına değinen Korkutata, sanat çevrelerinden bienal için özel turlar düzenlendiğini belirtti.
SELAMİ KORKUTATA GİBİ İDARECİLERE İHTİYAÇ VAR
Programda Küratör Nihat Özdal da, “Çoğu insan hayal kurar. Ama bu hayalleri gerçeğe dönüştürebilmek için Selami Korkutata gibi idarecilere ihtiyaç var” ifadesini kullandı.
Bineal fikri ortaya çıkınca ilk olarak Selami Korkutata’nın kapısını çaldığını anlatan Özdal, “Kahta Kaymakamlığının, Selami beyin desteği olmadan bu eserlerin sergilenme ihtimali yoktu” dedi. Özdal, bineal eserlerinin Kâhta’da kalacağını, bir kısmının ise doğaya karışacak şekilde yapıldığını belirtti. (Mia Haber)

“Kommagene Bienali’nin ardından ‘prebienal’ yapmayı planlıyoruz"