İnanırsak ve Çalışırsak Başarabiliyoruz; İşte Kanıtı
Yerli Yazılımlar Kamuda Hakim Olacak
29 Temmuz 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan genelge ile kamuda açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) kullanımının yaygınlaştırılması kararı alındı. Bu adımın temel amacı, bilişim harcamalarından tasarruf sağlamak, üretici bağımlılığını azaltmak ve siber güvenliği güçlendirmek. Kamu kurumları, 9 ay içinde AKKY muadilleriyle değiştirebilecekleri yazılım envanterlerini belirleyerek Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne sunacak.
Kamu Kurumlarından Nisan 2024’e Kadar Yol Haritası Bekleniyor
Tüm kamu kurum ve kuruluşları, Nisan 2024 tarihine kadar yerli siber güvenlik yazılımlarına geçiş için bir yol haritası belirleyerek Cumhurbaşkanlığı’na sunacak. Bu adım, Türkiye’nin siber güvenlik alanında dışa bağımlılığını azaltmayı ve yerli yazılım sektörünü güçlendirmeyi amaçlıyor.
Maliyet Farkı 30 Kat: Kullanımının Bitirilmesi Hedefleniyor
Bazı kamu kurumları, alışkanlıklarından dolayı ABD ve İsrail menşeli yazılım firmaları ile çalışmaya devam ediyor. Ancak yeni düzenlemelerle siber güvenlik yazılımları için ayrı ihaleler düzenlenerek, yerli yazılım firmaları ile maliyet farkını azaltma yolunda adımlar atılacak. Yabancı yazılımların kullanımının tamamen bitirilmesi hedefleniyor.
TBD’den Kritik Uyarı: Yerli ve Millî Yazılımlar Önemli
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çalışmasını değerlendiren Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, özellikle kritik altyapılarda yerli ve millî yazılımların kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Savunma ve güvenlik gibi kritik alanlarda siber güvenlik yazılımlarının yerli ve millî hâle gelmesi gerektiğini belirtti.