İl Tarım “Anız yangınlarına” karşı çiftçiyi uyardı

Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü anız yangınlarına karşı vatandaşları uyardı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İl Tarım “Anız yangınlarına” karşı çiftçiyi uyardı

ARDAHAN-BHA

Ardahan’da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte anız yakımı ile birlikte orman yangınlarının meydana gelebileceği uyarısında bulunan İl Tarım ve Orman müdürlüğü, anız yangınlarının aynı zamanda toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik bileşenlerinin yanarak yok olmasına yol açtığı da vurgulandı.

Konuyla ilgili Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz Çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.

Anız yangınlarına engel olmak amacıyla; toprak yüzeyine yakın hububat hasattı yapılmalıdır, geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenir” denildi.

İl Tarım “Anız yangınlarına” karşı çiftçiyi uyardı