"Gözlerinizi Sevin"

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

"Gözlerinizi Sevin"Başkan Küçüker, “Dünya Görme Günü anahtar mesajı ve teması, “GÖZLERİNİZİ SEVİN””dedi.

20. Bölge Kuzeydoğu OGO Başkanı Taylan Küçüker, 13 Ekim Dünya Görme Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Küçüker, mesajına Halk Ozanı Aşık Veysel’in dizeleri ile başladı.

Kuş olsan da kurtulamazdın elimden

Eğer görsem idi göz ile seni

Dağlar çiçek açar Veysel dert açar

Yeter artık yumma gözün kör gibi

Âşık Veysel

Başkan Küçüker, mesajında şunları ifade etti.

“GÖZLERİNİZİ SEVİN”-LOVE YOUR EYES“

“Dünya Görme Günü, tüm Dünyanın dikkatini körlük ve görme azlığı üzerine çekmek üzere her yıl Ekim ayının ikinci haftası perşembe günü düzenlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı öncülüğünde birçok resmi ve sivil örgütün katılımıyla kurulan uluslararası Right to Sight (GÖRME HAKKI) inisiyatifince her yıl Ekim ayının 2 Perşembe günü Dünya Görme günü olarak kutlanmaktadır.

Uluslararası Anahtar Mesajlar

2022 yılında küresel olarak,

• En az 2,2 milyar insanın bir görme bozukluğu var. Dünya nüfusunun dörtte biri 2,2 milyar insan görme bozukluğuna, yetersiz görmeye sahiptir.

• Bunlardan en az yarısı (1,1 milyar) insanın önlenebilecek veya henüz düzeltilmemiş yetersiz bir görme kusuruna sahip.

• 19 yaş altı 312 milyon çocuk dâhil 2,6 milyar insanın miyopisi var, pandemi ile birlikte miyopinin artacağı öngörülüyor.

• Milyonlarca insan görme kaybı riskini artıran göz hastalıklarıyla yaşıyor

• Yaşa bağlı makula dejenerasyonu ile yaşayan 196 milyon insan mevcut

• 146 milyon kişi diyabetik retinopatiyle yaşıyor

• 76 milyon insan glokomla yaşıyor

• Trahom ile yaşayan 5 milyon insan

• 277 milyon insan yüksek miyop ile yaşıyor

Acil ve sürdürülebilir çabalar olmadan, 2050 yılına kadar kör olan insan sayısı 115 milyona ulaşabilir.

2050 de dünya nüfusunun yarısının(5 milyar) miyop olacağı öngörülüyor.

Bu istatistiğin trajik yanı ise adı geçen körlük ve benzerlerinin %80 ‘inin önlenebilir tedavi edilebilir olmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü´nün “Görme Hakkı” Girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Dünya Görme Günü, yetersiz görme ile ilgili farkındalık yaratır ve uluslararası toplumları önlenebilir körlüğü ortadan kaldırmak için çalışmaya davet eder.

Dünya Görme Günü anahtar mesajı ve teması, “GÖZLERİNİZİ SEVİN”

Periyodik göz muayeneleri, Koruyucu göz ve görme sağlığı hizmetleri ve erken teşhis önceliğimiz olmalıdır.

Her yaşta gerekli bütün muayeneler periyodik olarak mutlaka yapılmalıdır. Düzenli muayeneler genel sağlık bakımınızın bir parçasıdır.

Ekonomik Faktör – Dünya’da Görme Hakkı Programı başarıyla uygulanabilirse tahminen 223 milyar dolar tasarruf edilecektir.100 milyon kişi kör olmaktan ve körlüğün neden olacağı yoksulluk ve sosyal dışlanmadan korunacaktır.

Uluslararası sivil toplum örgütleri körlüğün önlenebilir ve kolay tedavi edilebilir nedenlerini ortadan kaldırmak için güç birliği yapıyor. Amaç, önlenebilir körlüğün temel nedenlerini kontrol altına almak. Görmeyi yeniden sağlamak ya da korumak az miktarda masrafla sağlanabilir ve böylece insanlar yoksulluktan da uzaklaştırılmış olur. Onlar da kendilerini tamamen ailelerine topluma ve ulusal gelişime verebilirler.

Periyodik muayeneler Trafik kazlarında can ve mal kayıplarını, çevreye verilen zararı azaltır. Üretimi artırır. Ekonomiye katma değer sağlar. Körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine imkân verir. Yeterli görme keskinliği olmadan öğretim ve eğitim olmaz. Görmeyen çocuk öğrenemez. Periyodik göz muayenesi çocuğunuzun okul başarısını artırır.

Toplumların eğitim ve kültür seviyelerinin gelişmesi, özetle çağdaş bir toplumun inşası için, Göz sağlığı, yeterli görme keskinliği, T.C. Sağlık ve Millî Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir.

“Koruyucu göz ve görme sağlığı hizmetleri ve erken teşhis önceliğimiz olmalıdır. Giderilmeyen refraksiyon kusurları, kişinin çalışma kabiliyetini becerisini veya günlük yaşantılarını sağlıklı sürdürmeyi kısıtlayabilir.

Bir göz problemi ne kadar küçük ve önemsiz gibi olursa olsun, göz muayenenizi ve Tedavisinin ertelenmemesi gerekir. Her zaman bir Göz doktorunu ziyaret ederek, teşhis ve tedavi için erken davranılması gerekir. Sorunun göz ardı edilmesi, ertelenmesi, geciktirilmesi geri dönüşümü olmayan sağlık problemlerine sebep olabilir.

Yeni doğan ve 1,5-3 yaş arası çocuklarda okul öncesinde mutlaka göz muayeneleri yapılmalı, 1 veya 2 yıllık aralıklarla düzenli göz muayenesine gidilmeli.

35 yaştan itibaren 1 veya 2 yıllık aralıklarla düzenli göz muayenesi kesinlikle ihmal edilmemeli.

Pandemi nedeniyle evde kalan çocukların Bilgisayar, televizyon akıllı telefon kullanma süreleri arttı. Ebeveynler tablet, bilgisayar, televizyon, akıllı telefon kullanımına kısıtlama getirilmeli kullanırken düzenli molalar verilmelidir. Uzun süre doğal ışıktan uzak, yakına odaklanmak, kapalı mekânlarda kalmak miyopi’nin artmasına sebep olmaktadır. Çocuklar açık havada aktivitelere teşvik edilmelidir. Bu etkinlik D vitamini sentezine de imkân sağlayacaktır. Sokağa çıkmayan bilgisayar başında kapalı mekânlarda vakit geçiren çocuklarda miyopi artıyor. Çocuklarınız bilgisayar kullanırken, 20-20-20 kuralını uygulayarak, her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca, 6 metre veya daha uzağa bakılarak gözler rahatlatılmalıdır.

Çocuklar için vizyonumuz; sağlıklı gözlerle büyümeleri, okul başarısı ve yüksek performans, çağdaş bir toplum inşa edecek bireyleri yetiştirmektir.

SAĞLIK BAKANLIĞIMIZIN GÖZ TARAMALARI DEVAM EDİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan “Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi’ni hazırlayıp 81 ile gönderdiklerini kaydetti.

Genelge ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramalarını okul çağını da kapsayacak şekilde genişletildi. Ayrıca görme taramalarının hangi yaş gruplarına nasıl yapılacağına dair de bir uygulama rehberi hazırlayarak, internet üzerinden hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın erişimine açıldı.

Bu taramalar sayesinde görmenin normal gelişimini engelleyecek risklerin saptanacağını ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukların erken dönemde tespit ediliyor. Başta şaşılık, kırma kusurları, katarakt, göz tembelliği gibi rahatsızlıkları erken teşhis ederek, gerekli tedaviye geç kalmadan başlanılmasına imkân sağlanıyor.

Güncellenen tarama programı ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından, 0-3 aylık bebeklerin 3. Ay izleminin sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5. İzlemi içerisinde ve ilköğretim çağındaki çocukların 1. Sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapılıyor.

Sayın Bakanımız projeyi açıklarken “Gelecek nesillerimizin berrak görüşü için başlattığımız bu tarama programına vatandaşlarımızın da tam destek vermelerini ve çocuklarının aile hekimlerindeki kontrollerini aksatmamalarını rica ediyorum.” diye konuştu.

Bizlerde Sayın Bakanımızın bu muhteşem vizyonunu ve projesini destekliyoruz. Tarama programına kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşumuzdan, istenecek her türlü katkı ve desteği sağlamaya hazırız.

Ebeveynlerimize çağrımız ise, her üç çocuktan birisinin gözleri bozuk. Sağlık Bakanlığımızın tarama programı devam ediyor. Çocuklarının periyodik muayenelerini ihmal etmeyin. Gözlük öğrencilerin ders başarısını performansını yükseltir. Her şey bir göz muayenesi ile başlar. Gözlük çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.

Önerimiz; öğrenciler her yıl kayıt yenilerken tam gördüklerine ve tam işittiklerine dair göz doktorundan alınmış bir raporu kayıt evraklarına eklenmesinin şart koşulması öğrencilerin başarısını artıracağını değerlendiriyoruz.

Göz, görme sağlığı ve bakım hizmetleri açısından, bu tarama programlarının tüm okullarımızı 65 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde genişletilmesi bireylerin ve toplu sağlığı adına en büyük beklentimizdir.

Gözlerinizi sevin çünkü görme insanın en değerli varlığıdır. Her şey bir göz muayenesi ile başlar.

Göz sağlığı sadece görmeden daha fazlasıdır. Geleceğin vizyonu ile ilgilidir. İyi göz sağlığı, eğitim, ekonomik ve sağlık sonuçlarını iyileştiren bir dalgalanma etkisine sahiptir. Dünyanın göz bakımı ihtiyaçları karşılansaydı, sonuçları etkisi şaşırtıcı olurdu.” ifadelerine yer verdi. (Hakan Bakar)

"Gözlerinizi Sevin"