Farkındalığın Gücü: Kadının Gücü

Meme kanseri farkındalık ayına özel Ankara Kent Konseyinde farkındalığın Gücü Derneği tarafından Farkındalık Söyleşisi programı düzenlendi. Programa Ankara Kent Konseyi (AKK) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Pınar Ayhan tarafından kurulan farkındalık korosunun konseri ile başlayan program CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman’ın, kadın sağlığı konulu sunumu ile sona erdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HİLAL ACAR / ANKARA-BHA

Ankara Kent Konseyinde gerçekleşen Farkındalık Söyleşisi programı Farkındalık Korosunun konseri ile başladı. Konserden sonra CHP’nin Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman’ın kadın sağlığı sunumu ile devam etti.

Sunumunda sağlık bilgisinin, demokratik kültür bilgisinin, çalışma durumunun kadın erkek ayırmaksızın önemine vurgu yapan yaman “Mayıs 2024 TÜİK verilerini görüyoruz, hala daha bu ülkede okuma yazma bilmeyen kadın var, iki milyon kadın okuma yazma bilmiyor bu durum içler acısı bir durumdur.” Dedi.  Okuma yazma oranına değindikten sonra sağlık okur yazarlığına değinen yaman “Türkiye’ den her 10 kişiden 8 inin sağlık okur yazarlığı yetersizdir. Amerika’daki bu oran ise sadece yüzde 4 dür. Kadınlara baktığımızda bu durum daha da düşüktür. Kadın her zaman bilgiyi kaldıran faktördür kadınların sağlık okur yazarlığı bilmesine özellikle önem vermeliyiz.” Dedi.

Toplum sağlığında kadının öneminin çok önemli olduğunu vurgulayan yaman kadının sağlık okurluğu zayıfsa toplumunda zayıf olacağını belirtti.

“Amerika’da ki obezlik abur cubur tüketiminden kaynaklı, biz de ise yoksulluktan”

Kadın sağlık okuryazarlığı için yapılması gerekenleri anlatan yaman, ilk olarak aile hekimliklere verilen önemin arttırılmasını ve daha kamucu bir düzende olmaları gerektiğini vurguladı.

Ülkemizde gittikçe artan obezite sıkıntısına değinen yaman hareketsizlik ve yoksulluk tan kaynaklı aşırı karbonhidrat tüketiminin obeziteye sebep olduğunu belirtti. Yaman “toplumun büyük kısmı obez böyle giderse Amerika’ya yetişeceğiz. Amerika’daki obezlik abur cubur tüketiminden kaynaklı bizdeki ise yoksulluktan” dedi.

Antibiyotiklerin uygunsuz kullanımından dolayı COVİD gibi bir salgın çıkabileceğini söyleyen yaman bu konuda da kadının önemini vurguladı “Ailede ilaç kullanımını belirleyen kadındır. İlaç konusunda da kadını bilgilendirmek çok önemlidir.” Dedi

“Biz yapalım belki onlar utanır”

Kadınlarda rahim ağzı kanserinin gittikçe arttığını dikkat çeke yaman “HPV aşısı yüzde yüz koruyucudur ama devlet bunu aşı kartına sokmuyor. Erkek kadın ayırmaksızın bu aşıyı herkesin olması zorunludur. Yüzde yüz kanserden korumasına rağmen bu aşıyı olamıyoruz. Şuan her kadından 6’sı HPV pozitif, bu çok yüksek bir oran.” Yaman Ankara Belediyesi aracılığı ile HPV aşı uygulamasını başlattığını ama bunun belediyenin görevi değil Sağlık Bakanlığının görevi olduğunu ifade eden Yaman “Biz yapalım belki onlar utanır dedi.”

“Meme kanseri dünyada kadınlarda görülen ve öldüren en sık kanserdir”

Meme kanserine değinen Yaman “Meme kanseri konusunda mutlaka ama mutlaka kadınların bilinçlenmesi gerekiyor. Elle muayenenin ve mamografi çekimini düzenli bir şekilde aksatmadan her kadının yaptırması gerekiyor. Kadın sağlığını güçlendirmek istiyorsak mamografiye önem vermek zorundayız.”

Programa Ankara Kent Konseyi (AKK) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Pınar Ayhan ve Farkındalığın Gücü Derneği Yönetim Üyeleri katıldı.

Farkındalığın Gücü: Kadının Gücü