Ereğli’de anma töreni gerçekleştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ereğli’de anma töreni gerçekleştirildiZONGULDAK-BHA / 1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekâta katılan Sarıkamış’ta verilen 78 bin şehit için Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de anma töreni gerçekleştirildi. Şehitlerden 60 bini donarak şehit olmuştu.
 
Karadeniz Ereğli’de Bezm-i Alem, Bahr-i Amber ve Mithat Paşa gemilerindeki şehitleri anmak amacıyla Sarıkamış Deniz Şehitlerini Anma Töreni, sahil bandındaki Anıt önünde gerçekleştirildi.
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç’ın da katıldığı tören öncesinde Çınaraltı Bozhane ile anıt arasındaki güzergahta vatandaşların katılımı ile kortej yürüyüşü yapıldı.
Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.
 
KABAY: SAVAŞIN SEYRİ ÇOK FARKLI OLURDU
 
Açılış konuşmasını yapan Sarıkamış Platform Başkanı Ümit Kabay, 4 Kasım 1914’ün tarih dönüm noktalarından birisi olduğunu söyledi. O tarihte her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumda savaşın kaderinin farklı olacağını ifade eden Kabay şöyle dedi:
“İstanbul’dan Trabzon’a oradan da Sarıkamış’a gönderilen asker, mühimmat, erzak, giyecek ve diğer savaş malzemeler Sarıkamış’a gidebilseydi savaşın seyri çok farklı olurdu. 3 gemimizin Karadeniz Ereğli açıklarında Rus’lar tarafından batırılması Osmanlı Devleti’nin ve 1. Dünya Savaşı’nın kaderini değiştirmiştir. Gemilerimizin Ereğli açıklarında batırılması ile 3 bin kahramanız şehit olmuştur. Savaş malzemelerinin Sarıkamış’a ulaşmaması ile de daha büyük bir hüznün yaşanmasının başlangıcı olmuştur. Gemilerimiz Ereğli’de batırılmasaydı Sarıkamış’ta 90 bin askerimiz donarak şehit olmayacaktı. Bu hazın faciadan sonra bizlere düşen görev bu yaşananlardan ders çıkartmak ve aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatarak canlı tutmaktır.”
 
SÖNMEZ, ELEKTRONİK POSTAYI OKURKEN DUYGULANDI
 
Sarıkamış Dayanışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Binnur Sönmez’de, her yıl yaptığı klasik konuşmanın dışına çıkacağını, kendisine iletilen bir elektronik postayı okuyacağını söyledi.
Sönmez şunları söyledi:
“Ben size çok farklı bir şey sunacağım bugün. İlk törenimizi 2007 yılında yaptık. O zaman, en çok okunan gazetede manşette çıktık. O haberi yapan Sayın Candaş Tolga, benim çok sevgili arkadaşımdır. Ona bir ‘e’ mail geldi. Şöyle yazıyordu: ‘Sayın Candaş Tolga. 50. Yıl Refet Bele İlkokulu’nda sınıf öğretmeniyim. Bugünkü haberi okuduğumda gözlerime inanamadım. Rahmetli babam hep anlatırdı ve biz inanmazdık. Dedemiz Sarıkamış’a giderken bir gemide boğuşmuş ve bunu devlet sakladığı için ne ölüsüne ulaşabilmişler ne de gizli olduğu için bir şehit madalyası bile aileme verilmemiş. Bizde ablamla Allah biliyor ya bu hikayede babama inanmaz o anlattıktan sonra adaya gider gizli gizli gülerdik. Allah’ın Sarıkamış’ında sen git de denizde boğul diye dalga geçerdik babamla. Bugün gazeteyi elime aldığımda olduğum yere yığıldım kaldım. Ablamı arayıp hemen bir Posta Gazetesi al dedim. İnternete giren ablam ağlaya ağlaya beni arıyordu. İki kardeş telefonda dakikalarca ağladık. Babamızın anlattıklarının doğru olduğunu görüp kahrolduk.’
Arz ettim. Ben şuanda hepiniz adına Sarıkamış şehitlerine mitten duyuyorum.”
Sönmez, maili okuduğu sırada duygulandı.
 
POSBIYIK’IN KONUŞMASI
 
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, olayı tarih sayfalarına yazdıran Binnur Sönmez’e teşekkür ettiği sözlerinde, “bize ışık tutan Sönmez; Bezm-i Alem, Bahr-i Amber ve Mithat Paşa gemilerindeki şehitlerin isimlerini tespit etmiştir. Biz de aziz şehitlerimizin isimlerini Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak bu kıymetli anıta yazdırdık” ifadelerini kullandı.
 
TUTULMAZ: ŞEHİTLERİMİZİN ACILARINI YÜREĞİMİZDE TAŞIYACAĞIZ
 
Zonguldak Vali Mustafa Tutulmaz ise “şanlı tarihimiz ülkemizin birlik ve bütünlüğü, aziz milletimizin özgürlük ve bağımsızlığı uğrunda; temeli cesaret ve destansı kahramanlıklarla dolu mücadeleler ve şanlı zaferlerle yoğrulmuştur” dedi. Tutulmaz şöyle devam etti:
“Unutulmaz eşsiz zaferlerle ulaşılan özgürlük, bağımsızlı ve vatanımızın bölünmez bütünlüğü; bu uğurda canlarını feda etmekten biran olsun çekinmeyen aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin azim, inanç ve kararlığı sayesinde sağlanmıştır. Bu onurlu mücadeleler çoğu zaman şanlı zaferler ile anıldığı kadar bazen asil milletimizin büyük bir cesaretle destansı kahramanlıklar sergilediği ancak dramatik, hüzün verici ve acı dolu anlarıyla da hatırlanmaktadır.
 
Milli birlik ve beraberliğimizin, bütünlüğümüzün o yüksek ruhu her zaman yaşatacak aziz şehitlerimizin acılarını yüreğimizde taşıyacağız. Sarıkamış deniz şehitlerimizi, Sarıkamış Harekatı’nda hayatlarını kaybeden şehitlerimizi, Malazgirt’ten Kurtuluş Savaşı’na kadar Anadolu’yu vatan yapan şehitlerimizi, ülkemizin hur ve güveni için iç güvenlikte şehadete eren tüm şehitlerimizi ve başta devletimizin kurucusu başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.”
 
PİRİNÇLER ANITA ÇAKILDI
Bu yıl ki anma törenin ilk yaşandı. Binnur’un getirdiği “Donanma desteği olmayan bir kara harekâtının başarılı olmayacağının en büyük örneği Sarıkamış Kafkas Cephesidir” sözünden oluşan 4 tane pirinç levha Anıtın dört bir yanına çakıldı.
 
AMFİ TİYATRODA KONSER
Tören sonrası ise Amfi Tiyatro’da Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birlik Komutanlığı’nca konser verildi. Konser beğeni ile takip edildi.
Öte yandan, haber yayına hazırlandığı sırada protokol mensupları çelenk bırakma töreni için Karadeniz Ereğli Askeri Limanı’ndan bindikleri firkateyn ile denize açıldı. Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemilerinin anısına gemilerin battığı noktada denize 3 adet çelenk bırakıldı. (Karadeniz Son Havadis)

Ereğli’de anma töreni gerçekleştirildi