“Elimizde reçete eczane eczane geziyoruz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Elimizde reçete eczane eczane geziyoruz”Son dönemde yaşanan ilaç sıkıntısını Aydınlı eczane sahiplerine ve halka sorduk, eczacılar yaşanan krizin ham madde kaynaklı olduğunu söylerken, vatandaşlar da “Elimizde reçete eczane eczane geziyoruz” dedi.
 
Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
İlaç sektöründe yaşanan sıkıntının hammadde ve dolar kuru kaynaklı olduğunu belirten Aydınlı eczacılar, sorunun dünya çapında yaşandığını belirtirken, vatandaşlar ise ilaç bulamamaktan şikayetçi.
 
“BU DÜNYADA OLAN BİR KRİZ, AMA TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLİYOR “
 
İlaç sıkıntısının global bir sorun olduğunu aktaran eczane sahibi Salim Üğüş; “İlaç sıkıntısı Türkiye’ye bağlı yaşanan bir sorun değil, ham maddelerin bir kısmı yurt dışından temin ediyor. Yurt dışından gelen ham maddelerin biri eksik olunca, ilacın bütünün firmalar yapamıyor. Mesela bir cam krizi vardı, cam üretilmeyince şuruplarda eksiklik oldu, ham madde var ama şişe üretimi yok. Bu dünyada olan bir kriz, ama Türkiye’yi de etkiliyor. En çok çocuk ilaçlarında ve çocuk şuruplarında özellikle antibiyotiklerde çok ciddi bir sıkıntı var. Genelde de sorun var ama çocuklar daha sık hasta olup sık ilaç kullandığı için şuruplarda daha çok sorun yaşıyoruz. Dünyada büyük devletler kriz çıkardığı sürece bizim gibi ülkeler de bu krizden etkileniyor. Çin’in kovid politikasından çıkıp üretime geçmesi halinde bizimde ilaç sıkıntımız azalacaktır. Sağlık Bakanlığı’mızın da yapmış olduğu acil ilaçların ihracatının kısıtlandırılması tedbirleriyle de iç piyasa biraz rahatlayacaktır. Ama hala daha gece nöbetlerindeki arkadaşlarımı çocuk şurupları konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor” ifadelerini kullandı.
 
“EN BASİT AĞRI KESİCİDEN, EN PAHALI TÜP BEBEK İLACINA KADAR İLAÇLARDA SIKINTI VAR”
 
Pandemi sonrasında salgınların daha çok arttığını vurgulayan eczacı Esma Adıgüzel; “Viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda çocuk hastalarımız çok fazla ancak ilaç bulmakta çok zorluk yaşıyoruz. Ateş düşürücü şuruplar, fitiller bile bulunamaz halde, antibiyotiklerde aynı şekilde. Aralık başından bu yana stoklarımızı sıfırladık, raflarımız boş ve çoğu hastaya bu ilaç elimizde yok demek zorunda kalıyoruz. Olmayan ilaçların yerine muadillerini vererek bu güne kadar geldik ama bu günden sonra tamamen sıfırladık. Depodan ilaç üç yada beş tane geliyor ama eczanemize en az yüz hasta giriyor. Her hastaya bu ilaçları dağıtmamız zaten mümkün değil. Gelinen bu nokta da hastalar ellerinde reçete ila eczaneleri dolaşıp ilacını bulmaya çalışıyor. Nöbetçi olduğumuz gece İzmir’den bir hasta tüp bebek tedavisinde kullanılan ilacı almak için eczanemize geldi. Çünkü o ilacı gününde ve saatinde vurulması gerekiyor hastanın. En basit ağrı kesiciden, en pahalı tüp bebek ilacına kadar ilaçlarda sıkıntı var. Dolar kuru güncellemesinin de ilaçları bulamamamızda etkisi var ancak kur istenilen seviyeye hala gelmedi. Şuandaki salgın dünya çapında çok fazla yurt dışında da çocuk hastalarımız antibiyotik bulmakta çok zorlanıyor. Ham madde sorunumuz zaten var. İlaçların bazılarını Türkiye’de üretsek bile ham maddemiz yurt dışından geliyor. Ham madde olmayınca ilaç üretimi de olmuyor. Bu yüzden biz de hastalarımıza ilaç sunamıyoruz. İlaçların eş değerleri de şuan da elimizde yok o yüzden hastalarımıza hiçbir seçenek sunamıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“BU GELDİĞİM ÜÇÜNÜ ECZANE”
 
İlaç almak için eczaneye gelen ancak ilaçlarında iki tanesini bulmadığını belirten Hatice Demiröz; “Psikiyatri ilaçlarımdan iki tanesini bulmadım bu geldiğim üçünü eczane, ilaçların bu şekilde bulunamaması hastalar için hiç iyi değil” dedi.
 
Hasta olan oğlu için ilaç almaya geldiği belirten Akın Şimşek, “İlaçlarımızdan bir tanesini bulduk ama diğerini bulamadık, depodan istediler ancak vaktimiz yok, oğlumun çok ateşi olduğu için” şeklinde konuştu.
 
Epilepsi hasta kızının ilaçlarını bulamadığını söylen Huriye Damlıca, “Kızım epilepsi hastası, her zaman istediğimiz ilacı bulamıyoruz. Bu geldiğimiz üçüncü eczane” ifadelerini kullandı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

“Elimizde reçete eczane eczane geziyoruz”