Sıtkı Taşel/Elazığ(BHA) Fırat Üniversitesi Hastanesi Eğitim Birimi tarafından 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısı ile bir etkinlik düzenlendi.
25 Nisan Dünya Sıtma Günü nedeniyle Fırat Üniversitesi Hastanesi Eğitim Birimince etkinlik gerçekleştirildi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat Konferans Salonunda gerçekleştirilen 25 Nisan Dünya Sıtma Günü etkinliğine çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Dünya Sıtma Günü etkinliğinde konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, sıtmanın, anofel cinsi sivrisineklerin ısırması ile insanda plasmodium türleri ile oluşan bir protozoon enfeksiyonu olduğunu ifade etti.
SAĞMAK TARTAR: AFRİKA, ASYA VE LATİN AMERİKA’DA SITMADAN YILDA BİR MİLYON İNSAN ÖLÜYOR
Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, ‘Afrika, Asya ve Latin Amerika’da; yılda 100 milyon insanın sıtmaya yakalandığını ve bir milyon insanın öldüğünü, yurdumuzda eradikasyon çalışmalarının 1926 yılında başladığını, 2012 yılından beri yerli sıtma vakasına rastlanmadığını ifade ederek, sıtma hastalığının başlangıç evresinde birkaç gün süren halsizlik, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi belirtiler görülebildiğini, sonrasında periyodik olarak üşüme, titremeyle yükselen ateş ve terleme nöbetlerinin geldiğini, nöbetlerin ilk günlerde düzensiz olduğunun altını çizdi.
SAĞMAK TARTAR: HALEN SITMA HASTALIĞINDA RUTİN KULLANILABİLECEK AŞI YOK
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, sıtmadan korunma yöntemlerinin, rezervuarların tespiti ve tedavisi, bataklıkların kurutulması, havuz ve göllerde larvaları yiyen Gambusia gibi balıkların yetiştirilmesi ve riskli bölge seyahatlerinde başlanan kemoprofilaksi olarak sıralanabileceğini söyleyerek aşı çalışmalarının hızla devam etmekle birlikte halen rutin kullanılabilecek bir aşının olmadığını ifade etti.
25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısı ile düzenlenen etkinlikte konuşan Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Kevser TUNCER, stmanın, enfekte anofel cinsi dişi sivrisineklerin kan emmesi sırasında insanlara bulaşan ciddi ve bazen ölümcül seyredebilen paraziter bir hastalık olduğunu söyledi.
DR. TUNCER, 91 BÖLGEDE VEYA ÜLKEDE SITMA DEVAM ETMEKTEDİR
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Kevser Tuncer, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Dünya’da farklı 91 bölgede veya ülkede sıtmanın görülmeye devam ettiğinin altını çizdi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)