Dünyanın en eski mağara sanatı bulundu

Figüratif mağara sanatının en eski örneği, Avustralyalı ve Endonezyalı bilim insanları tarafından Endonezya'nın Güney Sulawesi Adası'nda keşfedildi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en eski mağara sanatı bulundu

Bu keşif, modern insanın yaratıcı düşünme kapasitesini ilk gösterdiği zamanı, bilinenden daha geriye götürüyor.

Yaban domuzu ve üç insan benzeri figürün yer aldığı resim en az 51 bin 200 yıllık olup, daha önce bulunan en eski mağara resminden 5 bin yıldan daha eski.

2019 yılında önceki rekor sahibi,  Endonezya mağarasında bulunan ve o zamanlar yaklaşık 44 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir av sahnesiydi.

Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden Prof. Maxime Aubert, 51 bin 200 yaşındaki resmin, insan evrimi hakkındaki fikirleri değiştireceğini söyleyerek açıklamada bulundu:

“Resim karmaşık bir hikaye anlatıyor. Hikaye anlatımına dair sahip olduğumuz en eski kanıt. O dönemde insanların soyut terimlerle düşünme kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor.”

Resimde insan benzeri figür görülüyor

En büyük insan figürünün her iki kolu da uzanmış ve bir asa tutuyor gibi görünüyor. İkincisi, başı burnunun yanında olacak şekilde domuzun hemen önünde. Ayrıca bir ucu domuzun boğazına temas eden bir asa tutuyor. Son insan benzeri figür, bacakları yukarı bakacak ve dışarı doğru açılacak şekilde ters duruyor gibi görünüyor. Bir eli domuzun kafasına doğru uzanıyor ve ona dokunuyor gibi resmediliyor.

Dünyanın en eski mağara sanatı bulundu