COP29’da Türkiye’den sürdürülebilirlik ve dijitalleşme mesajı 

Türkiye, Bakü’de düzenlenecek COP29 kapsamında dijitalleşme ve sürdürülebilirlik temalı toplantılarda, ulaştırma ve altyapı alanındaki yeşil dönüşüm hedeflerini ve uluslararası iş birliği vizyonunu paylaşacak.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanındaki hedeflerini paylaşmak üzere 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katılmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunacak.

Bakan Uraloğlu, 20 Kasım’da düzenlenecek olan “Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi” başlıklı Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı ve “Şehirlerde Ulaşım ve Altyapı” konulu Üst Düzey Yuvarlak Masa Toplantısı’na katılacak. Konferans kapsamında gerçekleştirilecek toplantılarla Türkiye’nin ulaşım ve altyapı alanlarındaki dijitalleşme ve sürdürülebilirlik stratejileri dünya sahnesine taşınacak.

Bakan Uraloğlu, COP29’un şehir içi ulaşım ve altyapı projelerindeki dönüşüm için bir dönüm noktası olacağını belirterek, “Elektrikli araç altyapılarından doğa temelli çözümlere, akıllı ulaşım sistemlerinden karbon emisyonlarını azaltmaya kadar geniş bir yelpazede yeni iş birlikleri gündeme gelecek. Daha yaşanabilir şehirler ve yeşil bir dünya için şehir içi ulaşımda dönüşüm kaçınılmaz” dedi.

Ulaşım koridorlarının dijitalleşmesi için uluslararası iş birliği

Bakan Uraloğlu, sürdürülebilir ve dijital Orta Koridor’un gelişimi için küresel iş birliğinin önemine dikkat çekti. Dijitalleşmiş ulaşım koridorlarının, küresel transit ağları üzerinden karbon emisyonlarını azaltarak sürdürülebilir kalkınmayı destekleyeceğini vurgulayan Uraloğlu, ülkeler arası yakın iş birliğinin bu süreçte kritik bir rol oynadığını ifade etti.

Bölgesel iş birlikleri ile verimlilik artacak

Orta Koridor üzerinde sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin ilerletilmesine yönelik mevcut çalışmalar ve gelecekteki girişimler hakkında bilgi verecek olan Bakan Uraloğlu, bölgesel iş birliğinin artırılmasıyla sınır geçiş süreçlerinin iyileştirilerek verimliliğin artırılacağını belirtti.

Bakanlar ve uluslararası kuruluşlar katılacak

Azerbaycan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantılara Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Amerika, İngiltere, İtalya, Kanada, Kazakistan gibi ülkelerden bakanlar düzeyinde katılım sağlanacak. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) ve Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri ile Asya Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası gibi finansal kuruluşlar da toplantılarda yer alacak.

COP29’da Türkiye’den sürdürülebilirlik ve dijitalleşme mesajı