Çineli Halil Usta 81 yıllık cipleri sıfır araç haline getiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çineli Halil Usta 81 yıllık cipleri sıfır araç haline getiriyorÇine Sanayi Sitesi’nde 81 yıllık atıl cipleri sıfır araç haline getiren 57 yaşındaki Halil Yavuzkan, ciplerin son yıllarda altın çağını yaşadığını belirtti.
Çine’de babası Reşat ustadan öğrendiği mesleği ilkokul çağlarından bu yana yaklaşık 40 yıldır yaptığını belirten sanayi sitesi esnaflarından Halil Yavuzkan, kardeşi Hüseyin Yavuzkan ile birlikte eski atıl durumdaki cipleri sıfır araç haline getirerek istek doğrultusunda müşterilerine sunduklarını ifade etti.

Günümüzde safarilerde, turizm bölgelerinde kullanılmak üzere çok sayıda araç yapan Yavuzkan, “Askerden geldikten sonra devlet ihalelerinden getirmiş olduğumuz arabaları yapıp piyasaya sunduk. Safarilerde ve turizm bölgelerinde kullanılmaya başlandı. Piyasada kalmayan bu arabaları şimdi kullanmış eski olarak alıp sıfırdan yapıyoruz. Şaseden söküp müşterinin arz ve talebine göre sipariş üzerine yeniden yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul’dan yapım için gelen 1953 model arabayı anlatan Yavuzkan; “Bu aracımız Willys Truck’ın kapalı, paşa tipi bir araç. Tamamen sıfırdan sökülüp yeniden yapılacak. Aynısından elimizde bir tane daha var, o yapıldı. İşlemleri bittikten sonra İstanbul’daki sahibine teslim edilecektir. Kendi arabalarımızın haricinde dışarıdan sıfırdan yapılmak istenen araçları da kabul ediyorum” şeklinde konuştu.

Yaptığı araçların yedek parçalarının temini konusuna da değinen Yavuzkan, “1941 modelden 83-84 yıllarına kadar bunlar ara ara farklı modellerde yapılmış. Bu araçlarda yedek parça aşırı bol değil ama bulunuyor mutlaka. İstanbul’daki ithalatçılar, yurt dışından bunları getiriyor. Sıfır Amerikan malzemesi temin ediyoruz, bazı yan sanayi malzemeleri Türkiye’de de yapılıyor, onlardan da kullanıyoruz. Motor, şanzıman malzemesi, dişli aksamı gibi malzemelerini de Ankara’dan Makine Kimya Hurdalığından zaman zaman gidip toplu bir şekilde getiriyorum. Elimde stokum da var, onlardan da kullanıyorum. Orijinal parça kullandığımızda daha sağlıklı, daha güzel işler ortaya çıkıyor. Elektrik malzemesi, motorun içindeki iç malzemeleri, keçe aksamları sıfır ve en iyisinden kullanıyoruz. Yapılmayı bekleyen çok sayıda aracımız var. Tezgahta yapılan 10-12 tane aracımız var. Durumuna göre araçlar en az 6-7 ay ile bir, bir buçuk yıl gibi bir zamanda yapılıyor” dedi.

DİĞER ESNAFLARA DA İŞ İMKANI SAĞLIYOR

Çine Sanayi Sitesinde yaptığı iş ile bir çok esnafa da iş imkanı sağlayan Yavuzkan; “Kendi atölyemde mekanik aksamları şaseden sökülüyor. Yani şasesi, makası, şanzımanları, diferansiyelleri, fren aksamı, direksiyon tertibatı ve motoru hepsi yapılıyor. Sonraki aşamayı Çine’de, Aydın’da ve Tire’de olmak üzere üç tane çalıştığım kaportacı var, onlara yaptırıyorum. Oradaki işlemleri yapıldıktan sonra şaseleri onlara götürüyorum, üzerine monte ettikten sonra çekiçlemesi, ince çekici ve boru teşkilatı yapılıyor. Buradan boyacılardan sanayide çalıştığım ustalarda boya işi yapıldıktan sonra benim atölyemde motoru üzerine bağlanıyor, elektrikçi elektrik işlerini yapıyor, aksesuarları bağlanıyor. En son döşemesi yapıldıktan sonra sıfır lastikleri takılıyor TÜV’e götürüyorum vizesi için. Vizeden gelince müşterilere teslim ediyorum” şeklinde konuştu.

Bölgede bu tür araçların çok kalmadığına dikkati çeken Yavuzkan, “Benim çalıştığım bölge genelde şehir dışı. Köy tarzı dediğimiz eski yeşil, dağlarda kullanılan değil de genelde turizm amaçlı Jeep CJ tarzı, 41 model MB dediğimiz araçlar son yıllarda çok moda oldu, onlardan yapıyoruz. Bu araçları kullanan insanlar da hep İstanbul, Ankara deniz kenarı sahil kasabalarındaki insanlara hizmet veriyorum genelde” ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda insanların merak ettiği 1941 yapımı aracını anlatan Yavuzkan; “2. Dünya savaşında kullanılan MB tarzı dediğimiz bir araç. Aracımız tamamen sıfırdan sökülüp, üzerine sandık kupa dediğimiz karasörü sıfır olarak İstanbul’dan aldım. Bütün parçaları yeni olmak kaydıyla aracı sıfır olarak anahtar teslim yapıyorum. 1941 yapımı araç ve son zamanlarda oldukça revaçta. Cipler son yıllardaki altın çağını yaşıyor. 81 yaşındaki araç sökülerek sıfır araç haline geliyor” dedi. (Erdal Aydın)

Çineli Halil Usta 81 yıllık cipleri sıfır araç haline getiriyor