Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Akçaova mahallesine unutulmaya yüz tutmuş asırlık mesleklerden biri olan çömlekten, topak tava ve süs eşyası yapım ustası Ercan Cesur “Ben bildi bileli bu meslek hiçbir zaman bitmedi, bitmez de. Şu anda bu meslekte biten tek şey usta. İstiyorum ki bu meslekte ustalar çoğalsın, gençler bu mesleğe yönelsin. Gençlere tavsiyem bu mesleği öğrensinler” dedi.
Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)
Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Akçaova mahallesinde geçimini çömlek yapımından sağlayan 50 yaşındaki usta Ercan Cesur, çocukluğundan beri bu işin içinde olduğunu şimdiler de ise ustalığı çocuklarına devrederek onlara engin tecrübesi ile öncülük yaptığını belirtti. Gençlik zamanlarında unutulmaz eserlere imza attığını ifade eden Cesur’un en önemli eserleri arasında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde yer alan Uluburun Batığı ve Tunç Çağ Batığı’nı canlandırması olduğunu belirtti.
“PAZAR KONUSUNDA BİR SIKINTIMIZ YOK”
Yaptığı iş hakkında bilgi veren usta Ercan Cesur; “Çocukluğumdan beri çömlekçilik mesleğini icra etmekteyim. Akçaova çömleğinin özelliği toprağının hammaddesinin kalitesidir. Biz de bu topraktaki ham maddenin kalitesini kendi üstatlığımızı birleştirerek halkamıza daha kaliteli, daha düzgün bir şekilde bu mesleği icra etmeye çalışıyoruz. Toprak çok sağlıklı bir ürün, biz bu sağlıklı toprağı halkımıza sağlıklı bir şekilde yemek yesinler diye sağlıkları bozulmasın diye yapıyoruz. İlkokulu bitirdikten sonra bu mesleğin içine atıldım. Yaşım 50 artık bundan sonra evlatlarımı yetiştirdim. Onlar da bayrağı benden devralarak bayrak onların. Ben yine de tecrübelerimi onlarla paylaşıyorum. Şu anda mutfak ürünleri yapıyoruz. Ben geçmişte hediyelik eşya, küp, dekorasyon, artı Uluburun Batığı ve Tunç Çağ batıklarının canlandırdım. Canlandırdıklarım şu anda Bodrum Müzesi’nde sergileniyor. Ben Akçaova’dan dışarıya çıktım. Ürünlere talep çok faza. Her geçen gün ve yıl üstüne koyarak devam ediyor. Ben bildi bileli bu meslek hiçbir zaman bitmedi bitmezde. Şu anda bu meslekte biten tek şey usta. İstiyorum ki bu meslekte ustalar çoğalsın, gençler bu mesleğe yönelsin. Gençlere tavsiyem bu mesleği öğrensinler. Yaptığımız ürünlerin Türkiye’nin her yerine pazarı var. Pazar konusunda bir sıkıntımız yok. Öğrenmek isteyen işi 3 ayda da öğrenebilir 3 yılda da olabilir. Bu meslekte hiçbir zaman usta olunmaz, her zaman bir eksik vardır” ifadelerini kullandı.
“EN ÖNEMLİ AŞAMASI FIRINLAMASIDIR”
Çömlek yapımında en önemli noktalardan birinin fırınlanma aşaması olduğunu ifade eden Cesur; “Toprağın kalitesi ve ustanın kalitelisi önemlidir ama en önemli aşaması fırınlamasıdır. Toprağın pişimi çok önemlidir. Detayları bu işte en ufak hatayı kabul etmez, en ufak defo kabul etmez. Bunun için çok hassas bir meslektir ve çok dikkat etmek lazımdır. Bunu yaptık, fırından çıkardık, paketledik. Bu işi öyle olmuyor. En ufak detayın dikkate alınması gerekiyor. Özellikle bizim meslekte pişmemiş mal belli olur. Pişmiş mal kızarmıştır, tın tın öter. Pişmemiş olan ürün soluk ve ses çıkarmaz” dedi.
“YENİ ÇIRAKLAR BEKLİYORUZ”
20 yıldır bu işi yaptığını ifade eden; “Murat Cesur 20 yıldır bu mesleğin içindeyim. Yaptığım işten memnunum. Yeni çıraklar bekliyoruz. Şuanda çırak talebi yok. Bizler artık Akçaova’da son yetişen gençleriz” dedi.
“BU MESLEKTEN MEMNUNUM”
Yaptığı işten memnun olduğunu ifade eden Mehmet Cesur; “Çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. Bu meslekten memnunum ancak çırak bulamıyoruz” ifadelerini kullandı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)