‘Beyaz Altın’da hasat başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

'Beyaz Altın’da hasat başladıTürkiye’deki pamuk üretiminin yüzde 12’sinin yapıldığı Aydın’da hasat heyecanı başladı. İl genelinde yaklaşık 600 bin dekarlık alanda üretilen pamukta üreticinin merakı ise fiyatlar. Geçtiğimiz sene üreticisinin yüzünü güldüren pamuk bu sene çiftçiyi tedirgin ediyor. Özellikle girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle fiyatın 25 liranın üzerinde olması gerektiğini savunan üretici, aksi taktirde giderlerini karşılayamayacaklarından yakınıyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Pamuk üretiminde önde gelen iller arasında yer alan Aydın’da hasat başladı. Tarlasındaki pamukları toplamaya başlayan üreticinin tedirginliği ise fiyatlar oldu. Dünya piyasasındaki arz talep dengesini göre belirlenen pamuk fiyatında beklenen miktar olmazsa birçok üretici ekili alanın azalmasından korkuyor. Mazot ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle pamuğun 25 lira üzerinde olması gerektiğini belirten üreticiler zahmetli bir şekilde yetiştirdikleri üründen kar elde etmek istiyor.

“GİDERLER ÜÇ KATI ARTTI”

Yaklaşık 40 yıldır Aydın’da pamuk üretimi yapan Hüseyin Tayfun, “Bu sene fiyatların umduğumuz gibi olmamasından korkuyoruz. Pamukta beklenen fiyat olmazsa gübre, mazot ve ilaç giderlerimizi bile karşılayamayız. Geçen seneye göre masrafımız üç katı arttı. Pamuk fiyatı 30 lira olmazsa kurtarmaz. Bu şekilde giderse çiftçilerin çoğunun da zarar edeceğini düşünüyorum” dedi. Toplama fiyatlarının 600 lira olmasıyla ilgili de konuşan Tayfun, “Toplama fiyatı pahalı değil. Toplama makinelerinin de mazotu, yedek parça fiyatı arttı” diye konuştu.

PAMUK ÜRETİCİSİ TEDİRGİN

Çocukluğundan beri pamuk üretiminin içerisinde olan Kadıköy Mahalle Muhtarı Doğan Altan, “Aydın bir tarım kenti. Bu yüzden çiftçi kazandığı taktirde esnaf da kazanıyor. Kalkınma için çiftçinin kazanması şart. Pamuk fiyatı geçen sene çok iyiydi. Ama bu sene piyasada bir durgunluk var. Bu da çiftçiyi tedirgin ediyor. Maliyetlerimiz de bir artış söz konusu. Bu yüzden pamuk fiyatının 22 liranın üzerinde olmasını bekliyoruz. Toplama fiyatlarının 600 lira olması da çok normal. Çünkü mazot ve yedek parça fiyatlarında da artış oldu” dedi.

“PAMUK SENEYE EKİLEMEZ HALE GELİR”

Hem pamuk üreticisi hem de toplayıcısı olan Mustafa Özkara, “Pamuk toplama fiyatı dekarda 600 lira olarak belirlendi. Bu fiyat girdilere baktığımızda gayet uygun. Üretici olarak en büyük sıkıntımız pamuk fiyatının düşmesi. Bu maliyetlere karşı verilen fiyatla pamuk seneye ekilemez hale gelir. Pamuğun iyi paraya satılması birçok alana olumlu yansıyor. Şu anki tablo pek hoş değil. Geçtiğimiz yıl fiyat 12 lira civarındaydı, şu an duyduğumuz 20 liranın aşağısında. Bizim kazanmamız için 22-25 lira bandında olması gerekir” diye konuştu.

“PRİM DESTEĞİNİN 2 LİRA 50 KURUŞ OLMASI GEREKİR”

Tarlada üreticiyle birlikte ilk hasadı inceleyen Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Pamuk fiyatlarını bizler belirleyemiyoruz. Dünya piyasasına baktığımızda pamuk fiyatı aşağı doğru inme eğiliminde. Fiyatlarla ilgili bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Fiyatların düşük olması durumunda devletimizin prim desteği devreye girer. Fiyatlar aşağı düştükçe primin yukarı çıkması gerekir. Geçen sene 1 lira 10 kuruş olan primin bu sene 2 lira 50 kuruş civarında olması fiyat kaybını yok edebilir. Pamuk fiyatının 20 liranın altına düşmesiyle ilgili endişe duyuyoruz. Eğer fiyat daha çok düşerse toprak mahsulleri ofisinin kayısıda, üzümde, çayda yaptığı gibi pamukta da müdahale alımların yapmasını, böylece düşüşün önüne geçmesini bekliyorum” dedi.

Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Kendirlioğlu, “Geçen sene 210 lira olan toplama ücreti bu sene 600 lira. Birçok kolda maliyet artışı ortada. Bir yıl önce mazot 7 lira iken şimdi 25 lira. Giderlerin bu kadar çok olduğu pamukta fiyatların düşük olması üretimin sürdürülebilirliğini imkansız kılabilir. Pamuk fiyatı arttıkça ekim alanları da arttı. Demek ki çiftçi para kazandıkça üretmeye devam edebiliyor. Para kazanmayınca da ekim alanı gittikçe azalacaktır. Bu durum da ülkemizde döviz kaybına yol açar. Biz ekim alanının azalmasını istemiyoruz, elimizden geldiğince üretmeye devam etmek istiyoruz” dedi.

“AYDIN’DA TARIMIN TANSİYONUNU PAMUK BELİRLER”

Aydın için pamuğun önemli olduğunu ifade eden Kendirlioğlu, “Pamuk Aydın’da tüm ürünlerin denge unsurudur. Yani pamuk ne kadar çok ekilirse diğer ürünlerdeki kazanç da o derecede artar. Aydın’da tarımın, üretimin tansiyonunu pamuk belirler” diye konuştu. (Erdal Aydın)

‘Beyaz Altın’da hasat başladı