Benlioğlu Zeytin ve Zeytinyağı İşletmecisi Yaman Benlioğlu; “ 90 yılı aşkın zamandır tarım sektöründe faaliyet gösteren Benlioğlu ailesi, zeytin, narenciye, şeftali,nar ve erik üreticisi ve tedarikçisi olarak başladığı ziraat ve ticaret hayatına 2008 yılında ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak Yaman Benlioğlu Zeytinciliği kurarak zeytin ve Zeytinyağı uzmanlaşarak üretmeye devam ediyoruz” dedi.
Pervin BÖLÜKBAŞI-BALIKESİR
Benlioğlu zeytincilik natürel sızma ve özel üretim zeytinyağları, yeşil ve siyah zeytin, zeytinyağı sabunu ve zeytin mamulleri ile yurtiçinde ve yurtdışında alıcı bulmakta olduğunu söyleyen Yaman Benlioğlu; “ Ürünlerimizde kaliteyi ön planda tutan bizler, geleneksel yöntemleri modern tekniklerle birleştirerek; deneyimli teknik ekibi ve modern teknolojisi ile Türk Gıda Kodeksine uygun üretim yapmaktayız. Benlioğlu Zeytincilik olarak, dinamik ve yaratıcı altyapısıyla Yaman Benlioğlu markasını dünya çapında tanınır hale getirmek için müşteri taleplerine esnek ve yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Bizler felsefesini dürüstlük, kalite, müşteri memnuniyeti odaklılık gibi bazı temel ilke ve değerlere bağlı olarak oluşturmaktayız” diye konuştu.
Yaman Benlioğlu ; “ Erken hasat ,soğuk sıkım,naturel sızma zeytinyağları ile naturel işleme yeşil ve siyah sofralık zeytinlerimiz ve zeytinyağ sabunlarımız geleneksel yöntemleri modern teknoloji ile harmanlayarak iyi tarım sertifikalı çiftliğimizde coğrafi işareti alınmış ürünler şeklinde üretip , kendi satış yerlerimizde son tüketiciye ulaştırmaktayız. Ürünlerimizle ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak zeytinyağı ödülleri almaktayız. Üç kuşaktır zeytincilik yapan ailemiz yeni nesil zeytincileri, zeytinyağı tadım eğitimleri alarak, yüksek katlede ürünler üretmekte ve Edremit Yöresi zeytinyağını en iyi şekilde temsil etmektedir. “ dedi.
Benlioğlu; bir efsanede zeytin ağacının dile geldiğini söyleyerek ağacın şöyle konuştuğunu söyler. “ Homeros’un gölgesinde oturduğu zeytin ağacı, yaşlı bilgenin kulağına fısıldadı, ‘Herkese aidim ve kimseye ait değilim, siz gelmeden öncede buradaydım, siz gittikten sonrada burada olacağım.’ Demiş.
Yaman Benlioğlu “ Zeytin ve Zeytinyağı ile ilgili tüm ürünlerimizi görmek için benliogluzeytin.com adresimizi ziyaret edebilir. Her türlü siparişinizi güvenle yapabilirsiniz. Aynı zamanda Edremit Cennetayağı mahallesinde bulunan satış yerimize gelebilirsiniz. İnternet sitemizde zeytinyağı çeşitlerimizin bilgileri, nasıl yapıldığı mesela ilk hasat soğuk sıkım filtresiz ne demek , hangi aylarda çıkartılır, asit derecesi nedir gibi soruları internet sitemizde alışveriş yaparken bilinçli bir şekilde alabilirsiniz. Mesela İlk hasat soğuk sıkım filtresiz yağ Eylül, Ekim ayları içerisinde iyi tarım sertifikalı Edremit tipi yeşil zeytinlerimizin el ile hasadını yaptıktan sonra hava alan kasalarda fabrikaya ulaştırıp maksimum iki saat içerisinde sıkıma alıyor ve maksimum yirmi beş derecede zeytinlerimizi sıkıyoruz. Eylül, Ekim ayları içerisinde iyi tarım sertifikalı Edremit tipi yeşil zeytinlerimizin el ile hasadını yaptıktan sonra hava alan kasalarda fabrikaya ulaştırıp maksimum iki saat içerisinde sıkıma alıyor ve maksimum yirmi beş derecede zeytinlerimizi sıkıyoruz. Antioksidan özelliği maksimumda olan soğuk sıkım zeytinyağlarımız ısıya maruz kalmadıkları için trans yağ asitleri oluşmamakta ve bünyesinde bulunan biyoaktif bileşikler de zarar görmemektedir. Duyusal açıdan taze kesilmiş çimen ,taze badem ve meyvemsi kokular barındıran yağlarımız tadım esnasında genizde sonradan vuran yeşil zeytinin yüksek yakarlılığını ve acılığını barındırır. (Yakarlılık ve acılık hasat sezonundaki iklime bağlı olarak değişiklik gösterebilir.) Kimyasal analizde serbest yağ asitleri (%Oleik Asit Cinsinden) maksimum 0,5 dir. Peroksit değeri (meq aktif oksijen/kg yağ) maksimum 10 dur. Soğuk sıkım yağlarımızı kahvaltılarınızda, mezelerinizde, balık ve salatalarda, haşlama otların üzerinde çiğ olarak tüketilmesini tavsiye ederiz.” Diye konuştu.
Zeytinyağı nasıl seçilmeli ?
Kaliteli Sızma Zeytinyağı taze ve hoş kokular barındırır. Ağzı yağlamaz, boğazda hafif bir acılık, intense (yoğun) yağlarımızda kuvvetli bir acılık ve yakarlılık bırakır. “Kaliteli Zeytinyağı”nın tüm özellikleri çiğ olarak koklayarak ve tadarak anlayabiliriz.
Neden Modern Üretim ?
Naturel Zeytinyağı üretimi ilk hasadı yapan insandan beri pek değişmemiş prensip olarak aynı kalmış sadece yıllar geçtikçe daha hijyenik, daha hızlı ve daha kaliteli üretim sağlayan teknolojiler gelişmiştir. Kullandığımız sistemdeki mantık, kırılıp hamur olan zeytinden santrifüj ile yağ ve suyun, sonra da yağın ayrıştırılması ve filtre edilip ambalajlanmasıdır. Antik sistemde üretim kulağa çok romantik gelse de çok düşük kaliteli ve hijyenik olmayan ortamda üretilmiş yüksek maliyetli ve ağır kusurlu çoğu zaman bakanlığın izin verdiği kodekse dahi uymayan yağlar üretilmektedir.
En iyi yağ bir buçuk asit yağ mıdır?
Doksanlı yıllara kadar ülkemizde yağlık zeytin hasadının olgun siyah zeytinlerle yapılması, yeterince zeytinyağı fabrikası olmaması ve olan fabrikaların da eski sistemlerle düşük kapasitede çalışması, zeytinlerin çuvallarda uzun süre fabrika bahçelerinde bekleyip çürümesi vb. sebepler sonucu elde edilebilen en kaliteli yağlar bir buçuk, iki asit düzeyinde olurdu. Bu dönemden kalan kulak ve damak alışkanlığı ile kırk beş yaş üzeri tüketicilerde yaygın bir bilgidir ama elbetteki günümüzde geçerli değildir. (Birlik Haber Ajansı-BHA)