Belgeler kabul edilmiyor! İşçi ve işveren mağdur!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belgeler kabul edilmiyor! İşçi ve işveren mağdur!İlgili Bakanlık tarafından yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliğine göre işe giriş esnasında hijyen eğitimi alınması gerekiyor. Ancak Bakanlık tarafından hijyen belgeleri konusunda skandallar yaşanıyor. İşçi ve işverenin mağdur edildiği hijyen belgesi sorununu okuyucularımız için derledik.

İSG HABER AJANSI

Hijyen eğitimleri işçi ve işverenlerin mağdur olmasına sebep oldu. 2013 yılında Resmi Gazete’de Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ne göre, iş yerlerinde Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz.

İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu kabul edilir. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecbur olur.

HİJYEN EĞİTİMİ NEDİR? NE KADAR SÜRE EĞİTİM ALINMALI?
İş yerlerinin şartlarına göre çalışan kişilerin kendi sağlıkları ve halkın sağlığını tehlikeye sokmayacak şekilde hizmet sağlamaları amacıyla yapılması gereken eylemlerin ve alınan temizlik tedbirlerinin tamamına hakim olmak adına verilen eğitim, ilgili yönetmelikte de belirtildiği gibi 8 saatten az olmaması gerekiyor.

İŞVEREN VE İŞÇİ MAĞDUR
Yönetmelikte yayımlanan maddelerde eğitimlerin veriliş şeklinin açıklandığı Madde 6’da ise şu ifadeler yer alıyor:
Eğitimler, Genel Müdürlüğe bağlı öğretim kurumları tarafından verilir. İş yeri sahipleri ve işletenleri, komisyonca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bu eğitimleri çalışanlarına kendi imkânlarıyla da verebilir.

Yönetmelikte yayınlanan maddeye göre, iş yeri sahibi ve işletenler kendi imkanlarıyla çalışanlarına hijyen eğitimi aldırıyor. Ancak bu eğitimleri halk eğitimden almak isteyen çalışanlar sorunlarla karşılaşıyor. Özellikle halk eğitimlerde istenilen zamanda hijyen eğitimi açılmıyor. Eğitimlerin açılmaması ise çalışanların hijyen eğitimi alamamasına sebep oluyor. Bu durum hijyen eğitimi almadığı için işe başlamada gecikmelere sebebiyet veriyor. İşverenler çözümü üniversitelerden almakta buluyor ve çalışanlarını üniversitelerin uzaktan hijyen eğitimlerine yönlendiriyor. Fakat bu belgeyi ne Milli Eğitim Bakanlığı ne de Tarım ve Orman Bakanlığı kabul ediyor. İş yerlerine gelen denetmenler üniversiteler tarafından verilen hijyen sertifikalarını kabul etmeyerek ikinci gelişlerine cezai işlem uygulayacaklarını ifade ederek, hijyen eğitimi için geçerli olan sertifikaların, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Halk Eğitim Merkezlerinden alınmasını gerektiği belirtiliyor. Peki Halk Eğitim Merkezlerinden alınan sertifikalar ne kadar güvenli?

HALK EĞİTİM MERKEZLERİ SAHTE BELGEYLE GÜNDEME GELİYOR
Halk Eğitim Merkezleri dönem dönem sahte belge skandallarıyla gündeme geliyor. Vatandaşlar eğitim vermeden, sertifika almak için Bakanlık tarafından gerçekleştirilen sınavlara girmeden Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kurumun eğitim vermeden kağıt üzerinde eğitimler gerçekleştirmesi vatandaşlarda güven sarsıntısına sebebiyet veriyor. Bu kapsamda son dört yıl içerisinde birçok ilde sahte belge skandalı ortaya çıktı.
Halk Eğitim Merkezlerinde bu tür skandallar yaşanırken, üniversiteler ise rekabete girerek A4 satışı yapmaya başladı.

ÜNİVERSİTELER UZAKTAN EĞİTİM KAPSAMINDA A4 SATIYOR
Birçok üniversite uzaktan eğitim sistemi üzerinden sertifika eğitimleri sunuyor. Ancak eğitimler gerçekleştirilmeden vatandaşların sadece parası alınarak sertifikası e-Devlet’e işleniyor. Ayrıca vatandaşların telefonlarına PDF formatında yollanıyor. Kısa süre içerisinde gerçekleşen bu işlem sayesinde üniversiteler eğitim vermeden herkesi sertifika sahibi yapıyor. Verilen Sertifikaların geçerliliği ise sorgulanır nitelikte.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hijyen eğitimleri konusunda yazılan dilekçelere verilen cevaba göre, üniversiteler tarafından verilen sertifika eğitimleri geçersiz kabul ediliyor. Peki o zaman bu üniversiteler tarafından verilen sertifikalar sahte mi?

Yaşanan bu duruma ilişkin en önemli sorun ise çalışanlarına üniversiteler aracılığıyla hijyen eğitimi aldıran işverenler ve sertifika alan çalışanların mağdur olması.

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILIYOR
Çalışanlara eğitim vermeden kağıt üzerinde bir sertifika verilmesi iş sağlığı ve güvenliklerinin hiçe sayılmasına sebep oluyor. Çünkü hijyen eğitimleri sadece çalışan ve çevre hijyenine yönelik değil. Hijyen eğitimi kapsamında genel kavramlar, mikroorganizmalar, bulaşıcı hastalıklar, sterilizasyon, dezenfeksiyonun tanımı ve yöntemleri, kişisel hijyen ile hijyen eğitimi yönetmeliği başlıkları yer alıyor.

Hijyen eğitimi kapsamında verilen eğitimler çalışanın yaşanabilecek meslek hastalıklarının da önüne geçmesini sağlıyor. Ancak sadece kağıt üzerinde geçerli olan eğitimler çalışanın bu eğitimleri görmeden işe başlaması iş sırasında sağlık sorunları yaşama ihtimalini artırır.

Çalışanlara verilmeyen hijyen eğitimleri sadece iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli değil. Ayrıca toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkmakta ve halk sağlığını da olumsuz yönde etkilemekte. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Belgeler kabul edilmiyor! İşçi ve işveren mağdur!